وزير امور خارجه عراق با تاكيد بر لزوم واگذاري قدرت به عراقي ها در موعد مقرر آن در 30 ژوئن(10 تير) اقدامات اشتباه اشغالگران را از عوامل اصلي گسترش خشونت و درگيري هاي خونين در عراق خواند.

به گزارش خبرگزاري مهر، هوشيار زيباري در گفتگو با روزنامه الشرق الاوسط مهمترين حادثه مثبت سال گذشته ميلادي را سقوط بت صدام و پايان حكومت ديكتاتوري وي عنوان كرد.
زيباري كه سالها در صف مخالفان رژيم صدام فعاليت مي كرد، حدود 9 ماه پيش ماموريت ديپلماسي خارجي به وي واگذار شد.
وي گفت: شرايط معيشتي عراقي ها تا حدود زيادي پس از سالها محروميت در سايه جنگ ها و مجازات بين المللي بهبود يافته است.
زيباري به اين نكته اشاره كرد كه مشورت ها و رايزني ها با هدف به كار گرفتن يكي از گزينه هاي  مطروحه براي فرمول تشكيل دولت عراقي كه پس از 30 ژوئن(10 تير) صورت مي گيرد، ادامه دارد.
وزير امور خارجه عراق با اشاره به درگيري هاي خونين چند روز گذشته در فلوجه  تاكيد كرد: نظاميان ائتلاف اشتباهاتي را مرتكب شدند كه باعث گسترش خشونت شد.
زيباري گفت : حكومت عراقي بر ضرورت پايان اشغالگري در موعد مقرر آن تاكيد دارد زيرا در سايه اشغالگري احساس مي كند دستش بسته است و فاقد اراده و استقلال در تصميم گيري است.
وي شيوه اي كه مقتدي صدر در پيش گرفته را زيان بخش خواند و آن را باعث لكه دار شدن وجهه پدرشهيدش دانست.
وي گفت : مقتدي صدر نماينده حالت جديدي است، حق همه است كه نظرات خود را از راه هاي سياسي ابراز كنند و ازآزاديهاي موجود بهره ببرند، بكارگيري خشونت در اين مرحله به نفع هيچ كسي نيست، صدر و جريان وي مي توانند در روند سياسي نقش بازي كنند اما نه از راه هايي مثل بستن ميادين و تظاهرات و جلوگيري از اقامه نماز، زيرا اين كارها تاثير منفي بر آنها دارد،
عملكرد مقتدي صدر به اعتبار خانواده وي ضربه مي زند و اين شيوه جنجالي هيچ نفعي براي آنها نخواهد داشت ما برنامه سياسي براي مشاركت همه جريان هاي عراقي در سرنوشت آينده كشور داريم ما به دنبال برگزاري انتخابات عمومي هستيم.
وي در عين حال بازداشت معاون مقتدي صدر از سوي نظاميان آمريكايي را عامل تشديد بحران در عراق توصيف كرد.
زيباري گفت:  برخي از بقاياي رژيم سابق عراق به جريان مقتدي صدر پيوسته اند تا در پرتو جريان وي از خود حمايت كنند.
وي خطاب به كشورهايي كه اهميت چنداني به امنيت و ثبات عراق نمي دهند، گفت:  كشورهاي همسايه نبايد از عراق جديد وحشت داشته باشند زيرا عراقي ها نمي خواهند دمكراسي را به كشورهاي آنها صادر كنند.
وزير خارجه حكومت انتقالي افزود: برخي جريان ها و كشورهايي كه من نمي خواهم اشاره اي به اسامي آنها كنم ثبات عراق برايشان اهميتي ندارد چه بسا مي خواهند با آمريكا تسويه حساب كنند، شايد گمان مي كنند متنشج بودن عراق به نفع آنها است. ما بارها اشتباه محض بودن اين طرزتفكرشان را گوشزد كرده ايم.
وي در عين حال با انتقاد از عملكرد اشغالگران گفت : هرگز قصد تبرئه نظاميان آمريكا يا نيروهاي ديگر را از اشتباهاتي كه مرتكب شده  اند، ندارم، اقدامات اشتباهي كه زمينه متوسل شدن برخي را به خشونت فراهم مي كند و ما آنها را در بسياري از حوادث عراق بيگناه نمي دانيم، موارد زيادي از اين اشتباهات كه باعث خشم ملت عراق شده ، وجود دارد.
وزير امور خارجه عراق  در مورد نزديك شدن به 30 ژوئن زمان واگذاري قدرت به عراقي ها گفت: شوراي حكومت انتقالي رايزني هاي گسترده اي را با حكومت ائتلاف و جريان هاي سياسي عراق انجام مي دهد. هيات اعزامي سازمان ملل هم به عراق آمدند و تجارب فني و كارشناسي در مورد انتخابات در اختيار ما قرار دادند، همچنين هياتي به رياست اخضر ابراهيمي نماينده ويژه كوفي عنان براي بررسي ابعاد سياسي انتقال قدرت به عراق آمد تا به ما در تعيين راهكار انتقال قدرت كمك كند.
زيباري افزود: ما برنامه هايي براي آشتي ملي در عراق داريم تماس هاي گسترده اي با جريان هاي عراقي خارج از شوراي انتقالي در حال انجام است تا در مورد فرمول مناسب براي انتقال قدرت به حكومت عراقي و پايان اشغالگري توافق حاصل شود و اين تماس همچنان ادامه دارد.
وي در مورد اينكه چه كساني قدرت را در عراق تحويل خواهند گرفت، گفت: قدرت را يك حكومت عراقي جديد فراگيركه نماينده اكثريت جريان هاي عراقي است، به دست خواهد گرفت و جامعه بين الملل هم آن را به رسميت خواهد شناخت.
زيباري تصريح كرد: ما به صدور قطعنامه جديد شوراي امنيت براي دادن مشروعيت به روند انتقال قدرت و پايان اشغالگري نيازداريم، صدور قطعنامه جديد براي پايان اشغالگري خواسته اساسي ما عراقي ها است.
وي در مورد اهميت وضرورت اين قطعنامه گفت: ا در حال حاضر آنچه ما از آن شكايت مي كنيم اين است كه عراق از نظر قانوني كشوري تحت اشغال است و واقعا دستان ما بسته است پايان اشغالگري خيلي به عراقي ها كمك خواهد كرد زيرا ما قادريم كشور خود را اداره كنيم و هيچ نقصي در امكانات و توانمندي هاي خود نمي بينيم.
وي با اشاره به وخامت اوضاع امنيتي و ناتواني اشغالگران در برقراري امنيت گفت : عراقي ها توانايي كنترل اوضاع امنيتي را دارندو يكي از دلايل اصلي بي ثباتي در عراق اقدامات نيروهاي ائتلاف است .
زيباري با بيان وجود دلايل موثق در مورد دخالت القاعده و برخي جريان هاي افراطي در حوادث انتحاري و خونين گذشته عراق گفت: ائتلاف جهاني تروريسم در عراق رخنه كرده است، القاعده همچنان در عراق فعاليت مي كند. ما مدارك موثقي در دست داريم كه القاعده و ديگر گروه هاي  تندرو در عراق حضور فعال دارند.
وي در پايان بر ضرورت محاكمه صدام در يك دادگاه عراقي با رعايت جوانب عدالت تاكيد كرد.