به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري "مهر" وي گفت: "روشنفكر" از اسامي ظاهرا واضح، اما بسيار مهم و كژتاب است . از اين واژه براي معرفي و توصيف افراد يك گروه اجتماعي خاص استفاده مي شود. روشنفكر وجدان بيدار اجتماع است كه هميشه نسبت به همه چيز پرسشگر است.
دكتر رجايي افزود: به نظر من روشنفكري مقوله اي متناقض نما است. روشنفكري پرسشگري فيلسوفانه ، درگيرانه و مصلحت انديشانه در زندگي عمومي است.
وي ملاك هاي روشنفكري را طبق تعريف خود پرسشگر فيلسوفانه، درگيري مصلحت انديشانه ، پاسداري سنت و پيشتاز تحول دانسته و گفت: حال با اين ملاك هابايد ديد كه آيا مي توان مطهري را يك روشنفكر ناميد؟ به نظر من مطهري پرسشگري فيلسوف منش بود و در مقولات عملي مشاركت داشت ، و اين مشاركت به حدي بود كه مورد طعن برخي ها قرار مي گرفت.
وي پاسدار سنت بود، نه تنها پاسدار سنت ديني، كه پاسدار سنت ايراني نيز بود. ثمره اين پاسداري به خوبي در كتاب "خدمات متقابل ايران و اسلام" قابل مشاهده است. مطهري همچنين پيشتاز تحول بود. پيشتازي در تحول را به خوبي مي توان در مباحث زنان و حقوق زنان مشاهده كرد.
دكتر رجايي در پايان سخنان خود با ذكر اين كه مطهري در بحث از حجاب به خوبي ميان برهنگي ، مستوري و محجوبي تفكيك قائل شده است گفت: با نگاهي كوتاه به انديشه هاي مطهري و ملاك هايي كه براي روشنفكري ذكر كردم او را يك روشنفكر مي دانم.
تاریخ انتشار: ۸ اردیبهشت ۱۳۸۳ - ۱۴:۵۲
دكتر فرهنگ رجايي دانشيار دانشگاه "كارلتون" در همايش حكمت مطهر به بحث از پارادوكس روشنفكر بودن پرداخته و به طور موردي به استاد مطهري اشاره كرد.