به گزارش خبرگزاری مهر، ویکتور یوشچنکو، رئیس جمهور اوکراین در یک نطق تلویزیونی خود را هدف یک کودتای سیاسی از سوی پارلمان این کشور عنوان کرد.
پارلمان اوکراین روز گذشته قانونی را به منظور کاهش اختیارات رئیس جمهور تصویب کرد.
حزب غربگرای "اوکراین ما" که وابسته به رئیس جمهور این کشور است اخیرا از ائتلاف حاکم یولیا تیموشنکو، نخست وزیر این کشور که خواستار ائتلاف با احزاب طرفدار مسکو شده است، خارج شد.
تیموشنکو که متحد یوشچنکو در انقلاب نارنجی در سال 2004 بود با تاکید بر ادامه حیات سیاسی دولت فعلی، یوشچنکو را عامل تضعیف دولت غربگرای این کشور عنوان کرد.
رئیس جمهور اوکراین از انحلال پارلمان این کشور در صورت ایجاد ائتلاف بین حزب نخست وزیر و احزاب طرفدار مسکو خبر داده بود.
در شرایطی که یوشچنکو نسبت به گسترش نفوذ روسیه در اوکراین هشدار داده، تیموشنکو در تلاش برای ایجاد ائتلاف با احزاب طرفدار مسکو شده است.
احزاب راستگرای اوکراین دسته ای از احزاب این کشور هستند که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و با حمایت غرب کی یف را به سمت اتحاد با آمریکا و اتحادیه اروپا بردند، اما در مقابل آنها چپگراهای طرفدار مسکو خواهان توجه به قدرت های منطقه ای مثل روسیه به منظور حفظ تعادل قوا در منطقه و جهان هستند.
نزدیکی اوکراین به غرب پس از انقلاب نارنجی در این کشور و همچنین تلاش این کشور برای پیوستن به ناتو و اتحادیه اروپا عامل افزایش تنش ها بین این جمهوری شوروی سابق و مسکو شده است.
بحران قفقاز هم که ناشی از دخالت های قدرت های فرامنطقه ای در قفقاز و حوزه نفوذ سنتی روسیه است، به تنش ها بین مسکو و کی یف دامن زده و کرملین بارها اوکراین را به تسلیح گرجستان در جنگ اوستیا متهم کرد.
به نظر می رسد نگاه حزب حاکم این کشور برای ائتلاف با احزاب طرفدار مسکو ناشی از نگاه واقع گرایانه آنان به این موضوع است که روسیه جدید دیگر روسیه دوران بوریس یلیتسین نیست و اکنون با مانور در موضوعات مختلف جهانی و بویژه در حوزه انرژی قدرتی جدید است که باید با آن تعامل کرد.
یکی از بزرگترین ابزارهای روسیه برای کنترل کی یف و حتی اروپا گاز است و از آنجا که روسیه بزرگترین تامین کننده گاز اوکراین و بیشتر کشورهای اروپایی است عصبانیت کرملین می تواند به چالش انرژی در اروپا و اوکراین به عنوان یک متحد غرب دامن بزند.