کمانچه از سازهای اصیل موسیقی ایران است که با وجود همه محدودیتها در طول زمان به لحاظ تکنیک و صدادهی پیشرفتهای قابل توجهی داشته است و خوشبختانه نوازندهای خوبی در این حوزه پرورش پیدا کرده اند.

به گزارش خبرنگار مهر ،داود گنجه ای نوازنده پیشکسوت کمانچه با بیان این مطلب درخصوص کم و کیف کمانچه نوازی در نشست "شیوه ها و سازها" که در محل خبرگزاری مهر برگزار شد گفت : بی شک حضور جوانان علاقه مند در حوزه کمانچه نوازی و بحث ها و پژوهشهایی که دراین زمینه انجام شده بیانگر پیشرفت جوانان فعال در این عرصه است وخوشبختانه نمونه های عینی استعدادهای جوان را در این جلسه، با حضور نوازنده هایی چون شروین مهاجر، نگارخارکن ، شهرام صارمی و ... مشاهده کردیم .

عضوهیئت مدیره کانون مدرسان خانه موسیقی در ادامه افزود : با وجود همه پیشرفت هایی که در این ساز صورت گرفته این مطلب را نباید از نظردور کرد که در موسیقی شرق مهم این نیست که نوازنده چه سازی را چطورو چگونه می نوازد بلکه آنچه اهمیت دارد اندیشه و پشتوانه های معنوی و فکری فردی است که پشت ساز نشسته، به این معنا که نواختن ساز علاوه برعشق وعلاقه ای که نوازنده به ساز زدن دارد مرام و معرفت می خواهد و در سایه این معرفت است که موسیقی با محتوا و با جمله بندی های مناسب خلق می شود .

وی در ادامه افزود : ناگفته نماند که معرفت وجودی موسیقی از جمله مسائلی است که درهنرمندان جوان کمترمی بینیم و متاسفانه در برخی موارد شاهد هستیم که با تعریف وتمجیدهای بیش از حد و بی مورد روحیه پرورش معرفت موسیقایی و خودسازی را در جوانان از بین برده ایم و اینها موجب شده تا نوعی خودشیفتگی دربرخی ازآنها به وجود بیاید که در نهایت به ضرر آنها است.

این موسیقیدان و ردیفدان با اشاره به رشد قدرت نوازندگی ساز کمانچه در بین جوانان گفت : یکی از نکات مثبت، خلاقیت ،جستجوگری و ایجاد روشهای تازه درنوازندگی کمانچه است و هنرمندان جوان دراین حوزه بسیار خوش درخشیدند که یکی ازهمان استعدادها اردشیرکامکار و ابداعاتی است که او در شیوه نوازندگی ایجاد کرده است و اگر این قدرت در نوازندگی با معنویتی که درگذشته بوده ادغام شود می توان به دور از خودخواهی ادعا کرد که هنر کمانچه نوازی هنری رو به تکامل و کم نظیراست.

در ادامه علی اکبرشکارچی یکی ازمدرسان وکمانچه نوازان پیشکسوت حاضر دراین نشست "شیوه ها و سازها" با اشاره به معضلات موجود در حوزه کمانچه نوازی گفت : آموزش کمانچه از نظر شیوه ساز دست گرفتن وهمچنین طریقه انتقال این هنر همواره با بحث ها و نظرهای متعددی مواجه بوده است در واقع با داشتن سرمایه غنی موسیقی ردیف دستگاهی هنوز نمی دانیم در کجا ایستاده ایم و باید راه و روش مشخصی برای پیشرفت این ساز اتخاذ کرد؛البته نباید فراموش کرد که جلوی رشد ذهن خلاق و تلاش جوانان را نمی توان گرفت. 

وی در پایان افزود : یکی دیگر از مسائلی که هموراه مطرح بوده و من هم بد نمی بینم که از این فرصت استفاده کنم و بار دیگر متذکر شوم این است که هنرمندان به نشان ندادن ساز از تلویزیون بسیار معترض هستند.