خرم آباد - خبرگزاری مهر: دبیر شورای ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از جزئیات کاوشهای اخیر باستان شناسی در سه منطقه باباجیلان، سنگتراشان و توبره ریز خبر داد.

عطا حسن پور در گفتگو با خبرنگار مهر در خرم آباد با اشاره به کاوشهای باستان شناسی در منطقه سنگتراشان اظهار داشت: در سال 84 به دنبال کاوشهای غیرمجاز اهالی منطقه در محوطه باستانی سنگتراشان به صورت اضطراری درخواست خود را مبنی بر صدور مجوز کاوش باستان شناسی در این منطقه به پژوهشکده باستان شناسی ایران ارائه کردیم.

وی تصریح کرد: پس از صدور مجوز اضطرای برای فصل اول کاوشهای باستان شناسی بیش از 200 قلم شی منحصر به فرد مفرقی و آهنی که نظیر آن در هیچ جای کشور وجود ندارد، کشف شد.

دبیر شورای ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: در ادامه با توجه به اشیا به دست آمده مجوز فصل دوم و سوم کاوشهای باستان شناسی در این منطقه کسب شد که پس از پایان این مرحله از کاوشها نیز بیش از 470 قلم شی تاریخی از بی نظیرترین اشیاء مفرقی دنیا که شامل انواع جنگ افزارها و اشیاء آیینی و اسطوره ای بودند، کشف شد.

وی از آغاز دور جدید کاوشها در این منطقه از اوایل تیر و مرداد ماه سال جاری توسط یک تیم مجرب به سرپرستی دکتر مهرداد ملک زاده خبر داد و ابراز امیدواری کرد: دستاوردهای چشمگیر دیگری در این منطقه حاصل شود.

حسن پور یادآور شد: پیش بینی می شود قبل از شروع کاوشهای باستان شناسی در سنگتراشان، مردم منطقه با تخریب این محوطه تاریخی بیش از 600 قلم شی تاریخی را از این منطقه به سرقت برده باشند.

دبیر شورای ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در ادامه با اشاره به کاوشهای باستان شناسی در گورستان باباجیلان، بیان داشت: کاوشها در این منطقه تاریخی در پاییز سال 84 آغاز شد.

وی با اشاره به تخریب منطقه پیش از حضور باستان شناسان این سازمان، افزود: پیش از آغاز کاوشهای باستان شناسی در گورستان باباجیلان بیش از 90 درصد این گورستان توسط  اهالی منطقه تخریب شد.

حسن پور با بیان اینکه اولین تیم باستان شناسی در سال 85 به این منطقه اعزام شد که به دلیل بدی آب و هوا مجبور به بازگشت شد ، افزود : در سال 86 یک تیم مجرب به منطقه اعزام شد که در طول یکماه بیش از 150 قطعه شی تاریخی شامل اشیاء مفرقی ، اشیا آهنی و سفالینه های منحصر به لرستان به دست آمد .

وی با بیان ویژگی های گورستان باباجیلان، عنوان کرد: این گورستان مربوط به عصر آهن بوده که در این گورستان مرده ها به همراه اشیاء و هدایا پیشکش دفن می شدند.

این مسئول از کشف یک انگشتر منقش به یک فره ایزدی خبر داد و افزود: نقش روی این انگشتر بی نظیر برای نماد کنگره باستان شناسان ایران از سوی لرستان پیشنهاد شده است.

وی با بیان اینکه فصل سوم کاوشهای باستان شناسی در منطقه باباجیلان در شهریور ماه آغاز خواهد شد، گفت: کاوشهای باستان شناسی در این گورستان اطلاعات زیادی از عصر آهن ارائه خواهد داد.

حسن پور خاطرنشان کرد: برآورد می شود که پیش از آغاز کاوشها در گورستان باباجیلان بیش از دو هزار شی تاریخی به سرقت رفته باشد.

دبیر شورای ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه کاوش در تپه باستانی توبره ریز کوهدشت سال گذشته توسط پوریا خیش آغاز شد، بیان داشت: فصل جدید کاوشها در این تپه مهم در سال جاری صورت می پذیرد.

وی کاوشها در منطقه توبره ریز را کاوشهای علمی خواند و از کشف تعدادی پیکره گلی متعلق به دوره های نوسنگی خبر داد.

این مسئول با اشاره به اینکه سال 87 از نظر کاوشهای باستان شناسی سال پرباری خواهد بود، عنوان کرد: در ابتدای سال جاری کاوشهای استان با کاوش در غار یافته به سرپرستی خانم دکتر سونیا شیدرنگ و پروفسور مارسل اوت آغاز شد که تاکنون نتایج خوبی در بر داشته است.

حسن پور افزود: کلیه اعتبارات لازم برای کاوشهای باستان شناسی از محل اعتبارات استانی تامین می شود.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر امنیت مناطق تحت کاوش توسط نیروهای امنیتی این سازمان تامین می شود، یادآور شد: در جریان تخریب مناطق سنگ تراشان و باباجیلان چند نفر دستگیر شده اند.