به گزارش خبرگزاری مهر، در این آیین نامه به تشریح و تفسیر مواردی از قبیل انواع معاملات از نظر نصاب، انواع مناقصه (مزایده) ،وظایف کمیسیون مناقصه و فرآیند برگزاری مناقصه ، نحوه فراخوان مناقصه ، ترتیب تهیه و تسلیم پیشنهادهای مناقصه ، نحوه گشایش پیشنهادها ، ارزیابی فنی بازرگانی و مالی و تعیین برنده ،شرایط تجدید و لغو مناقصه و عدم الزام و ترک مناقصه و یا مزایده و نحوه رسیدگی به شکایات پرداخته شده است.
بر این اساس ، معاملات از نظر نصاب (قیمت معامله) به سه دسته معاملات کوچک ، معاملات متوسط و معاملات بزرگ و مناقصه ها نیز به سه شیوه یک مرحلهای و دو مرحلهای تقسیم میشوند.
این آیین نامه در مورد نحوه تأمین منابع مالی تاکید می کند که انجام معامله به هر طریق، مشروط بر آن است که سازمان به نحو مقتضی نسبت به پیشبینی منابع مالی معامله در مدت قرارداد اطمینان حاصل و مراتب در اسناد مرتبط قید شده باشد.
همچنین این آیین نامه تعیین برنده در مناقصه هایی که مناسبترین قیمت با ارزیابی فنی بازرگانی و مالی پیشنهادها تعیین می شود، مناسبترین قیمت به عنوان پیشنهاد برتر شناخته میشود و در دیگر مناقصه (مزایده)ها، چنانچه حداقل (حداکثر) قیمت پیشنهاد شده (یا قیمت پیشنهادی در مواردی که فقط یک پیشنهاد رسیده باشد) از نظر کمیسیون عادلانه باشد، در صورتی که این پیشنهاد از نظر فنی قابل قبول باشد، برنده شناخته میشود و تعیین برنده به ترتیبی خواهد بود که در اسناد درج میشود و هرگونه مذاکره با پیشنهاددهندگان و یا برنده برای اخذ تخفیف و یا تغییر قیمت و شرایط قراردادی ممنوع میباشد. همچنین هیچگونه تخفیف و یا تغییر قیمتی از سوی پیشنهاددهندگان پذیرفته نخواهد شد و تنها ملاک تعیین برنده، قیمتی است که هر شرکت کننده در پاکت در بسته و لاک و مهر شده به سازمان تسلیم کرده است.
بر اساس این مصوبه ، آیین نامه معاملات سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای شرایط تجدید مناقصه (مزایده ) را کم بودن تعداد مناقصه (مزایده ) ،پایان مدت اعتبار پیشنهادها ،بالا بودن قیمتها ، پایین بودن قیمتها و امتناع برندگان اول و دوم مناقصه (مزایده ) از انعقاد قرارداد و شرایط لغو مناقصه (مزایده ) را نیز تغییرات زیادی در اسناد مناقصه (مزایده ) لازم باشد ،حوادث غیر مترقبه نظیر جنگ، زلزله، سیل و مانند آنها،تشخیص کمیسیون مناقصه (مزایده ) مبنی بر تبانی مناقصه گر و رأی هیئت رسیدگی به شکایات در خصوص مناقصه پیش بینی کرده است.
بر اساس این آیین نامه، کلیه معاملات سازمان نیازمند عقد قرارداد است که طبق قراردادهای نمونه مصوب هیئت عامل قبل از پایان مهلت مقرر باید نسبت به عقد قرارداد اقدام شود. در مواردی که برای آن قراردادهای نمونه به تصویب هیئت عامل نرسیده است، هر قرارداد باید جداگانه به تصویب هیئت عامل برسد. هیئت عامل میتواند به مسئولیت خود تصویب قراردادهای غیر نمونه را به کارگروهی مرکب از حداقل سه نفر افراد ذیصلاح درتخصصهای حقوقی، بازرگانی و مالی و حسب مورد فنی ( که توسط هیئت عامل و برای قرارداد معین انتخاب میشوند) محول نماید.
همچنین به منظور تسهیل در انجام معاملات و گسترش رقابت و تحصیل صرفه و صلاح سازمان و همچنین ایجاد شفافیت در معاملات، اطلاعات کلیه معاملات متوسط و بزرگ سازمان باید در مراحل مختلف آن، شامل نحوه انجام معامله، چگونگی و نتایج بررسی پیشنهاددهندگان و پیشنهادها، انتخاب طرف معامله و ترتیب انجام معامله و ترتیب انجام معامله در شبکه اطلاعرسانی معاملات راهداری منتشر شود.
این آیین نامه هیئت عامل سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای را موظف کرده است پیشنهادهای اصلاحی در خصوص این آیین نامه را هر ساله به مجمع عمومی سازمان ارائه نماید. اصلاح این آیین نامه منوط به تصویب هیئت وزیران خواهد بود. مواردی که در این آیین نامه از قانون برگزاری مناقصات و قانون محاسبات عمومی کشور اقتباس شده است صرفاً در چارچوب قوانین مذکور و اطلاحات بعدی توسط مجلس شورای اسلامی قابل اصلاح است.
این مصوبه پس از تایید رئیس جمهور در تاریخ 20/3/87 از سوی پرویز داوودی معاون اول رئیس جمهور برای اجرا به دستگاههای اجرایی ابلاغ شده است.