مشهد - خبرگزاری مهر: عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: هنر اسلامی عرصه عاشقی هنرمند مسلمان است و هنرمند مسلمان عاشق و اثر هنری‌اش عرصه عاشقی اوست.

به گزارش خبرنگار مهر در مشهد, دکتر حسن بلخاری صبح امروز در جمع خواهران برگزیده کانون‌های مساجد کشور در مشهد افزود: هنرمند مسلمان با تمام روح و جانش، هنر را در خدمت حضرت حق قرار داده تا هنرش عرصه تجلی حق تعالی باشد.

بلخاری با اشاره به اینکه 70 درصد آثار برجسته هنری هنرمندان مسلمان، اسم و امضا ندارد افزود: هنرمند مسلمان اهل خلوت است نه جلوت؛ او خود را در برابر خالق حقیر و ناچیز می‌بیند و همین نگرش نسبت به خداوند و هستی مانع خودنمایی او می‌شود.

وی با بیان اینکه هنر اسلامی براساس تزکیه و تهذیب بنا شده، یادآور شد: هنرمندان مسلمان با تزکیه جانشان به دنبال حقیقت و معنویت بودند و کسی که بی‌ادعا در جست و جوی حقیقت باشد سرانجام به آن دست می‌یابد.

بلخاری به تفاوت هنر دینی و هنرمدرن اشاره کرد و گفت: هنر مدرن شخصی است و برداشت ذهنی هنرمند در آن مطرح می‌شود این درحالی است که هنرمند مسلمان علی‌رغم اینکه برداشت شخصی‌اش را بیان می‌کند اما شخصیت هنرمند در ساحت معنویت و معنا ذوب شده است.

وی خاطر نشان کرد: هنرمند مسلمان حقیقت را مطرح می‌کند و چون دریافتش از حقیقت، الهی است، آثار هنری‌اش جاودانه و ماندگار می‌شود.

وی با بیان اینکه حقیقت هنر، تزکیه است، تصریح کرد: خدا خود را دردل هنرمند پنهان کرده و دل هنرمند آیینه خداست که وقتی او وارد جهان ماده می‌شود، زنگارها دل او را فرا می‌گیرد و هنرمند فقط با تزکیه می‌تواند زنگارهای دل را صیقل دهد و با این تصفیه، خدا در دل او جلوه می‌کند.

بلخاری ادامه داد: هنرمند ابتدا باید درونش را تزکیه کند تا صور الهی در دلش تابانده شده و وجودش را نورانی کند.

بلخاری با بیان اینکه کارکرد هنر کمتر از آیات قرآنی نیست،خاطرنشان کرد: هنر در اندیشه، دیانت، قرآن و سنت ما مقدس است و جایگاه ویژه‌ای دارد.

وی با اشاره به این که در تمدن اسلامی به بحث‌های نظری هنر اهمیت چندانی داده نشده و همین عامل باعث شده که اندیشمندان غربی ادعا کنند هنر اسلامی وجود ندارد، گفت: دانشمندان غربی مدعی‌اند که چون هنر اسلامی در کتاب‌های اندیشمندان مسلمان تئوریزه نشده پس وجود ندارد.

این کارشناس هنر اسلامی با اشاره به اینکه تئوری‌ها و نظریه‌های هنر اسلامی در حال تبیین و تدوین است گفت: ظرف 30 سال آینده مبانی هنر اسلامی تدوین و به تمام جهان عرضه می‌شود.

بلخاری، مباحث نظری هنر اسلامی را با اهمیت خواند و گفت: باید با تبیین هنر اسلامی در آوردگاه‌های جهانی از ماهیت هنر اسلامی دفاع کنیم.

همایش 12 هزار نفری اندیشه‌های آسمانی از 26 تیرماه در مشهد آغاز شده است و تا دوم شهریورماه با حضور اعضای کانون‌های فرهنگی هنری سراسر کشور در مشهد ادامه دارد.