به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، کتابخانه خسرو بک بوسنی و هرزگوین شامل دستاوردهای فرهنگی و تمدنی و دستنوشته های تاریخی و قدیمی این کشور است که تعداد دستنوشته های آن به 10 هزار نسخه می رسد . برخی از این دستنوشته ها به زبانهای مختلف، دارای قدمتی 1 هزار ساله هستند . از این رو این کتابخانه را به یکی از برجسته ترین کتابخانه های تاریخی و باستانی اروپا تبدیل کرده است.
مضامین دستنوشته ها و کتابهای خطی این کتابخانه متنوع است به طوری که علوم اسلامی، پزشکی، داروشناسی، ریاضیات، نجوم، فلسفه، منطق، تاریخ، زبان و ادبیات در این کتابخانه جایگاه ویژه ای دارند.
این کتابخانه در سال 943 هجری توسط خسرو بک والی بوسنی تأسیس شد و آن را وقف دانشجویان علم کرد که تا امروز هم این میراث ادامه دارد .
مصطفی یاهیتش مدیر کتابخانه اظهار داشت: در جنگهایی که در سال 1697 رخ داد، بسیاری از این دستنوشته ها از بین رفت، اما اینک از این گنجینه نفیس بسیار محافظت می شود. همچنین در جنگ اخیر بالکان که در دهه 90 قرن گذشته اتفاق افتاد این کتابخانه از تخریب در امان ماند و کتابهای آن به مکان امنی برده شد. امروز نیز ساختمان جدیدی نزدیک ساختمان قدیمی برای نگهداری و محافظت از کتابها و دستنوشته های تاریخی این کتابخانه ساخته شده است.
دستنوشته ها و کتابهای خطی این کتابخانه به دو بخش تقسیم می شوند یکی دستنوشته های علمای بوسنی است که علوم شرعی را در مدارس بغداد و قاهره فرا گرفتند و دیگری دستنوشته های اسلامی است که از مکه، مدینه، قاهره، بغداد، استانبول توسط علما، حجاج، تجار و دانشجویان به این کشور آورده شد.
این کتابخانه دارای 50 هزار جلد کتاب، تألیفات، نشریات، اسناد تاریخی و 10 هزار دستنوشته قدیمی به زبانهای فارسی، عربی، ترکی، بوسنی، صربی و دیگر زبانهای اروپایی است . همچنین 15 هزار رساله در علوم اسلامی و زبانهای شرقی در این کتابخانه نگهداری می شود
قدیمی ترین نسخه این کتابخانه مربوط به ابو حامد محمد غزالی فیلسوف و فقیه ایرانی است که در سال 500 هجری نوشته شده است .