حمیدرضا کاتوزیان درگفتگو با خبرنگار پارلمانی مهر، درخصوص تشکیل کمیسیون ویژه اقتصادی درمجلس برای بررسی طرح تحول اقتصادی دولت اظهارداشت: استدلال این است که یک تحول بزرگ اقتصادی قرار است در کشور اتفاق بیفتد که مهمترین بخش آن هدفمندسازی یارانه ها و به دنبال آن آزادسازی قیمت هاست.
وی با اشاره به برداشتن یارانه ها ازکالاهای اساسی خاطرنشان کرد: این کارآثار بسیاربزرگی در کشورخواهد داشت. نمی گویم آثار بد یا خوب ، اما به هر صورت تاثیراتی دارد که باید این تاثیرات را شناسایی کنیم.
کاتوزیان گفت: ما جلساتی با دولت داشتیم که آقایان در این جلسات مشکلات اقتصادی کشور را برای ما بازگویی کردند، البته ما با همه این مشکلات آشنا هستیم و می دانیم که اقتصاد ما متکی به نفت است و بودجه کشور به نفت متکی است و یا اینکه اقتصاد ما یارانه ای است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس افزود: راه حل این مشکلات آن است که قیمت ها آزاد و جهانی شود یارانه ها حذف شود بودجه از تکیه بر پول نفت خارج شود همه این مسائل را می دانیم اما مسئله این است که چگونه می خواهیم به اهداف برسیم. یعنی بدانیم راهی که می خواهیم طی کنیم چه راهی است ممکن است دهها راه وجود داشته باشد باید جستجو کنیم و راهی را که راه بهینه باشد انتخاب کنیم.
وی گفت: این راه باید کم هزینه ترین و پرفایده ترین راه باشد. نمی گویم اصلا هزینه ندارد طبیعتا فشارهایی به مردم می آید ولی این راه که انتخاب می کنیم باید کم فشار و کم هزینه باشد و در عین حال پرفایده باشد و ما را بهتر به اهداف و مقاصدی که می خواهیم برساند و تحول در این اقتصاد به وجود آورد.
کاتوزیان خاطرنشان کرد: همت و عزم دولت از این جهت که تصمیم به این کار گرفته قابل تحسین است اما سئوالی که برای ما وجود دارد و هنوز پاسخی برای آن نداریم این است که ورودی هایی که به این سیستم می خواهد داده شود چیست؟ درحالی که جامعه و کل کشور را یک سیستم در نظر بگیریم، باید توجه کنیم که ورودی که به سیستم داده می شود یک خروجی دارد که پاسخ آن ورودی است.
وی افزود: ما این سیستم که جامعه است را می شناسیم مشکلات اقتصادی را هم می دانیم اما ورودی آن را نمی دانیم که چیست؟ این ورودی را تنها دولت می داند و برای ما نمایندگان به طور کامل تبیین نشده است .نکات عمومی آن را به ما گفته اند که از چه تاریخی می خواهند سرشماری را برای شناخت دهک های مختلف اجتماعی اقتصادی شروع کنند .
رئیس کمیسیون انرژی تاکید کرد: ما به طور اجمالی از راهی که می خواهند بروند اطلاع داریم، اینکه از طریق بن یا پرداخت نقدی می خواهند اقدام کنند، اینکه یارانه ها را بردارند، یا قیمت ها را آزاد کنند و به برخی دهک ها یارانه تعلق بگیرد و به برخی دیگر نه، اما در کل شیوه کار را به شکل یک ورودی تنظیم شده و چارچوب دار نداریم یعنی نمی دانیم از چه زمانی و به چه کسانی یارانه ها داده می شود، آن افراد چطور شناسایی می شوند، بنابراین ما به طور دقیق آگاهی از ورودی سیستم نداریم.
کاندیدای عضویت در کمیسیون ویژه در مورد خروجی این سیستم نیز گفت: خروجی این سیستم را نه ما می دانیم نه دولت. به نظر من دولت نیز تحلیل جامعی راجع به اینکه چه اتفاقی خواهد افتاد، ندارد. باید توجه داشته باشیم که این طرح مثل طرح ترافیک نیست که اگر خیابانی در طرح قرار گرفت و سپس با مشکل و بحرانی روبه رو شدیم بتوانیم محدوده طرح را تغییر دهیم . طرح تحول اقتصادی اگر اجرا شود ممکن است واکنش هایی را در جامعه داشته باشد که جبران کردن و برطرف کردن آن غیر ممکن یا بسیار پرهزینه است.
کاتوزیان یادآور شد: گاهی قیمت کالایی در بازار به طور ناگهانی بالا می رود و ما هر قدر دست و پا می زنیم قیمت آن کالا اگر 40 درصد افزایش داشته نهایتا 5 درصد کاهش پیدا می کند. بنابراین در اقدام برای اجرای این طرح نباید به گونه ای عمل شود که برای ما هزینه های زیاد به همراه داشته باشد و نتوانیم آن مشکلات را برطرف کنیم.
وی گفت: ما معتقدیم این کمیسیون ویژه باید تشکیل شود و این موضوع به طور کامل در آنجا تحلیل شود و از نخبگان و مشاوران مسائل اقتصادی و اجتماعی و روان شناسی کمک گرفته شود.
کاتوزیان تصریح کرد: دولت باید به ما بگوید به طور کامل می خواهد چه کار کند. ما واقعا نمی دانیم . رئیس جمهور اعلام کردند "طرح تحول اقتصادی نتیحه یک بررسی و مطالعه دو ساله است"، قطعا این کار دوساله یک مستندات وسیع دارد باید این مستندات را دریافت کنیم واین مستندات را با نخبگان به چالش بگذاریم. ببینیم ورودی های این سیستم چیست و سپس براساس مدلهای مختلف اقتصادی اجتماعی مطالعه کنیم که این سیستم نسبت به این ورودی ها چگونه پاسخ می دهد و خروی هایش چیست.
این نماینده تهران یادآور شد: اگر دیدیم به صلاح کشور است این کار را انجام دهیم اگر نه، با دولت بنشینیم و در این زمینه تعامل داشته باشیم یا قانع شویم یا قانع کنیم. در نهایت به جایی برسیم که مجموعه دولت و مجلس وحتی قوه قضائیه آنجا که به آن مربوط می شود با هم و با توافق و تفاهم کار را جلو ببریم و مراقب باشیم که حرکتی نشود که کل نظام مجبور شود برای آن هزینه دهد و مشکلاتی را به وجود آورد که حل آن سخت باشد.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: یکی از نکاتی که باید به آن توجه شود این است که این طرح طرح بزرگی است و در قانون برنامه چهارم هم دیده شده است ، بنابراین ممکن است که در برخی جاها به قانون احتیاج داشته باشیم و این قانون توسط مجلس باید مصوب شود.
کاتوزیان با بیان اینکه دولت علاقمند است این طرح زودتر به نتیجه برسد و آثار خوب برای کشور داشته باشد، تاکید کرد: دولت، دولت پرکاری است اما فکر می کنم دولت نیز به این نتیجه رسیده که با تفاهم و توافق مجلس کارش خیلی بهتر جلو می رود.
نماینده تهران گفت: کمیسیون ویژه نیز کارش را سریع شروع خواهد کرد و سعی می کنیم در کمیسیون ویژه با سرعت دولت خود را تطبیق دهیم.