تهران؛ فروش خوبی نداریم چون آشپزی و روان شناسی نمی فروشیم
فرشید ابراهیمی فروشنده کتابفروشی بلخ در تهران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ما در این کتابفروشی تنها آثاری را داریم که در نشر خودمان (بلخ) منتشر می کنیم و این کتاب ها دسته بندی مشخصی دارند.
وی ادامه داد: کتاب هایی در زمینه ایران شناسی، تمدن ایرانی، تاریخ و فرهنگ ایران و باستان شناسی از جمله موضوعاتی است که بلخ به آنها می پردازد و طبعا کسانی به ما مراجعه می کنند که یا از دانشجوهای بنیاد ایران شناسی باشند و یا از اساتید و محققانی که در این زمینه مطالعه و تحقیق می کنند.
ابراهیمی درباره میزان فروش کتابفروشی گفت: فروش خوبی نداریم یا به عبارتی اصلا فروش نداریم. درواقع نوع کتاب های ما خود می تواند میزان فروشمان را نشان دهد. وقتی ما نه کتاب آشپزی داریم و نه روان شناسی چگونه می خواهیم فروش داشته باشیم؟
برایان تریسی را خوب می خرند
مرتضی صادقی زاده فروشنده کتابفروشی دانش گستر در تهران به خبرنگار مهر گفت: ما در این کتابفروشی همه نوع کتابی داریم و به همین شکل در همه زمینه ها فروش خوبی داریم. البته بیشترین استقبال روی کتاب های روان شناسی مدیریت و کتاب های کمک درسی است. به عنوان مثال کتاب های روان شناسی مدیریت برایان تریسی با اقبال خوبی مواجه است.
صادقی زاده در پایان گفت: فروشگاه ما در خیابانی فرعی قرار دارد و به همین دلیل مجله و پوستر نمی آوریم چون فروش نمی کند.
15 سال قبل این وضعیت نبود
فریده منبری فروشنده کتابفروشی کتاب آزاد به خبرنگار مهر گفت: حدود 15 سال قبل به مدت 6 سال در این کتابفروشی کار می کردم اما وقفه ای در آن ایجاد شد و الان نزدیک 2 ماه است که مجدادا به کار در کتابفروشی مشغولم.
وی افزود: فضای کتابفروشی و خریداران کتاب نسبت به گذشته بسیار متفاوت شده و در این مدت کوتاهی که برگشته ام این مسئله بسیار مرا متعجب کرده است؛ انگار دیگر به اندازه گذشته کتاب نمی خرند. البته شاید فروش پایین و استقبال نکردن از کتاب به خاطر فصل تابستان باشد که این مسئله جدیدی نیست اما به طور کلی نوع کتاب هایی هم که خوانده می شود بسیار تفاوت کرده است.
منبری ادامه داد: 15 سال قبل کتاب های کلاسیک و حجیم بیشتر خوانده می شد اما حالا نه تنها مراجعه کنندگان کتاب داستان به آن صورت نمی خرند بلکه تا جایی که می توانند آثاری را انتخاب می کنند که تعداد ورق های کمتری داشته باشد؛ مردم دیگر حوصله ندارند.
این فروشنده درباره نوع مخاطبان خود نیز گفت: الان دیگر تیپ جوان کتابخوان کم شده است. قدیم ها خیلی دانشجو می آمد. البته همه چیز به هم وابسته است مثلا ما نزدیک سینما عصر جدید هستیم و در گذشته به همین دلیل فروش خوبی داشتیم. قدیم ها هر که به سینما می آمد چرخی هم در کتابخانه می زد و کتابی می خرید اما حالا همه چیز با هم افت کرده است. فیلم های سینما مزخرف است و در نتیجه کسی به سینما نمی آید و فروش ما هم پایین آمده است. الان دیگر بیشتر مخاطبان ما را افراد بالای 35 سال تشکیل می دهند.
وی اضافه کرد: الان دیگر مردم آن قدر مشکل دارند که به کتاب های روان شناسی روی آورده اند؛ کتاب هایی نظیر یک دقیقه برای فرزندت، یک دقیقه برای خودت، یک دقیقه برای خندیدن، فکرت را عوض کن و از این حرف ها...
منبری گفت: کتاب "راز" نوشته راندا برن با ترجمه های مختلف، کتاب های اشو و کتاب های اسپنسر جانسون با ترجمه گیتی خوشدل و به طور کلی ترجمه های گیتی خوشدل با استقبال خوبی مواجه است. البته در زمینه ادبیات داستانی کتاب های "بادبادک باز" و "هزارخورشید تابان " نوشته خالد حسینی با ترجمه مهدی غبرایی که توسط انتشارات نیلوفر و ثالث عرضه شده و همچنین کتاب "قلعه حیوانات" نوشته جرج اورول با ترجمه صالح حسینی با استقبال مواجه شدند. البته در این میان کتاب دیگری از همین نویسنده و همین مترجم به نام "1984" (نشر نیلوفر) اصلا فروش نرفته است.
وی ادامه داد: الان دو سه روزی است که کتاب "کافه پیانو" نوشته فرهاد جعفری (نشر چشمه) مورد استقبال گرفته و کتاب هایی چون "همراه آهنگ های بابام" نوشته علی اشرف درویشیان (نشر چشمه) و "شهری چون بهشت" سیمین دانشور (نشر خوارزمی) نیز مورد استقبال بوده است.
منبری در پایان درباره فروش کتاب های کودک و نوجوان گفت: فروش نوجوان ها نسبتا بد نیست. آنها به داستان های تخیلی علاقه دارند و کتاب بچه های بدشانس نوشته "لمونی اسنیکت" با ترجمه رضا دهقان بسیار مورد توجه بوده است.
تبریز؛ کتاب های آموزشی همه وقت سال خوب فروش می رود
داود نیک سرشت فروشنده کتابفروشی آفتاب در تبریز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در این کتابفروشی تنها کتاب های درسی، کمک درسی، کامپیوتر و زبان می فروشیم.
وی افزود: خوشبختانه این گونه کتاب ها در همه وقت سال فروش خوبی دارند و البته در تابستان با فراغت بچه ها و کلاس های مختلف فروش کتب کامپیوتر و زبان بهتر می شود. البته کتاب های تست برای دانش آموزانی که خود را برای کنکور سال آینده آماده می کنند بخش زیادی از فروش ما را تامین می کند.
نیک سرشت اضافه کرد: لوازم التحریر و پوسترهای آموزشی نظیر پوسترهای زبان نیز بخشی از فروش ما را تشکیل می دهد.
خاش؛ آقایان مذهبی می خوانند، خانم ها چرندیات
محمد صالح فروشنده کتابفروشی عثمانی در خاش در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: به طور کلی در این شهر کتاب فروش خوبی ندارد و در نتیجه فروش ما هم در سطح پایینی قرار دارد اما می توانم بگویم در هفته حدود 20 نفر مراجعه می کنند و از ما کتاب می خرند.
وی در ادامه گفت: نوع کتاب هایی که ما در کتابفروشی عرضه می کنیم یا داستان است و یا کتاب های فقهی و مذهبی و مراجعه کنندگان ما نیز کسانی هستند که این نوع کتابها را می خوانند.
صالح اضافه کرد: من خودم یک روحانی اهل تسنن هستم و به مراجعه کنندگان هم کتاب های فقهی و یا در زمینه مواد مخدر پیشنهاد می کنم؛ آقایان کتاب های فقهی می خرند اما خانم ها که تعدادشان اندک است غالبا چرندیاتی مثل رمان را می برند.
وی در پایان گفت: کتاب های کمک درسی و لوازم التحریر هم داریم که در نیمه دوم سال فروش دارند.
شهرکرد؛ تنها راهی که دارم فروش کتاب های درسی است
منصور نجفی مسئول کتابفروشی دانش شهرکرد به خبرنگار مهر گفت: تقریبا نزدیک دو سال است که کتاب های درسی و آموزشی می فروشم. در این شرایطی که کتابخوان تا این اندازه کم شده تنها راهی که مانده است همین است.
وی ادامه داد: برپایی نمایشگاه های شهرستانی در کساد کردن فروش ما بسیار موثر بوده است. از وقتی که هر دو سه ماه یک بار نمایشگاه کتاب در گوشه و کنار شهر برپا می شود دیگر کسی از ما کتاب نمی خرد.
وی در پایان گفت: پایین بودن مطلق فروش باعث شد تا دو سال پیش به سمت فروش کتاب های درسی بروم. البته نزدیکی به مدرسه باعث شده تا بخشی از درآمدم را از راه فتوکپی و فروش لوازم التحریر تامین کنم.