خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : اجلاس سالانه رهبران هشت گروه صنعتی جهان موسوم به جی 8 امسال در جزیره هوکایدو و ژاپن با رهبران جوان که هم اکنون از محبوبیت بالایی در کشورهای خود برخوردار نیستند؛ روز دوشنبه آغاز به کار کرد.

مسائلی همچون اقتصاد جهانی، توسعه قاره سیاه (آفریقا)، مقابله با تغییرات آب و هوایی و در نهایت بررسی مسائل سیاسی جهانی، چارچوب اصلی نشست سه روزه اجلاس سالانه رهبران هشت کشور برتر جهان در ژاپن را تشکیل می دهد.

جی 8، یک گروه غیر رسمی متشکل از هشت کشور ثروتمند جهان، آمریکا، فرانسه، انگلیس، آلمان، ایتالیا، ژاپن، کانادا و روسیه است که در سال 1975 برای مقابله با اولین بحران جهانی، پس از جنگ جهانی دوم، بحران نفت که شدیدا اقتصاد جهانی را تهدید می کرد، تشکیل شد.

اجلاس گروه هشت نهادی بین المللی بیشتر برای تبادل دیدگاه درباره مشکلات اقتصادی و سیاسی امنیتی جهانی که تهدید کننده جهانی هستند؛ هر ساله در کشورهای عضو این گروه برگزار می شود. در پایان اجلاس جی هشت یک بیانیه صادر می شود که این بیانیه به هیچ عنوان جنبه الزام آور ندارد.

اجلاس سالانه جی 8 که در ژاپن در حال برگزاری است از دو جنبه کلی قابل بررسی است؛ اول اینکه در حالی رهبران جی هشت امسال در جزیره هوکایدو واقع در ژاپن دور یک میز جمع شده اند تا چاره ای برای حل بحرانهای بین المللی بجویند که برخی از آنها در کشورهایشان از پایین ترین محبوبیت برای مدیریت خود برخوردار هستند؛ اکنون چطور این رهبران نامحبوب می توانند در خارج از مرزهای کشور خود در هوکایدو مرهمی برای بحرانهای بین المللی دست و پا کنند؟

در حال حاضر هم گوردون براون نخست وزیر انگلیس، نیکلاسارکوزی رئیس جمهور فرانسه، یاسوئو فوکودا نخست وزیر ژاپن (میزبان اجلاس سالانه جی 8) و از همه نامحبوب تر جرج بوش رئیس جمهور آمریکا که دوران خزان زمامداری خود را در کاخ سفید سپری می کند در بدترین شرایط مدیریتی از لحاظ اتخاذ سیاست داخلی و خارجی از نگاه افکارعمومی کشورهای تابع خود و جهانی قرار دارند. در همین راستا هراز گاهی تظاهراتی علیه سیاستهای براون، سارکوزی و بوش در کشورهای متبوعشان برگزار می شود.

بدین ترتیب با وجود این فرایند، هیچ نوع انتظاری از اجلاس غیررسمی سالانه جی هشت در ژاپن برای حل بحرانهای اقتصادی و سیاسی امنیتی جهان نیست و بیانیه پایانی این نشست جنبه نمادین دارد.

دوم اینکه با توجه به حضور دو کشور قدرتمند چین و هند در اجلاس سالانه جی هشت در ژاپن با توجه به توسعه شگفت انگیز این دو کشور در حوزه اقتصادی و نظامی، بسیاری از کارشناسان مسائل بین المللی می گویند زمان گسترش گروه هشت فرا رسیده است. نا گفته نماند ورود چین به جی هشت به عنوان عضو دائم به دلیل اینکه پکن با برخی کشورهای مخالف سران کنونی جی هشت ارتباط اقتصادی و سیاسی دارد؛ آینده این گروه را با چالش درونی روبرو خواهد کرد.