مسئول کتابخانه حضرت فاطمه (س) با تمام ضعفهایی که در این کتابخانه می بیند اعتقاد دارد باید آن را در زمره درجه یکها محسوب کرد. به گفته یکی از مراجعان جدیدترین منابع این کتابخانه متعلق به سال 85 است و برخی کمبودهای محیطی نیز در آن نمود دارد.

معصومه مهرابی مسئول کتابخانه حضرت فاطمه (در منطقه 22 شهرداری) به خبرنگار مهر می گوید: با شروع فصل تابستان کتابهای ادبیات داستانی - چه خارجی چه ایرانی - مخاطبان بیشتری دارند ولی به طور کلی این فصل مختص کنکوری ها و دانشجوها بوده که فقط برای استفاده از فضای سالن ها می آیند.
 
وی درباره امکانات کتابخانه توضیح می دهد: در این کتابخانه 10604 عنوان و 12000 نسخه کتاب داریم که از بین اینها 2867 عنوان کتاب های ادبی هستند و با احتساب این تعداد کتاب و سالنها، می شود گفت کتابخانه ای درجه یک محسوب می شویم؛ هر چند از بعضی جهات مثل تعداد صندلی، تهویه و آرامش برای مطالعه و حتی غنای کتابخانه درجه یک محسوب نمی شویم!

زوج و فرد بودن کتابخانه

مهرابی در ادامه می افزاید: چون ساختمان کتابخانه با ساختمان اداره ارشاد یکی است سرو صدای ناشی از رفت و آمد ارشادی ها برای کسانی که در سالن مطالعه هستند مشکل زاست.

او به زوج و فرد بودن و زنانه و مردانه بودن کتابخانه اشاره می کند و می گوید: علت زوج و فرد شدن کتابخانه علاوه بر جدا کردن روزهای مطالعه خانم ها و آقایان به دلیل کمبود فضای مطالعه نیز هست. این کتابخانه حتی با داشتن سه سالن برای مطالعه و یک سالن برای مطالعه کودکان نمی تواند پاسخگوی مراجعان باشد.

وی ادامه می دهد: در این کتابخانه حدود 4600 نفر عضو داریم که از میان آنها هزار نفر نوجوان هستند. از میان این تعداد عضو ما تنها حدود 500 نفر مراجعه کننده فعال داریم.

وی در پایان به این نکته هم اشاره می کند که کتابخانه سالن ویژه ای برای استفاده از کتاب های مرجع و سالنی برای استفاده از نشریات دارد. "البته اغلب مرجع های ما جوابگوی مراجعه کنندگان نیست و بخش نشریات هم حدود یک ماه است که راه اندازی شده و عناوین بسیار محدودی دارد."

اینترنت ارزان برای مراجعان

اما سراغ اصغر گودرزی کتابدار و مسئول بخش خدمات اینترنتی کتابخانه می رویم. وی می گوید: در این کتابخانه فضایی به خدمات اینترنتی اختصاص دارد که اینترنت را ارزان تر از بیرون در اختیار مراجعه کنندگان می گذارد. این سالن از برنامه زوج و فرد کتابخانه جداست و با شش کامپیوتر در اختیار مراجعه کنندگان قرار دارد؛ هر چند که این تعداد برای آنها کافی نیست.

گودرزی معماری و طراحی کتابخانه را یکی از مشکلات اصلی آن عنوان می کند و می افزاید: فضای کتابخانه باید چهارگوش باشد اما در اینجا کلیه فضاها مدور و بیضوی شکل است و حتی یک فضای چهار گوش دیده نمی شود. همچنین سرویس بهداشتی برای کل فضای کتابخانه تنها در طبقه دوم تعبیه شده و آسانسور هم کار نمی کند.

وی ادامه می دهد: سیم کشی ساختمان هم دچار مشکل است چرا که یک کلید برق همزمان 40 مهتابی را روشن می کند در حالی که در بعضی از موارد نیازی به این تعداد چراغ نیست.

وقتی کتاب "دو قرن سکوت" دکتر زرین کوب در کتابخانه نیست

اما نکته های مخاطبان و مراجعان نیز جالب توجه است. ابوالفضل محمدخانی دانشجوی رشته پزشکی درباره کتابخانه حضرت فاطمه (س) می گوید: حدود یک سال و نیم است که عضو این کتابخانه هستم ولی به علت فرصت اندکی که دارم غالبا در ایام امتحانات مراجعه می کنم. متاسفانه کتابخانه غنی نیست و بسیاری از فرهنگ های پزشکی را ندارد.

مهیار مهدوی نیا دانشجوی رشته برق نیز معتقد است: وقتی کتابخانه کتاب "دو قرن سکوت" دکتر زرین کوب را ندارد دیگر چه انتظاری می توان از آن داشت.

وی اضافه می کند: من بیشتر در ایام امتحانات به اینجا می آیم و کمتر کتاب به امانت می گیرم. به هر حال وجود این کتابخانه یک غنیمت است چرا که پیش از این چنین فضایی در منطقه ما نبود.

به گفته این مراجعه کننده "فضای کتابخانه اشکالات زیادی دارد. در بعضی از قسمت ها تنها از نور سفید برای روشنایی استفاده شده در حالی که نور زرد و سفید در کنار هم باید بکار گرفته شود. دیگر اینکه سیستم های گرمایشی و سرمایشی دیر راه اندازی می شود مثلا تا دو هفته قبل سیستم خنک کننده روشن نشده بود."

جدیدترین کتابها مربوط به سال 85 است

وی ادامه می دهد: اینکه پنجره های سالن مطالعه پرده ندارند بسیار ایجاد مشکل می کند چون الان که تابستان است نوری که به داخل سالن می آید گرما را چند برابر می کند. همچنین سروصدای بیرون و کمبود صندلی از دیگر مشکلات است.

مهدی جعفری دانشجوی رشته برق نیز به خبرنگار مهر می گوید: نزدیک دو سال است که عضو کتابخانه ام و علاوه بر آنکه کتاب به امانت می برم در ایام امتحانات نیز از فضای سالن ها برای مطالعه استفاده می کنم.

وی ادامه داد: مشکل این کتابخانه این است که تنها پنجاه درصد جوابگوی مخاطب است چرا که جدیدترین کتابهای آن مربوط به سال 85 است و بخش مجلات هم  وضعیت خوبی ندارد. از دیگر مشکلات آن می توان به تعداد اندک کتابدارها اشاره کرد که این کمبود نیرو سبب می شود تا نظارت مناسبی وجود نداشته باشد. سرو صدا و کمبود صندلی و نبود بوفه از دیگر مشکلات این کتابخانه است.