محمدحسین صفار هرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به سئوال دو نماینده تهران درباره توقیف خبرگزاری فارس پاسخ گفت.

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر در جلسه روز سه شنبه مجلس سئوال الیاس نادران و پرویز سروری از وزیر ارشاد درباره جایگاه قانونی هیئت نظارت بر خبرگزاری های غیر دولتی مستند قانونی توقیف خبرگزاری فارس مطرح بود که بعد از طرح سئوال و پاسخ صفار به دلیل قانع نشدن سئوال کنندگان موضوع برای بررسی بیشتر به کمیسیون مربوطه ارجاع شد.

الیاس نادران در تشریح سئوال خود گفت : بعد از انتشار خبری در خبرگزاری فارس مبتنی بر احتمال جابجایی رئیس کل بانک مرکزی به طور شفاهی به خبرگزاری فارس اعلام شد که این خبرگزاری به مدت 3 روز توقیف شده و فردای آن روز هم ابلاغ رسمی توقیف به خبرگزاری رسید حال سئوال این است که هیئت نظارت بر خبرگزاری های غیر دولتی با استناد به چه قانونی تشکیل شده است؟

وی با بیان اینکه تاسیس هیئت نظارت بر خبرگزاری های غیر دولتی وجاهت قانونی ندارد بیان داشت: دولت بعد از مدت ها لایحه ای به مجلس هفتم فرستاد تا آئین نامه اجرایی تبدیل به قانون شود که مجلس نه به دو فوریت و نه به یک فوریت آن رای نداد بنا بر این وجاهت قانونی هیئت نظارت بر خبرگزاری ها محل تردید است.

نماینده مردم تهران در خانه ملت اضافه کرد: ساعت 30/20 خبرگزاری فارس آن خبر را منتشر کرد و ساعت 30/22 خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران خبر توقیف فارس را بروی خروجی قرار دارد و ساعت 12 شب هم در تماس تلفنی اعلام کردند که فارس توقیف شده است. در حالی که می بایست برای توقیف 3 روز این خبرگزاری مراحلی طی می شد و سئوال من این است از هفت نفری که عضو هیئت بوده اند چند نفر در جلسه آن شب حضور داشته اند و نام آنها چیست؟

وی با بیان اینکه بسیاری از سایت های دولتی به طور مکرر به مسئولان و مقامات توهین و جسارت می کنند و مدیران را مورد بی مهری قرارمی دهند، خاطر نشان کرد: مشاور رئیس جمهور گفته بود فارس را بستیم تا درس عبرتی برای بقیه رسانه ها باشد حال من می گویم چرا سایت های دولتی که مکرر به مقامات توهین می کنند توقیف نشدند تا درس عبرتی برای بقیه شود؟ و چرا از خودی ها شروع نکردند و سایت های دولتی را نبستند؟

در ادامه جلسه علنی محمد حسین صفارهرندی برای بیان پاسخ درجایگاه حضور یافت و درخصوص جایگاه قانونی هیئت نظارت بر خبرگزاری های غیر دولتی گفت: خبرگزاری ها مولود سال های اخیر هستند و در سال های قبل تنها یک خبرگزاری جمهوری اسلامی را داشتیم بنابراین موضوع خبرگزاری ها سابقه قبلی نداشت و مخلوق سال های اخیر است.

وی با اشاره به اینکه حتی مطبوعات شهرستانی در صورت تخطی از قانون مورد عقوبت و کیفر قرار می گیرند اظهار داشت: در خلاء قانونی برخی خبرگزاری ها احساس کرده بودند هر کاری که دوست دارند می توانند انجام دهند و کسی هم نمی تواند متعرض آنها شود.

وزیر ارشاد افزود: در این شرایط دراردیبهشت سال 84 دولت وقت آئین نامه نظارت بر خبرگزاری های غیردولتی را وضع کرد هرچند آئین نامه کاملی نیست وما به عنوان سند تمام عیار به آن نگاه نمی کنیم اما تا زمانی که قانونگذار وارد نشود و قانون تعیین نکند ناچار به اجرای این آئین نامه هستیم.

صفار هرندی یادآور شد: به خاطر همین نگرانی ها از رعایت جنبه قانونی دولت لایحه ای به مجلس ارائه کرد تا قانون مطبوعات به خبرگزاری ها شمول پیدا کند اما مجلس قبلی به هر دلیلی با آن موافقت نکرد و شاید معنای رد فوریت آن لایحه این بود که نمایندگان ضرورتی برای این قانون احساس نکردند و به نوعی همان آیین نامه اجرایی را برای نظارت به خبرگزاری ها کافی دانستند و تا کنون هم در سه سال گذشته کسی نسبت به وضعیت نظارت بر خبرگزاری های غیر دولتی تشکیکی نداشته است.

وی در خصوص توقیف 3 روزه خبرگزاری فارس گفت: این خبرگزاری بعد از چندین مورد خبر رسانی درباره مسائل اقتصادی کشور و انتشار اخباری درباه  جابجایی مقامات که بسیاری از آنها شایعه بوده و بعد پس گرفته شده است در آخرین مورد خبری منتشر کرد مبنی براینکه برکناری رئیس کل بانک مرکزی قوت گرفت و دوستان رسانه ای می دانند زمانی از این عبارت استفاده می شود که خبر صحت دارد و تا ساعتی دیگر این برکناری صورت می گیرد و بعد از انتشار این خبر مظاهری با مقامات دولت تماس می گیرد که این چه طرز برخورد است و اگر می خواهید من را برکنار کنید به خودم بگویید چرا در رسانه ها مطرح می کنید؟

صفار هرندی ادامه داد: در موقعیت فعلی و مشکلات کشور طرح این شایعه در مورد رئیس کل بانک مرکزی اثرات بدی داشت و روسای کل بانک ها هم درتماس هایی قصد استعفا داشتند و البته بعد معلوم شد که این خبر هم از شایعات دروغ بوده که ممکن بود جامعه را دچار بحران کند و بر این اساس چگونه ما می توانیم نسبت به این نشر شایعات بی تفاوت باشیم.

درادامه نادران در بخش پایانی سئوال خود درباره اظهارات وزیر ارشاد گفت: اینکه آقای وزیر می گوید چون مجلس به فوریت لایحه قبلی رای نداد پس به معنای این است که مجلس آئین نامه اجرایی نظارت بر خبرگزاری ها را قبول داشته یک استنباط شخصی است و در هیچ جا نیامده که می توان بر اساس استنباط شخصی آئین نامه اجرایی ایجاد کرد.

نادران تاکید کرد: به نظر می رسد دولت قصد دارد با ایجاد رسانه های دولتی آیین نامه خبرگزاری های غیر دولتی را به عنوان چماقی بر سر این خبرگزاری ها قرار دهد.

صفار هرندی هم در بخش پایانی سئوالات در جایگاه حاضر شد و بیان داشت: اصل 138 قانون اساسی به هیئت وزیران اجازه داده به وضع آئین نامه اجرایی بپردازد و این آئین را ما در نامه ای رسمی به مجلس هم ارائه کرده ایم.

وی با اشاره به سئوال نادران مبنی بر نظر دولت درباره جریان آزاد اطلاعات گفت: ما وکیل مدافع جریان آزاد اطلاعات هستیم و در برخی موارد شاید ضرورت داشته باشد برخورد سفت تری با خبرگزاری فارس داشته باشیم اما فرض بر این است که باید آرامش حفظ شود و البته ما جریان آزاد شایعات را قبول نداریم و خود شما از ما می خواهید جلوی مروجان شایعات را بگیریم.

وزیر ارشاد در ادامه به ذکر دو نمونه از اخبار خبرگزاری فارس در یکی دو ماه اخیر پرداخت و گفت: شایعه انحلال بانک های دولتی و ادغام وزارتخانه های رفاه و کار دروغ هایی هستند که هیچ وقت محقق نشدند و از این دست اخبار بسیار است و نمی توان در مقابل حجم عظیم اخبار و اطلاعات دروغ آسان گیری کرد هر چند ممکن است علاقه یک خبرگزاری به انتشار اخبار ناب باعث انتشار این خبرها شود.