گرگان - خبرگزاری مهر : هم اکنون 90 درصد روغن مصرفی کشور از خارج تامین می شود از اینرو به اعتقاد جمعی از کارشناسان، توسعه و ترویج کشت این محصول در استانهای شمالی از جمله گلستان و مازندران برای خودکفایی در تولید روغن، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی، 26 استان از جمله گلستان و مازندران برای کشت و ترویج محصول زیتون مناسب شناسایی شده است این درحالی است که استانهای گلستان و مازندران با توجه به شرایط و وسعت اراضی مستعد کشت زیتون به عنوان یکی از قطبهای اصلی توسعه باغات زیتوت درسطح کشور مطرح شده اند.

در حال حاضر نیز از مجموع 115 هزار هکتار اراضی زیتون کاری شده کشور، 15 هزار هکتار در استان گلستان و بیش از 20 هزار هکتار در مازندران وجود دارد همچنین مازندران با تولید بیش از یک میلیون و 200 هزار اصله نهال زیتون، 60 درصد تولید زیتون کشور را دارا است.

متوسط عملکرد تولید زیتون در واحد سطح در دنیا هم اکنون یک هزار و 853 کیلوگرم است که این رقم در کشور ما به دو هزار و 350 کیلو گرم می رسد.

تامین زیرساختها و برنامه ریزی برای تولید نهال، تهیه قلمه، حفظ نباتات، مبارزه با آفات و بیماریها، اعطای تسهیلات و ساخت کارخانه فرآوری از جمله ملزومات ترویج و توسعه کشت زیتون در شمال کشور هستند.

همچنین سنتی بودن تولید، نبود نهالستهانهای مادر، اطلاع رسانی نامطلوب، عدم ارائه آموزشهای مناسب، عدم حمایت و کم توجهی به صادرات از جمله موانع فراروی توسعه کشت زیتون در استانهای گلستان و مازندران است.

از سوی دیگر برخی از کارشناسان معتقدند باید برای توسعه کشت زیتون به صورت دیم نیز در باغات برنامه ریزی جامع و اصولی صورت گیرد.

کارشناس کشاورزی و رئیس سابق جهاد کشاورزی چالوس گفت: بخشی از اراضی این منطقه از نظر اقلیمی حد فاصل مرزن آباد، دوآب و منطقه سنار تا ارتفاع خاصی برای کشت زیتون مناسب است.

بهمن میردار در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: درصد بالایی از روغن مورد نیاز کشور وارداتی است و اگر کشت این محصول در منطقه بومی شود از نظر اقتصادی بسیار به صرفه است.

وی اظهار داشت: همچنین به دلیل مزیتهای روغن زیتون در حفظ سلامتی و پیامدهای منفی روغن جامد، نیاز به کشت و ترویج زیتون امری الزامی است.

وی خاطرنشان کرد: متولیان امر باید شرایط و زیرساختها را برای کشت زیتون د رمنطقه فراهم کنند و در زمینه آموزش کشاورزان نیز باید تلاش بیشتری صورت گیرد.

به گفته میردار، زیتون را در اراضی بدون قابلیت کشت می توان کاشت از اینرو برای توسعه و ترویج آن به برنامه جامع و اصولی نیاز است.

یک کارشناس کشاورزی از گرگان نیز در خصوص خواص زیتون و مزیتهای کشت آن در زمینه های درمانی نیز عنوان کرد: روغن زیتون خاصیت ضد درد دارد و برای عفونت دستگاه ادراری و مشکلات کیسه صفرا مفید است.

ملسم رستمی همچنین در خصوص مشکلات کشت این محصول مهم بیان داشت: تامین نهال زیتون خوب از جمله مشکلات است و زیتون کاری در این منطقه به صورت سنتی انجام می شود.

وی اظهار داشت: اکنون تولید نهال زیتون بیشتر به صورت پاجوش در منطقه صورت می گیرد که بیش از هشت تا 10 سال برای بارآوری آن زمان نیاز است در حالیکه برای تولید و تامین روغن مورد نیاز، باغات زیتون به ویژه به صورت دیم باید توسعه یابد.

وی خاطرنشان کرد: زیتون کاری در شمال یکهزار سال قدمت دارد و منطقه رودبار گیلان از جمله مناطق مهم تولید زیتون در کشور است.

به گفته رستمی همزمان با تولید و کشت زیتون، صنایع تکمیلی و تبدیلی این صنعت در منطقه باید توسعه یابد و ارقام جدید زیتون باید گسترش و ارقام موجود نیز اصلاح شود.

به گفته وی عمده ارقام زیتون در باغات اقتصادی درحال توسعه گلستان بیش از شش رقم و به ویژه ارقام زرد، روغنی و گرونایکی است.

این کارشناس کشاورزی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مشکلات توسعه کشت این محصول در مناطق مستعد بیان داشت: ارائه تسهیلات کم بهره و طولانی مدت، حمایت اصولی و همه جانبه از تولید کنندگان در جهت توسعه و ترویج زیتون کاری در منطقه ضروری است.

وی سرانه مصرف زیتون را در ایران 300 گرم به ازای هرنفر ذکر کرد و گفت: این مقدار در سایر کشورهای جهان به ازای هر فرد 12 کیلوگرم در سال است.

عضو هیئت علمی گروه زراعت و باغبانی و استاد دانشگاه گفت: بخشهایی از مازندران و گلستان به ویژه در ارضی شیبدار،  قابلیت کشت و تولید زیتون وجود دارد و در اراضی همسطح نیز می توان این محصول را ترویج داد.

مجتبی نشایی مقدم خاطرنشان کرد: باید مطالعه بر روی ارقامی که متناسب برای کشت در منطقه باشد، صورت گیرد.

وی اظهار داشت: قلمه زیتون باید از باغات مادری تهیه شود، اما اکنون بیشتر قلمه ها از مناطق دیگر به نهالستانهای مازندران و گلستان آورده می شود.

وی خاطرنشان کرد: چون باغات مادری زیتون خوب و شناسنامه داری در منطقه نداریم در نتیجه منابع تهیه قلمه چندان مناسب نیست.

به گفته نشایی مقدم همچنین بسترهای نهالستانهای منطقه مناسب نبوده و بیشتر افرادی که در این بخش فعالیت دارند، تخصص لازم را ندارند.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: نهالستانهای موجود نیز بر اساس شاخصهای علمی طراحی نشدند و با یک فرم خاصی فعالیت دارند.

وی بیان داشت: برای فرآوری و تبدیل زیتون، کارخانه مناسب در استان نداریم و استفاده بهینه ای از زیتون تولید شده در منطقه نمی شود.

این عضو هیئت علمی دانشگاه یادآور شد: استفاده از زیتون به ویژه در فضای سبز در آینده مشکل زا است و باعث شیوع برخی آفات می شود.

وی تصریح کرد: مگس میوه زیتون از جمله بیماریهایی است که برای کنترل و ازبین بردن آن فعالان این بخش باید آموزشهای لازم را فراگیرند.

وی افزود: برای تولید زیتون به توسعه باغات مادری، بهره گیری از متخصصین و ساخت کارخانه های تکمیلی نیاز اساسی است.

به گفته نشایی مقدم اگر کارخانه صنایع روغن کشی در منطقه احداث نشود، بخش زیادی از زیتون تولید شده باید به کنسرو تبدیل شود. 

وی اظهار داشت: باید همزمان با ترویج زیتون، پیش بینی لازم برای ساخت کارخانه های فرآوری صورت گیرد و طرح جامع و مطالعاتی خاصی درباره کشت این محصول تدوین شود.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان نیز در خصوص توسعه کشت این محصول در این استان بیان داشت: برنامه ریزی برای توسعه کشت زیتون در این استان ضروری است.

مرتضی صادقی عنوان کرد: با توجه به نیاز کم این محصول به آب، این استان برای توسعه کشت زیتون مناسب و مستعد است و در حال حاضر نیزاین استان با داشتن 15 هزار هکتار باغات زیتون، 14 درصد باغات زیتون کشور را دارد اما باید برای توسعه کشت زیتون به صورت دیم در این استان برنامه جامعی ارائه شود.

وی میزان تولید سال گذشته زیتون در گلستان را چهار هزار تن اعلام کرد و افزود: با توسعه باغات، میزان تولید این محصول در استان به بیش از 200 هزار تن در سال افزایش خواهد یافت.

مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی گلستان یادآور شد: جلوگیری از بروز سیلاب و صرفه جویی در مصرف آب از جمله مزایای کشت زیتون است و باید کشت این محصول در منطقه ترویج یابد.

به گفته صادقی حدود یک میلیون اصله نهال زیتون در این استان تولید می شود.   

اکنون چهار کارخانه و کارگاه روغن کشی با ظرفیت چهار هزار و 500 تن در سال و فرآوری کنسرو زیتون با ظرفیت 500 تن در سال در گلستان فعالیت دارد.

در این خصوص مجری طرح توسعه باغات زیتون کشور از طرح توسعه کشت دیم زیتون در 26 استان کشور از جمله گلستان خبر داد.

جهانگیرعرب افزود:  اکنون کشت زیتون به سه استان گیلان، زنجان و قزوین محدود است، بنابران توسعه کشت این محصول امری الزامی است و با توجه به بروز خشکسالی در کشور توسعه باغات دیم زیتون باید مورد توجه قرار گیرد.

وی اظهار داشت: توزیع نهال با یارانه، مشارکت در آماده سازی عرصه، ارائه خدمات کارشناسی، حفر چاله، تامین آب و کشت از جمله روشهای حمایتی برای توسعه زیتون در کشور است.

به گفته عرب، همچنین به ازای هر هکتار، پنج تا هشت میلیون ریال تسهیلات با بازپرداخت حدود 15 ساله به کشاورزان ارائه می شود.

به هر ترتبیب به نظر می رسد کشور ما در بسیاری از زمینه ها از جمله پروزش زیتون حرفهای زیادی برای گفتن دارد اما اعمال مدیریتهای صحیح، برنامه ریزیهای اصولی، حمایت و آموزش و ارائه تسهیلات همچنان گزینه هایی است که جای خالی آنها در بسیاری از بخشهای کشاورزی، صنعتی و .... کشور وجود دارد.