خبرگزاری مهر-گروه بین الملل :موکول شدن برگزاری نشست پارلمان به منظور بررسی قانون انتخابات شواری استان های عراق به امروز و پیشنهاد جدید سازمان ملل متحد برای حل موضوع کرکوک از جمله آخرین تحولات مهم این کشور را تشکیل می دهد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رسانه های عراق ، درحالی روزگذشته نشست فوق العاده پارلمان عراق برای تصویب قانون انتخابات شورای استان های عراق به علت ادامه اختلافات موجود بر سر انتخابات کرکوک به تعویق افتاد که در هفته جاری این برای سومین بار است که پارلمان عراق برای دستیابی به نتیجه ای مثبت درباره این موضوع نشست خود را به تاخیر می اندازد.

پارلمان عراق در مجموع 275 عضو دارد که درجلسه اول مرداد تنها 140 نفر از آنها حضور داشتند که از این تعداد 127 نفر به قانون انتخابات  شوراها رای دادند. فراکسیون ائتلاف کردها در اعتراض به این قانون صحن مجلس را ترک کرد.

شورای ریاست جمهوری عراق سپس در نشستی با این قانون مخالفت کرد و تصمیم گرفت آن را برای بررسی و تصویب مجدد به پارلمان بازگرداند.

بعد ازآن محمود المشهدانی رئیس پارلمان عراق در پایان دور اول قانونی پارلمان اعلام کرد : یکشنبه گذشته ( 13 مرداد ) را زمان برگزاری نشست فوق العاده پارلمان تعیین کرد که از آن روز تا کنون نشست های پارلمان عراق پی درپی برای دستیابی به نتیجه ای درباره قانون انتخابات همچنان ادامه دارد.

نشست سران سیاسی عراقی

این درحالی است که شب گذشته نیز سران و رهبران گروه ها و احزاب سیاسی عراق در نشستی به بررسی موضوع انتخابات محلی عراق پرداختند، به گفته منابع آگاه نتیجه این نشست برون رفتی را برای عراق از بحران کنونی آن ایجاد می کند.

در این راستا " ایاد السامرائی " یکی از نمایندگان اهل تسنن پارلمان عراق گفت : پیشنهادی که سران سیاسی عراق ارائه دادند درحال حاضر در دست بررسی است، و احتمال می رود که این پیشنهاد با موافقت گروه های پارلمانی روبه رو شود و بر اساس این پیشنهاد قانون انتخابات کنونی به استثنای استان کرکوک مورد تایید و تصویب نمایندگان پارلمان قرار می گیرد.

در عین حال روزنامه الصباح " حسن السنید " یکی از رهبران حزب الدعوه عراق با مثبت ارزیابی کردن نشست شب گذشته سران سیاسی عراق گفت : در این نشست دیدگاه ها درباره مسئله قانون انتخابات به یکدیگر نزدیک شد.

وی درادامه افزود : صبح امروز چهارشنبه پیش از برگزاری نشست پارلمان، نشستی برگزار می شود و به این ترتیب تلاش ها برای کسب موافقت گروه های پارلمانی بر سر قانون انتخابات ادامه می یابد.

طرح جدید سازمان ملل متحد

درحالیکه روزگذشته نشست فوق العاده پارلمان عراق برای سومین بار به تعویق افتاد، سیاستمداران عراقی اعلام کردند: طرح جدیدی که سازمان ملل متحد برای حل مسئله انتخابات محلی عراق ارائه داد، شامل اجرای انتخابات در سراسر عراق می شود اما سرنوشت شهر کرکوک را همچنان نامشخص قرار می دهد.

در واکنش به پیشنهاد جدید سازمان ملل متحد ، اسامه النجفی یکی از نمایندگان پارلمان عراق گفت : روزگذشته پیش از برگزاری نشست پارلمان از پیش نویس پیشنهاد سازمان ملل متحد برای نهایی کردن موضوع انتخابات و مسئله کرکوک مطلع شدیم.

به گفته وی ، طرح سازمان ملل متحد متشکل از 4 نکته مبهم است که در آن هیچ تعهدی وجود ندارد و بلکه مواردی عام و کلی ارائه شده است که به ادامه وضعیت کرکوک منجر می شود.

" مسعود بارزانی " رئیس منطقه کردستان عراق شب گذشته اعلام کرد : کردها طرح ارائه شده از سوی سازمان ملل متحد را تایید می کنند اما دیگر شخصیت های عراق از این طرح قانع نشدند.

درعین حال فوزی اکرم یکی از نمایندگان ترکمن پارلمان عراق در واکنش به این طرح گفت : این خط قرمز است.

ازسوی دیگر، شیخ خالد العطیه معاون اول رئیس پارلمان عراق روزگذشته برخی از طرف های سیاسی عراق را بدون اشاره به نام آنان ، مسئول سنگ اندازی در برابر قانون انتخابات شورای استان های عراق معرفی کرد و اظهار داشت : این گروهها به علت نپذیرفتن پیشنهادهای سازمان ملل متحد برای حل مشکل کرکوک مانع تصویب قانون انتخابات می شوند.

در عین حال، جلال الدین صغیر از نمایندگان پارلمان عراق نیز اعلام کرد : گروههای سیاسی بزرگ با پیشنهاد سازمان ملل متحد درباره وضعیت کرکوک موافق کردند اما برخی از گروه ها مانند، گروه صالح المطلک ( جبهه گفتگوی ملی ) و حزب الفضیله و جریان صدر و دیگر گروه ها پیشنهاد سازمان ملل متحد را رد می کنند.

به گفته وی ، ائتلاف عراق یکپارچه، ائتلاف کردستان و حزب اسلامی و کنفرانس اهل العراق با پیشنهاد سازمان ملل متحد موافق هستند.

کرکوک، یکی از نفت خیز ترین مناطق عراق و دارای 40 درصد ذخایر نفتی این کشور است. کردها خواهان همه پرسی و درنهایت پیوستن این شهر به مناطق کردنشین شمال عراق هستند که این مسئله با مخالفت های جدی روبه رو است.

کردها با استناد به اکثریت جمعیت کرد این شهر و به سبب نفت خیز بودن آن در تلاش هستند تا با این اقدام، قدرت خود را در شمال عراق و منطقه خودمختار تثبیت کنند.

بر اساس ماده 140 قانون اساسی،عربهایی که درزمان صدام به این منطقه مهاجرت کردند باید به اماکن اصلی خود در مرکز و جنوب عراق بازگردند. همچنین براساس این ماده قانون اساسی از ساکنان کرکوک سرشماری انجام می شود و بعد ازآن درباره وضعیت این منطقه همه پرسی برگزارخواهد شد تا نظر ساکنان کرکوک درباره اوضاع این استان مشخص شود مبنی براینکه آیا آنان تمایل دارند وضعیت استان به همین شکل کنونی خود باقی بماند یا به ایالت کردستان عراق بپیوندد.