خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: در طول هفته‌ای که گذشت، برگزاری بزرگترین نمایشگاه اسلامی در لندن، سالگرد حملات تروریستی هفتم ژوئیه و انتقاد از فرهنگ خصومت نسبت به مسلمانان بریتانیایی اقلیت مسلمان این کشور را بیش از سایر گروه‌های اقلیت جهان مورد توجه رسانه‌ها قرار داد.

انتقاد از فرهنگ خصومت علیه مسلمانان بریتانیایی

نخستین وزیر مسلمان بریتانیا فرهنگ درحال رشد خصومت علیه مسلمانان در بریتانیا را مورد انتقاد قرار داد و اظهار داشت که اقلیت مسلمان بریتانیا چون یهودیان اروپا در گذشته مورد هدف قرار گرفته‌اند.

شاهد مالک که تابستان گذشته از سوی گوردون براون نخست‌وزیر بریتانیا به عنوان وزیر بین‌المللی توسعه منصوب شده است گفت: هدف قرار دادن مسلمانان در رسانه‌ها و جامعه به طوری که برای سایر گروههای اقلیت دینی غیر قابل قبول به نظر می‌رسد، امری قانونی و عادی شده است. جامعه مسلمانان بریتانیا احساس می‌کنند در کشور خود بیگانه هستند.

وی اشاره کرد که خود نیز بارها هدف رویدادهای نژادپرستانه قرار گرفته است.

این مقام مسلمان در دولت بریتانیا اظهار داشت که تصویر منفی از چهره مسلمانان در رسانه‌ها یکی از بارزترین نمونه‌هایی است که می‌توان برای به حاشیه راندن هم‌کیشان خود مورد اشاره قرار دهد.

مصائب اقلیت مسلمان بریتانیا درقالب یک فیلم نمایش داده شد

فیلم مستندی که در شبکه تلویزیونی "کانال 4" بریتانیا به نمایش در آمد مسائلی چون تاریک جلوه دادن چهره مسلمانان در رسانه‌ها، ترویج انزجار علیه آنها از سوی سیاستمداران راست‌گرا و حتی حملات فیزیکی و کلامی را حکایت و مصائب اقلیت مسلمان بریتانیا پس از انفجارهای هفتم ژوئیه 2005 را نمایش داد .

پیتر اوبورن روزنامه نگار و جیمز جونز مفسر سیاسی در کتابچه‌ای که همراه مستند ساخته خود قرار داده نوشته اند: اسلام هراسی نیرویی چشمگیر برای یگانگی در فرهنگ عمومی بریتانیا است و در میان بسیاری از اقشار جامعه مشاهده می شود.

این برنامه تحت عنوان " این اتفاق نباید برای یک مسلمان رخ دهد" به مناسبت سومین سالگرد انفجارهای هفتم ژوئیه در سیستم حمل و نقل لندن پخش شد.این فیلم هشدار داده حملات هفتم ژوئیه به افزایش خشونت، عدم تساهل و انزجار نسبت به مسلمانان کمک کرده است. این فیلم مستند و کتابچه همراه آن افزایش حملات فیزیکی و کلامی علیه مسلمانان را نسبت به سالهای اخیر قابل توجه ارزیابی  و اعلام کرده حملات فیزیکی نشانه رشد احساسات ضد اسلامی است، برای بسیاری از اعضای جامعه اسلامی بریتانیا به کشوری مخوف برای زندگی تبدیل شده است.

در این فیلم تصریح شده بارزترین بخشی که احساسات ضداسلامی علیه مسلمانان در اوج خود وجود دارد رسانه ها هستند. در کتابچه نیز اشاره شده ساختن و پرداختن داستانهای اغراق شده و نادرست درباره اسلام و مسلمانان و همچنین انتشار آنها بسیار ساده است.

اوبورن و جونز اظهار داشتند که آنها حدود 974 مورد مطلب را در تمام روزنامه های کشور که درباره اسلام نوشته و منتشر شده بود را طی هشت سال از سال 2000 مورد مطالعه و بررسی قرار دادند و به این نتیجه رسیدند که 60 درصد از آنها محور خود را به ترویسم اسلامی و تفاوتهای دینی و فرهنگی مسلمانان با سایر اعضای جامعه اختصاص داده اند. آنها اضافه کردند این داستانها مسلمانان را به عنوان منبع دردسر و مشکل توصیف کرده، درحالی که تنها 5 درصد از این مقالات به مشکلات پیش روی مسلمانان بریتانیا اختصاص یافته بود.

افتتاح بزرگترین نمایشگاه اسلامی اروپا

مرکز برگزاری نمایشگاههای لندن از روز جمعه 11 ژوئیه ( 21 تیرماه) تا 14 ژوئیه (24 تیرماه) میزبان بزرگترین نمایشگاه اسلامی تحت عنوان اسلام اکسپو است به دنبال تجربه موفق سال 2006 برگزار شده است.

بزرگترین نمایشگاه اسلامی اروپا تلاش می کند فرصتهای منحصر به فردی برای مسلمانان و غیر مسلمانان فراهم کند تا آنها بتوانند درک درستی از میراث اسلامی داشته باشند. این نمایشگاه فضای آزادی برای شرکت کنندگان فراهم کرده تا آنها بتوانند به بحث و بررسی موضوعات کلیدی بپردازند که بر جامعه و جهان امروز تأثیر می گذارد.

اسماعیل پاتر مدیر نمایشگاه اسلام اکسپو گفت: نمایشگاه امسال بزرگتر و بهتر از سال گذشته بوده  و دامنه فعالیتهای آن با حضور افرادی از سراسر جهان اسلام بسیار متنوع خواهد بود. بیش از 80 سخنران از سراسر جهان در 25 بحث شرکت می کنند تا گفتگو و تعمق درباره موضوعات مختلف میان مسلمانان ترویج یابد. چگونه می توان قرآن را درک کرد؟، مسلمانان بریتانیایی چه کسانی هستند، تهدید اسلام گرایان افسانه یا واقعیت؛ مسلمانان و محیط زیست: جهاد سبز برخی موضوعاتی هستند که طی این نشستها مورد بحث و بررسی قرار می گیرند .

جمهوری اسلامی ایران به همت رایزن فرهنگی کشور نیز چون سال 2006 غرفه ای را در این نمایشگاه به خود اختصاص داده است.

ارائه هنرهای دستی مسلمانان از همه جهان اسلام، برگزاری همایشهای فرهنگی، رسانه ای، اقتصادی برای تعدادی از شخصیتهای برجسته از دیگر برنامه های پیش بینی شده برای این نمایشگاه است . این نمایشگاه برنامه های خاصی برای خانواده ها و کودکان دارد. شهربازی برای کودکان و بزرگسالان و همچنین بازارهای بزرگ برای تولیدات اسلامی که سفارت کشورهای اسلامی، بانکها و مؤسسات رسانه ای، خیریه و رستورانهای اسلامی نیز در آن مشارکت می کنند از دیگر برنامه های جنبی این نمایشگاه اعلام شده است .

مسلمانان آمریکایی آموزش جامعه غیرمسلمان را برعهده می‌گیرند

مسلمانان امریکایی که به واسطه افزایش احساسات ضداسلامی پس از حملات یازدهم سپتامبر آزرده خاطر شده‌اند‌ تلاش می‌کنند تا جامعه غیرمسلمان امریکایی را درباره اسلام آموزش داده و باورهای نادرست را درباره این دین حنیف کمرنگ کنند.

سامیه احمد که این ستاد آموزشی را تشکیل داده گفت: مردم در زمانهای مختلف پرسشهای بسیاری دارند و این ستاد به آنها اطمینان می‌دهد که بتوانند پرسشهای خود را مطرح کنند.

از زمان جملات یازدهم سپتامبر سال 2001، احمد مسلمان 35 ساله دوبار درسال به منظور آموزش غیرمسلمانان درباره اسلام همایشهایی را برگزار کرده است. یکی از این همایشها روز پنجشنبه 20 تیرماه با عنوان "عمل کردن به آداب اسلامی در شهر کلارک" در کتابخانه عمومی شهر کلارک برگزار شد و به بررسی مبانی دین مبین اسلام پرداخت.

وی همچنین در این همایشها نسخه‌های رایگان انگلیسی قرآن را میان شرکت‌کنندگان توزیع می‌کند. وی در همایشهای گذشته موضوعات اسلامی بسیاری را چون روزه‌داری و صدقه دادن مورد بحث و بررسی قرار داده است.
 
رفراندوم سوئیس برای ممنوعیت ساخت مناره مساجد

یکی از گروه‌های راست‌گرا در سوئیس تصمیم دارد در ادامه روند تجاهل خود نسبت به ارزشها و معارفت اسلامی و به رغم مخالفت دولت و کلیساها، رفراندوم ملی را به منظور ممنوع کردن ساخت مناره برای مساجد برگزار کند.

کمیته نظارت بر ممنوعیت ساخت مناره در سوئیس مدعی شد: مناره مساجد نماد سیاسی - دینی برای مطالبه قدرت است که این امر حقوق بنیادین را به چالش طلبیده، دین را بالاتر از دولت قرار داده و این امر کاملا با قانون اساسی فدرال منافات دارد. این  کمیته که از سوی حزب جناح راستی مردم چین هدایت می شود حدود 115 هزار امضا جمع کرده تا بتواند ممنوعیت ساخت مناره را به رأی بگذارد.

براساس قانون سوئیس جمع کردن یکصد هزار امضا طی 18 ماه برای به رأی گذاشتن امری ضروری است. تاکنون تاریخ برگزاری این رفراندوم اعلام نشده و اگر این رفراندوم مورد تصویب قرار گیرد، پارلمان سوئیس باید قانونی را تصویب کند که ممنوعیت ساخت مناره را در قانون اساسی قرار دهد.

در حال حاضر تنها دو مسجد با مناره در سوئیس وجود دارد که یکی در زوریخ و دیگری در ژنو فرار دارند که البته طنین اذان مسلمانان از این مناره ها به گوش نمی رسد. این درحالی است که ممنوعیت ساخت مناره برای مساجد مورد انتقاد دولت و کلیساهای سوئیس قرار گرفته است. فدراسیون کلیساهای سوئیس اعلام کرد: قطبی شدن ویژگی ناشایستی است و باید در راه ادغام فعالیت کنیم. شورای فدرال حاکم از رأی دهندگان خواست به ممنوعیت مناره رأی ندهند. این شورا اظهار داشت که این ابتکار عمل از دولت یا پارلمان نشأت نگرفته بلکه از سوی گروهی خاص اجرا می شود. رئیس جمهور این کشور نیز خواستار عدم رأی به ممنوعیت ساخت مناره در سوئیس شد. چندن نفر از اعضای احزاب مختلف در دولت نیز علیه این رفراندوم صحبت کرده اند.

شیعیان هندوستان خواستار ایفای نقش در دولت هستند

هیئتی از شیعیان هندوستان در ایالت اوتاپرداش از دولت خواستند از حضور شیعیان مسلمان کشور در وزارتخانه‌های دولتی بیشتر استفاده کنند تا آنها نقش پررنگتری در زندگی سیاسی داشته باشند.

یک هیئت از روحانیون شیعه به رهبری امام جمعه مسجد الصافی در شهر لاک ناو و اعضای هئیت حقوقی مسلمانان هندوستان با رئیس شورای مشورتی اوتاپرداش دیدار کرده و خواستار حضور مسلمانان در دولت شدند.

مولانا میرزا محمد عطار رئیس هئیت حقوقی مسلمانان هندوستان و مولانا حمید حسن از اعضای این هئیت اظهار داشتند که حضور شیعیان در دولت باید افزایش یابد.

در تفاهم نامه ای که میان روحانیون شیعه و رئیس شورای مشورتی اوتارپرداش امضا شد این هئیت بر تجهیز مدارس اسلامی و تنظیم وضعیت مسلمانان در مدارس عربی تأکید کردند.

درمیان دیگر خواسته های مسلمانان شیعه در هندوستان می توان به رفع محدودیت در مراسم عزاداری محرم و رفع اتهام از شیعیان بی گناه در تنشهای شیعه و سنی شهر لاک ناو اشاره کرد.
 
اسلام در فضای مجازی برای میلیونها کاربر تبیین می‌شود

پایگاه اینترنتی و اطلاع رسانی اسلام آنلاین مدرسه مجازی را برای آموزش معارف اسلامی در فضای مجازی در پایگاه " زندگی دوم" (Second Life) ایجاد کرده تا میلیونها کاربر این پایگاه در سراسر جهان از حقانیت اسلام مطلع شوند.

پایگاه اینترنتی و اطلاع رسانی اسلام آنلاین روز چهارشنبه 19 تیرماه این برنامه آموزشی را در فضای مجازی " زندگی دوم" راه اندازی کرد تا میلیونها نفر کاربر در این شبکه بتوانند در کنار یکدیگر از درسهای اسلامی که در موضوعات و محورهای مختلفی تدریس می شود بهره ببرند. نخستین کلاس در این مدرسه مجازی انگیلسی برای دانش آموزانی است که سطح دانش آنها از این زبان زیر سطح متوسط  است. تاکنون ده ها نفر در این کلاسها ثبت نام کرده اند که به مدت 6 هفته با دو کلاس هفتگی روزهای شنبه و چهارشنبه برگزار می شود.

نرگس کرن که مدرک آموزش زبان خود را از دانشگاه کمبریج گرفته در این کلاسها انگلیسی درس می دهد و بتول بوتا استاد دانشگاه حلب در سوریه تدریس عربی را برای مخاطبان انگلیسی زبان آغاز خواهد کرد. فضای مجازی زندگی دوم توسط جمعیت و کاربران درحال افزایش آن ساخته می شود. این پایگاه در سال 2003 توسط کمپانی زندگی دوم مستقر در سن فرانسیسکو ایجاد شد و درحال حاضر بیش از 9 میلیون نفر به عنوان کاربر در این پایگاه ثبت شده اند.

این فضای مجازی به انیمشین شباهت دارد که افراد حقیقی با استفاده از کاراکترهایی که آن را به خود شبیه کرده وارد آن می شوند. این فضا دارای جوامعی مجازی با خانه، ماشین، مراکز خرید و وجه رایج است. در فضای مجازی زندگی دوم بیش از 70 مورد تسهیلات آموزشی وجود دارد که در آن میان می توان به دانشگاه کالیفرنیا و کمبریج اشاره کرد. پیش از این نیز اقلیت مسلمان در سوئد یک جامعه اسلامی در این فضا تشکیل داده بودند تا آموزه های حقیقی اسلام را با هدف رفع باورهای نادرست در دنیای کامپیوتری ارائه کنند.