خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: در هفته گذشته اندیشمندان در همایش "خشونت در عصر دیجیتالی" اعتمادسازی متقابل را به عنوان عاملی برای مبارزه با خشونت خوانده و در همایش"توانایی خانواده در شریعت اسلام" پایبندی خانواده‌های اسلامی به ارزشهای شرعی و اخلاقی مورد تأکید قرار گرفت.

کشتار گروهی مسلمانان بوسنی و هرزگوین نباید فراموش شود

مصطفی سیریتش مفتی اعظم بوسنی و هرزگوین از مسلمانان جهان خواست 11 ژوئیه (21 تیرماه) هر سال را به یادبود کشتار گروهی مسلمانان بوسنی اختصاص دهند.

مفتی بوسنی و هرزگوین با اشاره به اینکه این کشور جزئی جدانشدنی از امت اسلام به شمار می رود و در روز 11 ژوئیه سال 1995 بیش از 8 هزار مسلمان کشته شدند، تصریح کرد: آیا مسلمانان درباره این حادثه تاریخی چیزی می دانند؟ از این رو در این روز سعی می کنیم یاد و خاطره کشته شدگان این حادثه را زنده کنیم.

در پی جنگ بوسنی و هرزگوین  اوایل دهه 90 میلادی یعنی سالهای 1992 تا 1995 طی دو روز بیش از 8 هزار مسلمان به قتل رسیدند. مسلمانان خواستار جدایی از یوگسلاوی سابق بودند که صربهای ساکن بوسنی با این اقدام مخالفت کرده و به سرکوب مسلمانان پرداختند. این حادثه یکی از وحشتناک ترین حوادث تاریخی به شمار می رود که به قتل عام و کشتار گروهی مسلمانان انجامید.

بقایای 307 مسلمان بوسنی و هرزگوین دفن شدند

به مناسبت یادبود جنگ بوسنی و هرزگوین و کشتار دسته جمعی مسلمانان، جمعه 11 ژوئیه ( 21 تیرماه) بقایای 307 نفر از قربانیان این جنگ که از گورهای دسته جمعی خارج شده اند، دفن ‌شدند.

3 هزار نفر از مردم شهر سربرنیتسا در بوسنی و هرزگوین به مناسبت یادبود سیزدهمین سال قربانیان جنگ بوسنی علیه مسلمانان این کشور روز چهارشنه مراسم یاد بودی برگزار کردند. این جنگ که در 11 ژوئیه منجر به کشته شدن بیش از 8 هزار مسلمان شد که بعد از جنگ جهانی دوم بزرگترین نسل کشی در اروپا به شمار می رود، از این رو مسلمانان بوسنی هر سال در این روز برای قربانیان این جنگ مراسم یادبودی برگزار می کنند. 
 
پیش از این قربانیان جنگ بوسنی در گورهای دسته جمعی دفن شده بودند که اینک پس از انجام آزمایشات دی ان ای هویت آنها شناسایی و در قبرستان دفن می شوند. حدود 2 هزار و 900 قربانی در سال 2003 در یک بنای یادبود مجددا دفن شدند، اما هزاران جسد دیگر هنوز از گورهای دسته جمعی بیرون کشیده نشده اند. 60 گور دسته جمعی در اطراف سربرنیستا کشف شده که در پی شناسایی گورهای جدید طی مراسمی دفن شدند.

سند گفتگوی پیامبر اسلام با مسیحیان بررسی می‌شود

سند گفتگوی پیامبر اکرم (ص) با مسیحیان منطقه نجران در همایش بین المللی "گفتگوی ادیان" اسپانیا ارائه و جهت استفاده مورد بررسی قرار می‌گیرد. ابوالقاسم دیباجی دبیرکل انجمن جهانی فقه اسلامی با اشاره به اینکه در همایش بین المللی "گفتگوی ادیان" مادرید مشارکت می کند، اظهار داشت: سند مذکور در تاریخ بشر از اهمیت به سزایی برخوردار است و همگان به ویژه مسلمانان امروز از آن غافل مانده اند. این سند گفتگوی بین حضرت محمد (ص) با گروهی از مسیحیان نجران در مسجد پیامبر اکرم (ص) در مدینه را در برخواهد داشت.

ابوالقاسم دیباجی با بیان اینکه این سند تاریخی برای همه اندیشمندان ادیان و تمدنهای مختلف بسیار مهم است، گفت: حضرت محمد (ص) همیشه مورد احترام همه مذاهب بوده اند. بنابراین استفاده از این سند در همه عصرها بر ما واجب و ضروری است و ما مشکلات اجتماعی و مهمترین آنها جدایی خانواده ها را که زندگی همه بشر را تهدید می کند در پی افزایش طلاق و اختلاف و درگیری میان ملتها و دولتها  مورد بررسی قرار خواهیم داد.

خانواده‌های اسلامی باید به ارزشهای شرعی و اخلاقی پایبند باشند

شرکت کنندگان در همایش بین‌المللی "توانایی خانواده در شریعت اسلام" در دمشق با اشاره به تلاش غربیها در تخریب زیربنای خانواده‌های اسلامی اعلام کردند: خانواده‌های مسلمان باید به ریشه‌ها و اصالت اصیل خود پایبند بوده و ارزشهای شرعی و اخلاقی را به منظور بقاء خانواده و امنیت آنها مورد توجه قرار دهند.

همایش بین المللی "توانایی خانواده در شریعت اسلام" که از دیروز 22 تیرماه در دانشکده شریعت دانشگاه دمشق در سوریه برگزار شد، امروز 23 تیرماه به پایان می رسد.

دکتر وائلا معلا رئیس دانشگاه دمشق به اهمیت موضوع همایش اشاره کرد و اظهار داشت: تعمیق ارتباط میان افراد جامعه و امکان روابط اجتماعی و انسانی به منظور حفظ حقوق زن، مرد و فرزند از اهمیت بسیاری برخوردار است و تحقیقات علمی، آموزشی، دینی و اجتماعی بسیاری باید در این خصوص صورت گیرد. کوتاهی در روابط خانواده های اسلامی باید برطرف شود از این رو در این همایش سعی می شود تا مشکلات اجتماعی را که به بنیان خانواده ها رسوخ کرده بررسی و برطرف کرد.

دکتر محمد حسن البغا رئیس دانشکده شریعت دمشق یادآور شد: جلسات این همایش امکانات خانواده و ارتقاء سطح آنها را ارائه می کند، چرا که توانا کردن و امکان دادن به خانواده در درجه اول بر هر انسانی واجب است. خانواده های مسلمان باید در این شرایط به اخلاق و فضای اخلاقی تمسک جویند و سعی می کنیم در این همایش به این مهم پرداخته شود.

اعتمادسازی؛ عاملی مهم در مبارزه با خشونت

شرکت‌کنندگان در همایش سه روزه"خشونت در عصر دیجیتالی" در اردن اعتمادسازی متقابل و ارتباطات سازنده میان ملتهای مختلف را عاملی برای مبارزه با خشونت خواندند.

علی هروط رئیس دانشگاه اردن در همایش بین‌المللی "ترور در عصر دیجیتالی" با اشاره به اینکه ترور عنوان و نام هیچ کشور و هیچ ملتی نیست و اسلام بری از این اتهامات است، اظهار داشت: اسلام دین اعتدال، میانه‌روی و تسامح است.

وی با اشاره به اینکه دایره خشونت طی دوره‌های اخیر توسعه بسیاری یافته است، به‌طوری‌که نتیجه اعمال تروریستی از حد و مرزهای یک کشور نیز خارج شده، تصریح کرد: ترور و خشونت با اعتمادسازی متقابل و ارتباطات فعال میان افراد، ملتها و دولتها از بین می‌رود و آرامش بر کشورهای مختلف به‌ویژه در کشورهای اسلامی حاکم خواهد شد.

همایش بین‌المللی "ترور درعصر دیجیتالی" از سوی دانشگاه اردن با مشارکت 300 کارشناس و متخصص از 37 کشور اسلامی و غیراسلامی از شنبه 22 تیرماه آغاز شد و تا 24 تیرماه در امان پایتخت اردن برگزار شد.

منشور "احترام متقابل میان پیروان ادیان" تدوین شد

منشور "احترام متقابل میان پیروان ادیان " طی برگزاری نشست اسلام و مسیحیت در لبنان، با هدف مساوات و برابری میان پیروان ادیان و جلوگیری از اهانت، تبعیض و هتک حرمت دیگری در لبنان تدوین شد. طی نشست اسلام و مسیحیت که روز پنجشنبه 20 تیرماه از سوی اتحادیه روزنامه نگاران لبنان برگزار شد، منشور "احترام متقابل میان پیروان ادیان" تدوین و طی آن اهانت، تبعیض علیه هر یک از ادیان و مخالفت با برابری و مساوات محکوم شد.

در مفاد این منشور اختلافات دینی، اهانت به دیگری یا تبعیض و یا هر عملی که مساوات کامل میان طرفین را زیر سؤال برد، محکوم شد. تدوین این منشور به منظور ارائه معیارهایی برای ارتباط میان مردم اعلام شد تا فرهنگ گفتگو و همزیستی مسالمت آمیز اجرا شود.

این منشور از سوی گروه عربی گفتگوی اسلام و مسیحیت با همکاری شخصیتهای برجسته و فرهیختگان از کشورهای لبنان، سوریه، مصر، اردن، فلسطین، سودان و امارات با هدف همزیستی مسالمت آمیز و زندگی مطلوب میان مسمانان و مسیحیان تدوین شد.

مفتی فلسطین یورش صهیونیستها به اماکن دینی را محکوم کرد

مفتی فلسطین تعرضات اخیر رژیم اشغالگر به مؤسسات دینی، مساجد، وزارت اوقاف و اماکن اداری مربوط به مسلمانان این کشور را به شدت محکوم کرد.

شیخ محمد حسین مفتی قدس و فلسطین با اشاره به اینکه هدف از این اقدامات بر هم زدن آرامش میان مردم فلسطین است، اظهار داشت: آنها با هدف یهودی سازی قدس و تعرض به مسلمانان، در این کشور فعالیتهای غیر انسانی انجام می دهند.

این در حالی است که نیروهای رژیم اشغالگر با حمله به اماکن اداری و غیر اداری علاوه بر مصادره اموال مالی، اسناد، قبوض و اوراق بهادار، دستگاههای کامپیوتری و پولهای آنها را نیز سرقت کردند و خرابیهای بسیاری بر جای گذاشتند.

اقلیت مسلمان بریتانیا مورد احترام هستند

بازدید 6 روزه گروهی از مسلمانان بریتانیا از مصر، در حالی جمعه 21 تیرماه به پایان رسید که آنها چهره واقعی زندگی مسلمانان بریتانیا را ارائه کرده و خواستار راهکارهایی برای مبارزه با تعرضات علیه اقلیت مسلمان این کشور شدند.

افتاب مالک محقق امور اسلامی دانشگاه بیرمنگام بریتانیا با اشاره به اینکه این دیدار فرصتی برای گفتگو و شرح زندگی مسلمانان و نقش آنها در بریتانیا بوده است، از اینکه جهان اسلام هیچ اطلاعی درباره نقش مسلمانان بریتانیا در این کشو و چهره واقعی آنها ندارند، اظهار تأسف کرد.

گروه اعزامی علاوه بر اینکه امکانات مسلمانان این کشور را مطرح کردند، تعرضات سه ساله اخیر آنها را نیز مورد توجه قرار داده و تصریح کردند: مسلمانان این کشور از تعرضات و مشکلاتی رنج می برند که جامعه بریتانیا مسئول آن است و ارائه چهره نادرست اسلام از آنها به شمار می رود.

در این دیدار 6 روزه همایشی با عنوان " آیا میان مسلمان بودن و زندگی در بریتانیا تناقضی هست؟" با حضور اندیشمندان مسلمان، مسلمانان بریتانیا و گروه اعزامی برگزار شد. بازدید از مصر و دیدار با شخصیتهای برجسته این کشور بخشی از برنامه های وزارت خارجه بریتانیا بوده که تا کنون 25 هیئت به آسیا، آفریقا و خاورمیانه اعزام کرده تا چهره واقعی مسلمانان بریتانیا را معرفی و درباره مبارزه با تعرضات اقلیت مسلمان این کشور راهکارهایی ارائه کنند.

مدرسه تابستانی معرفی اسلام در اوکراین افتتاح شد

اتحادیه سازمانهای اجتماعی الرائد اوکراین فعالیتهای مدرسه‌ای تابستانی را با هدف معرفی اسلام، مسلمانان و تمدنها در کیف آغاز کرد.

در مراسم افتتاحیه این مدرسه، که سفیران کشورهای اسلامی و نمایندگان تعدادی از دانشگاهها و آموزشگاههای اسلامی حضور داشتند، دکتر اسماعیل قاضی رئیس اتحادیه اظهار داشت: این مدرسه تابستانی با هدف بر آورده کردن نیازهای مسلمانان، دانش‌آموزان و دانشجویان برگزار می‌شود و نه تنها مسلمانان بلکه غیرمسلمانان نیز به منظور پاسخگوی به سؤالات خود می‌توانند در آن حضور یابند.

پروفسور گریگوری اسکوفوردی رئیس بخش فلسفه ادیان دانشگاه فلسفه اوکراین نیز با اشاره به اینکه برگزاری این فعالیتهای سالانه در شناخت ملتها و تمدنها نقش به‌سزایی دارد، تصریح کرد: دین اسلام از 100 سال پیش وارد این کشور شده است و تعداد اسلام آورندگان پس از اطلاع از جزئیات این دین رشد چشمگیری داشته است.

شورای رهبران دینی خاورمیانه در مصر تأسیس می‌شود

گردهمایی رهبران دینی خاورمیانه وابسته به انجمن بین‌المللی ادیان به خاطر صلح به ریاست دکتر اسماعیل سراج الدین مدیر کتابخانه طی دو روز 23 و 24 تیرماه در مصر برگزار شد. در این گردهمایی نمایندگان شورای رهبران دینی خاورمیانه از کشورهای ایران، مصر، امارات، عراق، اردن، لبنان، تونس،سوریه، عربستان، ترکیه و فلسطین، شورای سرزمین مقدس و شورای کلیساهای خاورمیانه مشارکت کردند.

تأسیس شورای رهبران ادیان خاورمیانه و چگونگی عضویت در آن و چشم‌اندازهای آینده این شورا از برنامه‌های این گردهمایی هستند. رهبران انجمن ادیان به خاطر صلح در 3 دسامبر گذشته در اسکندریه مصر گردهم آمدتد و تصمیم گرفتند شورای منطقه‌ای رهبران دینی خاورمیانه را تأسیس کنند. از این رو این شورا در گردهمایی دو روزه انجمن فوق با هدف فعالیتهای مشترک جوامع دینی به منظور برقراری صلح و همکاریهای متعدد ادیان با رویکرد صلح تأسیس می‌شود.

ابعاد دینی و سیاسی زنان دربار فراعنه بررسی می‌شوند

نمایشگاه "ملکه‌های مصر" که به همسران، مادران و دختران پادشاهان مصر (فرعونها) اختصاص دارد، با هدف بررسی ابعاد دینی و سیاسی این گروه، برای نخستین بار در موناکوی فرانسه افتتاح و تا 20 شهریور ماه ادامه دارد.

کریستین زیگلر مسئول این نمایشگاه که تا می سال 2007  اداره بخش آثار مصر در موزه لوور پاریس در فرانسه را به عهده داشت، با اشاره به اینکه مورخان بر سلسله های فراعنه تمرکز کرده اند و از همسران و زنان عصر آنها مانند کاروماما، نفرتاری، هنهنیت، نفروبتاح غافل مانده اند، تصریح کرد: کتابی در زمینه ملکه های مصر وجود ندارد، این نمایشگاه نخستین نمایشگاهی است که به این موضوع می پردازد.

در این نمایشگاه 250 قطعه اثر باستانی از موزه های بزرگ چون موزه مصر در برلین، موزه پادشاهی بلژیک، موزه مصر در قاهره، موزه نیویورک، موزه لوور پاریس و موزه لندن به نمایش در می آید. بخش دیگر این نمایشگاه به خیال و اسطوره های زنان دربار مصر اختصاص دارد. سالنی مربوط به کلئوپاترا ( از ملکه های معروف مصر) و محل دفن پادشاهان مصر است.

مبلغ مسلمان مصری در انگلیس سخنرانی می‌کند

عمرو خالد مبلغ مسلمان مصری به مناسبت ماه مبارک رمضان برای جوانان و نوجوانان مسلمان انگلیس سخنرانی می‌کند. عمرو خالد مبلغ مسلمان مصری به مناسبت ماه مبارک رمضان برای جوانان و نوجوانان مسلمان انگلیس در گروه سنی 10 تا 23 سال در اردوگاههای تفریحی و آموزشی تابستانی سخنرانی می‌کند.

وی در این سخنرانیها علاوه بر تبیین قصه‌های قرآنی و موعظه‌هایی در قالب سخنرانی، برنامه‌هایی برای ماه مبارک رمضان ارائه می‌کند. هدف از ارائه سخنرانی‌های دینی در این اردوگاه ایجاد زمینه‌های دینی برای جوانان اعم از دختران و پسر و ایجاد مهارتهای جدید در آنها عنوان شده است. 

مبلغان و قاریان مصری به کشورهای غیراسلامی اعزام می‌شوند

وزارت اوقاف مصر اعلام کرد نخستین گروه از مبلغان و قاریان قرآن کریم به منظور احیای شبهای ماه مبارک رمضان به کشورهای غیراسلامی اعزام می‌شوند. دکتر محمود حمدی زقزوق وزیر اوقاف مصر گفت: گروه اول از مبلغان و قاریان قرآن کریم را انتخاب شده اند تا به منظور احیای شبهای ماه مبارک رمضان به کشورهای غیر اسلامی سفر و اقلیتهای مسلمان را از برکات این ماه بهره مند سازند.

وزیر اوقاف در ادامه گفت: آنها به 16 کشور چون ایتالیا، سوئیس، کانادا، انگلیس، آمریکا، نیوزیلند، کره، نروژ، اسپانیا، استرالیا، بلژیک، برزیل، اتریش، ونزوئلا، ایرلند و مجارستان اعزام می شوند. همچنین طی برگزاری مسابقه ای بهترین قاریان قرآن کریم برای این امر انتخاب شده اند که تعداد آنها 93 نفر است تا به کشورهای کانادا، ایتالیا، انگلیس، سوئیس، برزیل، اریتره، آفریقای جنوبی، کامرون و نیجریه اعزام شوند.

آلبوم تصویری مساجد نوار غزه تهیه می‌شود

دکتر طالب ابوشعر وزیر اوقاف و امور دینی فلسطین در دیدار با استاد وفا عیاد رئیس شبکه دعوی مساجد فلسطین به راههای همکاری مشترک میان وزارت اوقاف و شبکه دعوی مساجد اشاره کرد. در این دیدار عیاد با ارائه سه طرح گفت: مسابقه الکترونیکی مساجد، راه اندازی پایگاه اطلاع رسانی برای همه مساجد فلسطین و تهیه آلبوم تصویری برای مساجد استانهای نوار غزه از طرحهای این شبکه است.

طالب ابوشعر در این دیدار ضمن اشاره به ضرورت استفاده از وسایل و تکنیکهای معاصر در زمینه دعوت به سوی خداوند، توسعه وسایل سنتی در کار دعوی، استفاده از جوانان در خدمت رسانی به مسئله دعوی اسلامی، با حمایت و سرمایه گذاری بر روی طرح سوم یعنی " تهیه آلبوم تصویری برای مساجد استانهای نوار غزه" موافقت کرد.

بهره‌گیری از ارزشهای تسامح در شیوه آموزشی دانشگاهها بررسی می‌شود

اتحادیه جهانی دانشگاههای اسلامی وابسته به سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی (آیسیسکو) جایزه‌ای را به مطالعات علمی در سال 2008 با موضوع "بهره‌گیری از ارزشهای تسامح در شیوه آموزشی دانشگاهها" اختصاص می‌دهد. این جایزه به مطالعات اسلامی و شیوه علمی دانشگاهی در ارزشگذاری به تسامح، آزاد اندیشی در دستاوردهای مثبت و سازنده معاصر و تثبیت ارزشهای اسلامی و انسانی مشترک اختصاص خواهد یافت.

همایش "گفتگوی اسلام و غرب" در مصر برگزار می‌شود

همایش بین‌المللی "گفتگوی اسلام و غرب و تصحیح چهره اسلام در خارج" با هدف تبیین چهره واقعی اسلام در کشورهای غربی ژانویه (دی ماه) در مصر برگزار می‌شود. در همایش بین المللی "گفتگوی اسلام و غرب و تصحیح چهره اسلام در خارج" که در قاهره پایتخت مصر برگزار می شود، راهکارها و ضرورت گفتگوی بین اسلام و غرب جهت تصحیح چهره اسلام در خارج بررسی می شود.

نشست "تکنولوژی آموزشی جهان اسلام" برگزار می‌شود

نشست مقدماتی نمایشگاه "تکنولوژی آموزشی جهان اسلام" با هدف استفاده از تکنیکهای معاصر در زمینه آموزش در جهان اسلام از 21 تا 23 ژوئیه ( 31 تیرماه تا 2 مرداد) و با بررسی موضوعاتی چون اطلاع‌رسانی نسبت به افقهای فرهنگ الکترونیکی، ارائه جدیدترین برنامه‌های آموزشی، اشاعه تکنولوژی آموزشی در کویت برگزار می‌شود.

همایش "فرهنگ صلح" در تایلند برگزار می‌شود

همایش بین‌المللی "فرهنگ صلح" از سوی سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی (آیسیسکو) با هدف حمایت از صلح جهانی و برقرای آرامش، ایجاد امنیت و آرامش در جنوب شرقی آسیا و فعالیت بر اساس اجرای برنامه های حمایت از صلح در منطقه، حمایت از فعالیتهای مسالمت آمیز برای رفع درگیریها و همچنین ارائه راهکارهایی برای صلح جهانی از 22 تا 24 ژوئیه (1 تا 3 مرداد) در تایلند برگزار می‌شود.

کارگاه آموزشی "مدارس اسلامی" در گامبیا برگزار می‌شود

سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی (آیسیسکو) کارگاه آموزشی "مدارس اسلامی" را با هدف معرفی تاریخ مدارس اسلامی و تبیین آینده آن و تبادل اطلاعات کارشناسی و اخبار مختلف درباره آینده مدارس اسلامی از 14 تا 16 ژوئیه ( 24 تا 26 تیرماه) در گامبیا برگزار می‌کند.