خبرگزاری مهر-گروه سیاسی: نماینده دائم ایران در سازمان ملل انتشار اخبار مرتبط با احتمال اقدام نظامی علیه ایران را تبلیغات سیاسی دانست و تصریح کرد: در شرایط کنونی فضای داخلی آمریکا به انجام چنین اقدام ناشیانه ای گرایش نداشته و این موضوع هیچ موافقی ندارد.

محمد خزاعی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر در حاشیه اجلاس کشورهای غیر متعهد در تهران با اشاره به سیاسی شدن مسئله هسته ای ایران اظهار داشت : به هر حال این یک واقعیت است و چند کشورخاص قصد سوء استفاده های سیاسی علیه ایران از این موضوع را دارند و این مطلب روشنی است که برخی از این کشورها با توجه به جایگاه خاصی که در مجامع جهانی دارند، تلاش های بسیاری را برای تاثیرگذاری بر موضع سایر کشورها ترتیب می دهند.

بهترین حربه برای ایستادگی

خزاعی در پاسخ به سوالی درزمینه  اقداماتی که به عنوان نماینده ویژه ایران در سازمان ملل متحد برای پیشگیری از سیاسی تر شدن مسئله هسته ای انجام می دهد، اظهار داشت: البته جای اصلی پیگیری این موضوع و کار بر آن در آژانس بین المللی انرژی اتمی است که باید جزئیات بیشتر فعالیت هایی که در آن جا انجام می شود را از دکتر سلطانیه سئوال کنید.

وی افزود: به هر حال تصور می کنم بهترین حربه ما برای ایستادگی در مقابل اقداماتی که برخی در سازمان ملل علیه مان ترتیب می دهند، تاکید بر این نکته است که هر گونه اقدامی که باعث تضعیف یک سازمان بین المللی وابسته به سازمان ملل شود، نهایتا به زیان صلح و ثبات جهان خواهد بود؛ نباید از یاد برد که این رویه نهایتا میدان را برای کشورهایی که هیچ گونه تعهدی به NPT نداشته، عضو آژانس نبوده و دارای کلاهک های اتمی هستند، باز می کند تا اهداف خاص شان را پیگیری کنند.

نماینده ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: بنابراین من ورای بحث هسته ای ایران در کلیت این جریان، نکته دیگری را می بینم و آن اینکه اساسا عده ای در تلاش اند تا آژانس را به عنوان یک بدنه ناظر ضعیف کنند تا از این رهگذر فعالیت های غیرقانونی خود را گسترش دهند؛ براین اساس فکر می کنم تمرکزما باید بر این باشد که به دنیا نشان دهیم برخی با تضعیف آژانس و سیاسی کردن مباحث هسته ای، در پی ایجاد راه فراری برای پیگیری اهداف غیرقانونی خود هستند.

فضای داخلی آمریکا، گرایشی به حمله ندارد

خزاعی جوسازی های گسترده اخیر مبنی بر احتمال انجام اقدام نظامی آمریکا علیه کشورمان را صرفا جوسازی های رسانه ای دانست و ادامه داد: من تصور می کنم این مباحث بیشتر تبلیغات سیاسی است و فضای داخلی آمریکا اصلا به انجام چنین اقدام ناشیانه ای گرایش ندارد. در واقع چنین حرکتی هیچ موافقی در محیط داخلی ایالات متحده نداشته و بیشتر یک کار تبلیغاتی است و من فکر نمی کنم اصلا چنین اتفاقی بیفتد.

مذاکرات هسته ای ادامه دارد

وی انتشار گسترده اخبار مبنی بر ارائه ضرب الاجل از سوی کشورهای موسوم به گروه 1+5 به ایران را تائید نکرد و یادآور شد: به هر حال گفتگوهای هسته ای در حال حاضر ادامه دارد و فعلا نمی توان پیش بینی کرد که در این چارچوب جلسه ای در شورای امنیت برگزار خواهد شد یا خیر؛ به نظرم فعلا صحبت در این باره زود است.

الزامی بر اجرای قطعنامه ها وجود ندارد

نماینده ایران درسازمان ملل متحد درباره تاکید کشورهای غربی مبنی بر لزوم اجرایی کردن قطعنامه های شورای امنیت از سوی ایران با توجه به الزامات قانونی آن، تصریح کرد: البته اینکه باید قطعنامه های شورای امنیت اجرا شود یک قانون مسلم نیست چرا که ده ها و صدها قطعنامه از سوی شورای امنیت صادر شده که کشورهای مختلف آن ها را اجرا نمی کنند.

خزاعی افزود: فراموش نکنید که دهها قطعنامه از سوی شورای امنیت علیه اسرائیل صادر شده که هیچیک از آنها ازسوی این رژیم اجرا نمی شود و البته در موارد بسیار دیگری هم چنین اتفاقی رخ داده است، بنابراین این طور نیست که ما تصور کنیم هر چیزی که از سوی شورای امنیت تحت فشار سیاسی و اعمال نفوذ تصویب شده حتما باید اجرایی شود.

وی یادآور شد: از سوی دیگر واقعیتی وجود دارد مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به دلایل تاریخی، موقعیت خاص منطقه ای، اقتصادی و حضور سازنده و قدرتمندش درمنطقه کشوری نیست که به راحتی نادیده گرفته شود؛ اینها مسائلی بسیار موثر در  معادلات بین المللی است و لذا اینکه فکر کنیم چند کشور دور هم نشینند و تصمیمی بگیرند، از سوی ما قابل تائید نیست.

ایستادگی؛ لازمه پیگیری حرکت انقلاب اسلامی

نماینده ایران در سازمان ملل ادامه داد: نکته دیگری که نباید از یاد برد این است که به هر حال انقلاب اسلامی ایران منادی یک حرکت بوده و طبیعی است که پیگیری حرکتی که به زعم بسیاری از قدرت ها غیرقابل اجراست، مستلزم ایستادگی و پیگیری جدی است بنابراین ما نباید در مقابل این تهدیدات نگران شویم.

آمریکا هنوز درخواست نکرده است

خزاعی درباره درخواست واشنگتن برای تاسیس دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران نیز اظهار داشت: تا جایی که من اطلاع دارم، هنوز چنین درخواستی به طور رسمی عنوان نشده و اگر چنین درخواستی هم باشد از طریق نماینده ایران در سازمان ملل مطرح نمی شود.

نکته مهم در این خصوص میزان تمایل آمریکا به تغییر رویه و سیاست هایش است و لذا هر تصمیمی در این حوزه به چرخش سیاسی آمریکا و واقع نگری بیشتر واشنگتن باز می گردد

وی تاکید کرد: به هرحال چنین درخواستی هنوز مطرح نشده و آنچه در این چارچوب طرح شده، صرفا ذکر مطالبی در مطبوعات بوده، اما فکر می کنم جهت کلی این موضوع از سوی  رئیس جمهور عنوان شد ولی فعلا برای قضاوت در این باره خیلی زود است چرا که نکته مهم در این خصوص میزان تمایل آمریکا به تغییررویه و سیاست هایش است و لذا هرتصمیمی در این حوزه  به چرخش سیاسی آمریکا و واقع نگری بیشتر واشنگتن باز می گردد.

این دیپلمات ایرانی در خصوص تاکید مجلس شورای اسلامی بر لزوم تغییر مکان سازمان ملل از آمریکا در پی عدم صدور جهت دار روادید برای میهمانان این مجمع بین المللی، افزود: البته بسیاری از کشورها از برخورد آمریکا در این باره ناراضی هستند اما این بحثی حقوقی و قانونی نیست که بگوئیم در جایی مطرح شده باشد اما این نگرانی و نارضایتی همچنان وجود دارد. 

خزاعی در بخش دیگری از گفتگوی خود با خبرنگار مهر برگزاری اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در تهران را موفقیتی قابل توجه برای کشورمان ارزیابی کرد و سند نهایی مورد تائید شرکت کنندگان در این نشست را سندی جامع دانست.

پیگیری جدی "کرسی اسلامی" در شورای امنیت

وی با اشاره به تاکیدات مکرر جمهوری اسلامی ایران برای تعبیه یک کرسی دائم جهت کشورهای اسلامی در شورای امنیت سازمان ملل متحد و همچنین لزوم عضویت کشورمان در این شورا، افزود: اینکه کشورهای اسلامی یک کرسی دائم در شورای امنیت داشته باشند از مباحثی است که به طور مجدانه از سوی ما دنبال می شود و بسیاری از کشورهای اسلامی نیز به آن توجه دارند.

نماینده ایران در سازمان ملل متحد ادامه داد: بدون شک این ایده علاوه بر کارآمدسازی ترکیب شورای امنیت، فواید بسیاری را برای کشورهای اسلامی در برخواهد داشت که به طورجد نظر ماست و بسیاری از کشورهای اسلامی هم علاقه مند به آن هستند و ما در حال پیگیری این موضوع هستیم که بدون شک توافق جامع تمام اعضای سازمان کنفرانس اسلامی تاثیری ویژه بر این مسئله خواهد داشت و البته جایگاه ویژه بررسی این موضوع هم همین سازمان است.

خزاعی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر لزوم ایجاد کرسی دائم کشورهای اسلامی در شورای امنیت سازمان ملل متحد، گفت: طبعا این موضوع باید با هماهنگی سایر کشورهای اسلامی در سازمان ملل و شورای امنیت پیگیری شود و البته موضع صحیحی است که کشورهای مسلمان به عنوان یکی از ادیان پرجمعیت جهان باید بلندگویی در مجامع بین المللی داشته باشند. البته همین الان که بنده با شما صحبت می کنم، کشورهای اسلامی (اندونزی، بورکینافاسو و لیبی) سه کرسی در شورای امنیت دارند که در دوره اندونزی در انتخابات اکتبر پایان خواهد یافت.

اهداف ایران از حضور در شورای امنیت

وی درباره موضوع عضویت کشورمان در شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز اظهار داشت: ما چند سال قبل برای این منظور در شورای امنیت ثبت نام کردیم؛ همانطور که می دانید بیش از 50 سال بوده که از سوی ایران تمایلی برای عضویت در شورای امنیت ابراز نشده بود. ازسوی دیگر باید یادآور شویم که عضویت کشورها درشورای امنیت برای ده کرسی دیگرتابع هیچ قانون، حروف الفبا یا سابقه و مواردی از این دست نیست و کشورها بر اساس تشخیص خود و شناسایی ضرورت ها در این مجموعه ثبت نام می کنند و این جریان کاملا سلیقه ای است.

آنچه ما از جریان عضویت در شورای امنیت مدنظر داریم، طرح مسائلی در سطح گسترده به دنیاست تا در مقیاس جهانی به دنیا نشان دهیم که اساسا ساختار شورای امنیت نیازمند تغییر و اصلاح است

نماینده ایران در سازمان ملل متحد همچنین گفت: در حال حاضر از گروه آسیا، جمهوری اسلامی ایران و ژاپن کاندیداهای عضویت در این شورا بودند. البته تا سال گذشته مغولستان هم بود و ممکن است تا زمان انتخابات کشور دیگری هم اضافه شود اما بیشتر سعی می شود این مسئله به صورت گروهی و منطقه ای پیگیری شود. اینجا این بحث مطرح می شود که هدف ما از پیگیری این مقوله چییست؟

خزایی افزود: آنچه ما از این جریان مدنظر داریم، طرح مسائلی در سطح سازمان ملل به دنیاست تا در مقیاس جهانی به دنیا نشان دهیم که اساسا ساختار شورای امنیت نیازمند تغییر است و اینکه 5 کشور عضو دائم باشند و کارهایی را انجام دهند به هیچ وجه منطقی نیست و این ساختار نیازمند اصلاح است. بر این اساس ساختار و ترکیب شورای امنیت باید اصلاح شود.

وی ادامه داد: در واقع هدف ما از طرح موضوع عضویت در شورای امنیت مباحثی بالاتر از عضویت محدود و چند ساله در این مجموعه است و این نقطه به نظرم بسیار تاثیرگذارتر از عضویتی چندساله است که تابع هیچ فرمولی هم نیست. به هر صورت این مباحث درمقیاس جهانی در حال طرح است و این موضوعی است که در مقایسه با شرایط گذشته جهانی، اهمیتی ویژه می یابد.