رو زوقف :
وقف در در لغت به معناى ايستادن، ماندن و آرام گرفتن است. و در اصطلاح حقوقي حبس عين و مال است و تسبيل منفعت
يعني مصرف كردن منافع آن در راه خدا. به گفته برخي فقها وقف عقدى است كه ثمره آن حبس اصل و تسبيل منافع است
. مرحوم شيخ طوسى تسبيل را در راه خدا قرار دادن معني مي كند . وقف مصاديق گونه گوني دارد كه از جمله صريح ترين آنها مي توان به تهيه آب و آبيارى اراضى كشاورزى و مانند آن ، تاسيس كاروانسراها در مسير كاروانها و قافلهها، ايجاد در مانگاهها ، استعانت از فقرا و مستمندان و احداث مساجد و مدارس و ساير امور عام المنفعه اشاره كرد . فقها و حقوقدانان صيغه وقف ، موقوف به (مال به وقف داده شده) ، واقف و موقوف عليه را از جمله اركان وقف مي شناسند اما در عقد يا ايقاع بودن آن اندكي دچار ترديدند . به گفته عين موقوفه بايد داراى چهار شرط باشد:عين باشد و نه دين ، عين معلوم باشد ، قابليت تملك داشته باشد و با باقى ماندن عين، قابل انتفاع باشد و نهايتا آنكه به تصرف دادن آن صحيح باشد.واقف هم بايد عاقل، بالغ و محجور نباشد. موقوف عليهم ( اشخاصي كه براي آنها وقف مي شود ) هم بايد اهليت تملك داشته باشد و همچنين شمار آنها معلوم باشد.
رحلت آيت الله العظمي سيد عبد الاعلي سبزواري :
در چنين روزي در سال 1414 ه ق آيت العظمي سيد عبدالعلي سبزواري از بزرگان فقه و فقاهت ديده از جهان فروبست .
در گذشت معاويه :
بنابر تواريخ ميلادي در چنين روزي در سال 680 ميلادي معاويه خليفه اسلامي در گذشت .معاويه بنيانگذار سلسله اموى ، فرزند
ابى سفيان و هند دختر عتبة بن ربيعة بن عبد الشمس است . گفته اند معاويه در سال دهم هجرى مسلمان شد .وي در زمان خليفه اول ودوم به منصب حكومتي در شام منصوب شد و اين آغاز حركت او براي حركت در مسير قدرت بود . هنگامي كه امام علي ( ع ) به خلافت رسيد معاويه را از حكومت شام عزل كرد. و معاويه نيز در اين مسير ساز مخالف مي نواخت و هر از گاهي جنگي با مولاي متقيان به راه مي انداخت . در جنگ صفين كه سپاهيان معاويه در مقابل سپاهيان على عليه السلام قرار گرفتند در نهايت امر به حكميت كشيده شد و نهايتا وي با اتخاذ خدعه اي هم از شكست فيزيكي دوري جست و هم با روش هاي مكارانه عمر و عاص نتيجه حكميت را به نفع خويش تمام كرد . معاويه پس از شهادت حضرت علي( ع ) و امام حسن (ع) يكه تاز قدرت شد و در اين مسير از هيچ كوششي فرو گذار نكرد . معاويه در دوران خلافت خود عليه درونمايه اسلام بر خاست و از اسلام تنها به ظاهر آن بسنده كرد . او در همين دوره دست به انجام فتوحات گسترده اي زد . در سال چهل و نه يا پنجاه ه ق ، سپاهى عظيم بدان سوى گسيل داشت. سرزمين سودان در آفريقا در اين دوره فتح گرديد. وي در سال شصت هجرى در سن 78 سالگى از دنيا رفت.
آغاز انتشار كيهان فرهنگي :
در چنين روزي در سال 1363 ه ش نشريه وزين كيهان فرهنگي براي نخستين بار منتشر شد . نشريه كيهان فرهنگي به صاحب امتيازي " موسسه كيهان " در حال حاضر اقدام به نشر مقالات در حوزه فرهنگ و هنر مي كند و تاكنون نيز طي ويژه نامه هاي مختلفي در اين زمينه موفق عمل كرده است .
روز استقلال زيبمابوه :
در چنين روزي در سال 1980 ميلادي كشور زيمبابوه از انگلستان مستقل شد .زيمباوه را پرتقالىها براي نخستين بار در آفريقا كشف كردند . بيشترين افراد اين كشور مسلمانند. اسلام از طريق مهاجرت مسلمانان زنگبار به سرزمين زيمبابوه راه يافته است .
كنفرانس غير متعدها :
در چنين روزي در سال 1955 ميلادي براي نخستين بار كنفرانس كشور هاي غير متعهد در باندونگ تشكيل شد .
روز استقلال ايرلند :
در چنين روزي در سال 1949 ميلادي كشور ايرلند استقلال يافت . اين كشور پس از يك دوره مبارزات گسترده ميهن پرستان ايرلندي عليه انگليسيها به نتيجه رسيد و سرانجام ايرلند به استقلال كامل دست يافت .
حمله هيتلر به كشورهاي اطراف :
در چنين روزي در سال 1940 نظاميان نازي از يك سو به مرزهاي نروژ و از سوي ديگر به مرزهاي دانمارك حمله ور شدند .
اشغال ليتواني :
در چنين روزي در سال 1923 ميلادي لهستان ليتواني را ضميمه خود ساخت .
نخستين كتاب جدول :
در چنين روزي در سال 1924 ميلادي براي نخستين بار د رتاريخ اولين كتاب جدول متقاطع كلمات به همت انتشارات سيمون و شوستر چاپ و منتشر شد .
انحلال جامعه ملل :
در چنين روزي د رسال 1946 ميلادي جامعه ملل سه ماه پس از آغاز فعاليت هاي سازمان ملل متحد منحل گرديد .
گشايش دادگاه لاهه :
در چنين روزي در سال 1948 ميلادي دادگاه بين الماللي لاهه در شهر لاهه هلند گشايش يافت . اين دادگاه به عنوان نخستين دادگاه بين المللي داراي صلاحيت هاي خاص خود است كه طرفين دعوي در صورت پذيرش و صالح دانستن دادگاه ، پرونده خود را در دادگاه طرح مي نمايند .
در گذشت آلبرت انشتين :
در چنين روزي در سال 1955 آلبرت اينشتين يكي از بزرگترين فيزيكدان و رياضيدان جهان در قرن بيستم دار فاني را وداع گفت .وي در سيزدهم مارس سال 1879 ميلادي در جنوب آلمان ديده به جهان گشود و در زمان هنگام جنگ جهاني دوم به آمريكا رفت . آلبرت انيشتين يكي ازبر جسته ترين دانشمندان در عصر حاضر است . او با ارايه انديشه و نظريه نسبيت خود در علم فيزيك انقلابي را به پا كرد . وي درسال1905ميلادي به تابعيت سوييس درآمد و با انتشارسه مقاله تحولي را علم فيزيك موجب شد . انيشتين درسال1921ميلادي به خاطر تحقيقات گسترده اش برروي فوتونها و فيزيك نظري جايزه نوبل را دررشته فيزيك اخذ كرد . دو كتاب مهم از وي به جاي مانده است كه عناوين آنها « جهاني كه من مي بينم » و «مفهوم نسبيت انيشتن» مي باشد. فيزيكدانان قرن نوزدهم، نظريهها را توصيفات طبيعت، تلقى مىكردند. فضا ،زمان، جرم، و ساير «كيفيات اوليه» خواص همه اشياى واقعىاند و آنها اين امور را به همان منزله تلقي مي كردند .اما اينشتين افزود كه تصور كيفيات نخستين اشيا مستلزم مشخص كردن متغيرهاى كلاسيك «مكان - زمانى» است . طبق نظريه نسبيت انيشتين ؛اگر جسمي با سرعت ما وراي نور حركت كند تمام آن جسم به انرژي تبديل مي شود. وبدون وابستگي به بعد چهارم يعني زمان به صورت جاودانه باقي مي ماند.