به گزارش خبرنگار مهر، رسول زرگر عصر امروز در یک نشست خبری حجم کل ریزشهای جوی تا دیروز را 215 میلیارد متر مکعب عنوان کرد و گفت: این میزان معادل 130 میلی متر بارندگی در گستره کشور است که نسبت به دوره دراز مدت 46 درصد و نسبت به دوره مشابه سال قبل 52 درصد کاهش داشته است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا افزود: حجم آب مخازن سدهای کشور تا شب گذشته 12.4 میلیارد متر مکعب بوده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل که 22.7 میلیارد متر مکعب بوده 45 درصد کاهش را نشان می دهد.
وی تصریح کرد: قسمت اعظم آب پشت سدها برای تامین مصارف شرب در ادامه سال مورد استفاده قرار می گیرد.
طرح باروری ابرها
زرگر گفت: طرح باروری ابرها چند سالی است که در کشور اجرا می شود و هم اکنون تکنولوژی ، دانش فنی ، تجهیزات و نیروی انسانی در اختیار وزارت نیرو قرار دارد. بر این اساس، در سال برنامه ریزی شده برای اجرای این طرح که از اواخر آذرماه تا اواخر اردیبهشت ماه تعریف می شود این طرح در کشوراجرا شده و نسبت به سالهای قبل از حجم کمتری از بارشها برخوردار بود چرا که ابرناکی در کشور به دلیل شرایط خشکسالی کمتر بوده است.
به گفته وی با توجه به اینکه در پایان اردیبهشت امکان ابرناکی در گیلان و بخشی از مازندران وجود داشت ، امکانات این طرح به رشت منتقل شد و حدود یک ماه و نیم عملیات باروری ابرها در این دو استان که در رصد دید رادارهای مربوطه بود به اجرا گذاشته شد.
به گفته زرگر در فاصله 45 روز معادل 72 ساعت پرواز صورت گرفت و بیش از 3 هزار فشنگ نقره پرتاب شد که البته عملکرد دقیق باروری ابرها در استانهای مذکور ظرف دو هفته آتی اعلام خواهد شد.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا میزان بارشهای استان گیلان در خرداد ماه امسال نسبت به دراز مدت نشانگر این است که متوسط بارشها در این ماه 46 میلی متر بوده که امسال به 63 میلی متر رسیده است.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه ادامه بارشها در استان گیلان برای شالیزارها مضر است، عملیات باروری متوقف و امکانات به شهر یزد منتقل شده است.
اقدامات مبارزه با خشکسالی
این مقام مسئول در وزارت نیرو در این رابطه اظهار داشت: پیش بینی وزارت نیرو در فروردین ماه سال جاری این بود که 121 شهر و 6500 روستا از خشکسالی متاثر می شوند که بعد از تکمیل اطلاعات این دو رقم به ترتیب به 150 شهر و 7 هزار روستا ارتقا یافت.
زرگر ادامه داد: بر این اساس، اقداماتی با اعتبار 1500 میلیارد ریال از سوی وزارت نیرو صورت گرفت که شامل حفر 450 حلقه چاه جدید ، بهسازی 600 چاه موجود ، تجهیز 340 حلقه چاه ، لایروبی 2400 رشته قنات و بهسازی 120 دهنه چشمه است.
وی گفت: در حال حاضر به 7000 روستا با جمعیتی بالغ بر 2 میلیون و 300 هزار نفر آبرسانی سیار صورت می گیرد. ضمن اینکه بیش از 120 چاه و قنات از سوی وزارت نیرو خریداری یا اجاره شده است.
قطعی آب مشترکان پر مصرف
به گفته زرگر بیش از 120 هزار مشترک پر مصرف در شهرهای بزرگ شناسایی شده اند که آب بیش از 6 هزار مشترک پرمصرف قطع شده که البته پس از سپردن تعهدات وصل شده است.
وی اظهار داشت: همچنین در مدارس و مکانهای عمومی 10 هزار ادوات کاهنده آب نصب شده است. از سوی دیگر، وضعیت مصرف آب در شهرهای کشور به نحوی است که 70 درصد درخواست وزارت نیرو از مردم بابت صرفه جویی 10 درصدی در مصرف محقق شده است.
لایحه خشکسالی
این مقام مسئول در وزارت نیرو با اشاره به تصویب لایحه دولت برای اختصاص 45 هزار میلیارد ریال بابت جبران خشکسالی و سرما زدگی از سوی مجلس، گفت: از این رقم 7 هزار میلیارد ریال برای بخش آب هزینه می شود که بر این اساس، 4 هزار میلیارد ریال برای آبرسانی به شهرها ، روستاها و عشایر متاثر از خشکسالی اختصاص می یابد.
زرگر گفت: همچنین 3 هزار میلیارد ریال برای احداث شبکه های فرعی به روش مدرن ( تحت فشار ) اختصاص خواهد یافت.
وی در پایان با اشاره به برگزاری شورای حکام مرکز ملی قنات و سازه های آبی تاریخی در یزد گفت: در کشور ما 35 هزار رشته قنات وجود دارد که بالغ بر 8 میلیارد متر مکعب آب از آنها تخلیه می شود.