محققان پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی با استفاده از نانوذرات رس موفق به تولید ماده تثبیت کننده خاک زیست تخریب پذیری شدند که قادر است سطح جاده ها را بدون پوشش آسفالت محافظت کند و باعث تحکیم خاک رس در جاده ها به ویژه جاده های روستایی شود.

مهندس مصطفی صالح آبادی مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه خاک رس به دلیل نفوذ پذیر بودن برای جاده سازی مناسب نیست، گفت: با استفاده از نانوذرات رس موفق به تولید محصولی به نام "سی پی ار ایرامنت سوپر" شدیم که باعث تثبیت و تحکیم خاک رس در جاده ها به ویژه جاده های روستایی بدون پوشش آسفالت می شود.

وی با بیان اینکه فرمول این ماده بر اساس شرایط آب و هوایی کشور تولید شده است، افزود: این ماده دارای چسبندگی و فشردگی بالا و قدرت نفوذ پذیری بالا است که این امر موجب بهبود عملکرد تحمل بار انواع خاکهای رسی و لایه دار می شود. ضمن آنکه خاصیت آب گریز بودن این محصول موجب می شود ماده خاکی کمتر به رطوبت حساس بوده و باعث افزایش کارایی و بهم فشردگی بهتر ذرات توسط ماشین آلات عبوری شود. 

مجری طرح افزایش ظرفیت باربری، بهبود کارایی، تثبیت دراز مدت خاک، کنترل گرد و غبار، نگهداری جاده بدون استفاده از آسفالت و کاهش اتلاف شن را از ویژگیهای این ماده ذکر کرد.

صالح آبادی به کاربردهای این ماده در زیرسازی جاده ها پرداخت و به مهر گفت: بزرگترین مشکلی که خاک رس برای جاده ها ایجاد می کند این است که بر اثر نفوذ پذیری، متورم و در نهایت باعث ترکیدگی آسفالت می شود که با استفاده از این ماده سطح نفوذ ناپذیر می شود و از ترکیدگی آسفالت جلوگیری می شود.

مجری طرح تاکید کرد: در حال حاضر این ماده در بیش از 96 کشور دنیا برای ساخت جاده های کم هزینه و مناسب هر آب و هوایی با استفاده از مواد زیست تخریب پذیر و غیر سمی استفاده می شود و تحقیقات نشان داده که بیش از 30 هزار کیلومتر از جاده هایی که با موفقیت همراه بودند با استفاده از "سی ار ایرامنت سوپر" ساخته شده اند.

وی با اشاره به این مطلب که این تکنولوژی امروزه یکی از روشهای اولویت داری است که به وسیله بانک جهانی در مناطق روستایی کشورهای در حال توسعه برای ساخت جاده ها مورد استفاده قرار می گیرد، خاطرنشان کرد: متاسفانه این محصول در کشور مورد استقبال قرار نگرفته است.