هادی فرج وند طرح استقرار سپر ضد موشک آمریکا در اروپای شرقی را نسخه اصلاح شده ایده جنگ ستارگان رونالد ریگان می داند و معتقد است که این طرح هیچ تهدیدی را متوجه کشورمان نخواهد کرد.

دکترهادی فرج وند، سفیرجمهوری اسلامی ایران در لهستان در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن تحلیل جدیدترین تحولات مرتبط با موضوع استقرار سپر موشکی آمریکا در اروپای شرقی، اظهار داشت: درباره تلاش آمریکا برای استقرار سپر موشکی آنچه قابل توجه است اینکه ایالات متحده همواره در پی ایجاد نوعی برتری استراتژیک برای خود در مناطق مختلف جهان بوده و در شرایط فعلی هم برای مقابله با تحرکات مسکو، از موضع واشنگتن پیگیری، نصب و راه اندازی این سامانه ضروری به نظر می رسد.

وی افزود: به رغم پایان دوران جنگ سرد، روسیه تنها کشوری است که همچنان به لحاظ هسته ای، برتری استراتژیک آمریکایی ها را به چالش کشیده و بر تداوم این روند نیز تاکید می نماید؛ بنابراین آمریکا با به روز سازی طرح جنگ ستارگان رونالد ریگان به شکل طرح سپر دفاعی موشکی در لهستان، در پی پر کردن خلاء مذکور برآمده است؛ بنابراین باید این طرح را نسخه اصلاح شده همان جریان جنگ ستارگان بدانیم.

فرج وند در خصوص تاثیرات جنگ اخیر روسیه و گرجستان بر مذکرات واشنگتن - ورشو در خصوص سپر موشکی، ادامه داد: نباید از یاد برد که به هر حال آمریکایی ها از مدت ها قبل در پی کارگزاری این سپر موشکی در اروپای شرقی بوده اند اما در این میان نمی توان این نکته را نیز منکر شد که روند مذاکرات لهستان و آمریکا در این خصوص به گونه ای خاص، سرعت یافته است اما این موضوع ارتباطی با آمریکا ندارد.

سفیر کشورمان در ورشو همچنین گفت: تسریع روند مذکور به لحاظ شکل گیری درگیری های اخیر بین روسیه و گرجستان بیشتر متوجه لهستان می شود. در واقع دولت لهستان توانسته با بهانه درگیری های مذکور، ضمن توجیه و اقناع افکار عمومی این کشور، با تسریع روند مورد اشاره، گامی عملی در جهت استقرار این سیستم ضد موشکی در اروپای شرقی بردارد.

در خصوص مذاکرات لهستان و آمریکا با موضوع سپر موشکی، تهران توصیه ای به ورشو نداشته چرا که اولا این مسئله را موضوع داخلی آن ها دانسته و ثانیا معتقد است این سپر، هیچ تهدیدی را متوجه ایران نخواهد کرد

وی درباره تاثیر استقرار سپر موشکی آمریکا در لهستان بر تعاملات هسته ای ایران و روسیه نیز اظهار داشت: به نظرم ارتباط این دو موضوع به یکدیگر چندان صحیح نباشد چرا که سپر موشکی آمریکا را به هیچ وجه نمی توان تهدیدی برای منافع جمهوری اسلامی ایران محسوب کرد. از سوی دیگر بدون شک این مسئله بر مناسبات درون قاره ای اروپا و سایر بازیگران آن منطقه بی تاثیر نخواهد بود.

فرج وند یادآور شد: طرف مقابل موضوع سپر موشکی و هدف نهایی آن، روسیه است؛ از دیگر سو جمهوری اسلامی ایران در فعالیت های هسته ای خود مسیری که از پیش تعیین کرده را با شفافیت کامل و همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی پیگیری می کند و همانطور که دیده بان هسته ای سازمان ملل نیز بارها تاکید کرده، هیچ نشانه ای از انحراف در فعالیت های هسته ای ایران مشاهده نکرده است.

سفیر ایران در لهستان در پاسخ به این سئوال که آیا تهران در خصوص سپر موشکی توصیه ای را به ورشو داشته است؟ افزود: ما در این باره توصیه خاصی به آن ها نداشته ایم چرا که همانگونه که پیش از این نیز اعلام شده، به اعتقاد ما این موضوع از جمله مسائل داخلی آن کشور محسوب می شود.

وی ادامه داد: دلیل دیگری که تهران به واسطه آن توصیه به لهستان در این خصوص را ضروری نمی داند اینکه به اعتقاد ما نصب سپر موشکی آمریکا در این کشور هیچ تهدیدی را متوجه ایران نخواهد کرد چرا که موشک های ما نیز به هیچ وجه ارتباطی با کشورهای اروپایی نداشته و اصلا بردی که برای کشورهای آن منطقه تهدید آمیز تلقی شود را ندارند، ضمن آنکه ما هیچ برنامه ای هم برای تهیه یا تولید چنین موشک هایی در دستور کار نداریم.

هیچ نکته ای به عنوان مشکل یا مسئله ای خاص در روابط تهران - ورشو وجود ندارد که بتوان از آن به عنوان مانع گسترش مناسبات دوجانبه یاد کرد

فرج وند درباره اینکه آیا بسته پیشنهادی ایران برای حل مشکلات جهان به لهستان نیز ارائه شده؟ گفت: طرف اصلی دریافت کننده این بسته، کشورهای موسوم به گروه 1+5 و چند کشور غربی دیگر بوده اند که البته چنانچه قرار باشد، لهستان نیز در این باره مطلع گردد، طبعا به واسطه عضویت در اتحادیه اروپا از آن با خبر خواهد شد.

سفیر کشورمان در ورشو در بخش دیگری از گفتگوی خود با خبرنگار مهر روابط تهران - ورشو را روابطی مثبت و رو به جلو توصیف کرد و اظهار داشت: روابط ایران و لهستان، روابطی دوستانه با قدمت بیش از 500 سال است که همواره بر احترام متقابل مبتنی بوده و دو طرف در عرصه های مختلف، گسترش و تعمیق آن را خواستارند.

وی با اشاره به ظرفیت های موجود برای گسترش روابط اقتصادی ایران و لهستان، افزود: دو کشور برای گسترش روابط شان در این عرصه علاقه ای ویژه دارند و در همین چارچوب نیز طی ماه گذشته هیئتی از اتاق بازرگانی ایران سفری به ورشو داشته و در آن با همتایان خود رایزنی و گفتگو نموده اند.

فرج وند در پایان گفت: به هر حال هیچ نکته ای به عنوان مشکل یا مسئله ای خاص در روابط تهران - ورشو وجود ندارد که بتوان از آن به عنوان مانع گسترش مناسبات دوجانبه یاد کرد.