به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به زاگرب، جمعیت اسلامی کرواسی از بخش های مختلفی از جمله مجلس جمعیت اسلامی، مشیخت جمعیت اسلامی، مفتی زاگرب و مدرسه اسلامی دکتر احمد اسماعیلوویچ تشکیل شده است.
مجلس جمعیت اسلامی کرواسی نیز مهم ترین ارگان قانون گذار جمعیت اسلامی محسوب می شود؛ این مجلس دارای رئیس، دو معاون رئیس، یک دبیر و 15 نماینده می باشد که مدت نمایندگی آن ها چهار ساله است؛ در همین حال مشیخت جمعیت اسلامی کرواسی ارگان اجرایی مجلس این جمعیت می باشد که مطالبات مجلس را به اجرا می گذارد و به امور دینی مردم مسلمان رسیدگی می نماید.
مشیخت را یک رئیس اداره می کند که در حال حاضر مفتی شوکو عمر باشیچ عهده دار این وظیفه است. علاوه بر این مشیخت دارای 10 عضو و یک دبیر بوده و دوره اعضای آن نیز هفت ساله است. شوکو عمر باشیچ فردی است که طبق مقررات شریعت وظیفه دارد مقررات شرعی را تعریف و تفسیر نماید.
مجالس منطقه ای جمعیت اسلامی نیزعبارتند از مجالسی که در نقاط محتلف کشور قرارداشته و مرکزیت آن در زاگرب است؛ فعالیت این مجالس توسط کمیته اجرایی هدایت شده و در راس آن رئیس مجلس و امام اصلی هر شهر قرار گرفته اند. در کرواسی جمعا 13 مجلس جمعیت اسلامی وجود دارد و از این میان مجالس شهرهای زاگرب و رییکا که بیشترین مسلمانان کرواسی را در خود جای داده اند، دارای سه جماعت هستند؛ مجلس شهر اوسییک دارای دو جماعت و یازده مجلس دیگر هر یک دارای یک جماعت می باشند که در شهرهای دوبرونیک، سیساک، گونیا، اسلاونسکی برود، لابین، اسپلیت، ئوماگ، پورچ، واراژدین، پولا قرار دارند.
همچنین کرواسی جمعا دارای بیست مسجد (بدون مناره) برای اجرای مراسم عبادی است. ذکر این نکته نیز لازم است که با توجه به حساسیت های موجود در بالکان بر مناره مساجد، در حال حاضر تنها دو مسجد در کرواسی دارای مناره هستند که یکی از آن ها مسجد جامع زاگرب است.
از دیگر بخش های قابل توجه جمعیت اسلامی کرواسی مدرسه اسلامی دکتر احمد اسماعیلویچ در مقطع دبیرستان است که این مدرسه که علوم دینی نیز در آن تدریس می شود، توسط وزارت آموزش کرواسی به رسمیت شناخته شده است؛ مدرسه مذکور کار خود را عملا از سال 1992 آغاز نموده و تا به حال سیزده دوره فارغ التحصیل داشته است. در حال حاضر این مدرسه دارای چهار کلاس با حدود 100 دانش آموز است و مدیر این مدرسه در حال حاضر مراد حاجی اسماعیلویچ است.
در ارتباط با جامعه اسلامی زاگرب، بدون شک توجه و تمرکز بیشتر بر شخصیت و پیشینه شِوْکو عمر باشیچ، مفتی اعظم کرواسی که در حال حاضر به جهت اداره این جامعه محور آن محسوب شده و از نفوذی قابل توجه در لایه های آشکار و پنهان سیاست کشورش برخوردار است نیز لازم به نظر می رسد.
او متولد سال 1942 اووستی کولینا است. دوران دبستان را در زادگاه خود پشت سر گذاشته و دبیرستان ( مدرسه اسلامی ) را در مدرسه "غازی خسرو بیک" در سارایوو به اتمام رسانده و در سال 1964 از این مدرسه فارغ التحصیل شده است.
از سال 1965 تا 1969 در محل تولد خود اووستی کولینا وظیفه امامت جماعت را عهده دار بوده است و از همین سال نیز تحصیلات دانشگاهی خود را در لیبی ادامه داده و در سال 1974 در رشته الهیات و زبان عربی از دانشکده بن قاضی لیبی فارغ التحصیل گردیده است.
وی در همین سال به مدت هفت ماه به عنوان مترجم شرکت هیدروگرادنیای بلگراد در کشور لیبی به کار مشغول شد و بعد از آن به استخدام جمعیت اسلامی بوسنی و هرزه گوین درآمد. وی در سال 1975 به عنوان امام اصلی شهر زاگرب منصوب گردید و در سال 1988 شورای عالی علمای جمعیت اسلامی یوگسلاوی سابق او را به عنوان امام اصلی جمعیت اسلامی در کرواسی و اسلوونی تعیین کرد.
در همان هنگام طبق اساسنامه جمعیت اسلامی یوگسلاوی سابق، جمعیت اسلامی کرواسی و اسلوونی تاسیس گردید و عمر باشیچ به عنوان اولین رئیس مشیخت جمعیت اسلامی کرواسی و اسلوونی انتخاب شد. در اواخر سال 1994 که جمعیت اسلامی اسلوونی مستقل می شود عمر باشیچ دوباره به عنوان رئیس مشیخت جمعیت اسلامی کرواسی به مدت 7 سال منصوب شده و در سال 1999 به عنوان مفتی اعظم کشور کرواسی تعیین می گردد.
یکی از مهم ترین و ماندگار ترین خدمات مفتی عمر باشیچ، فعالیت بی دریغ وی در ساخت مسجد زاگرب به عنوان زیباترین مسجد اروپا است. مفتی دارای آثار و متون زیادی نیز می باشد که از جمله آن ها می توان به کتاب های آموزش زبان عربی، تاریخ اسلام، اسلام و مسلمانان در کرواسی، دوران خلفای عادل و مواردی از این دست اشاره نمود.
امروز وضعیت مسلمانان در کرواسی به مراتب بهتر از شرایط مسلمانان در کشورهای دیگر منطقه بالکان است؛ مسلمانان کرواسی علاوه بر برخورداری از مسجد به عنوان یک نهاد اساسی که علاوه بر کارکردهای اعتقادی و عقیدتی، به عنوان مسلمان در امور اجرایی کشورشان ایفای نقش می کنند.
اینکه شهردار پایتخت کرواسی به رفاقت با مفتی اعظم مسلمانان افتخار کرده و از حضور در رستوران مرکز اسلامی و خوردن یک فنجان قهوه با پیروان دین حضرت محمد(ص) سخن می گوید، تنها نشانه علاقه شخصی او به هموطنان مسلمانش نیست بلکه باید پیام هایی به مراتب عمیق تر را از آن برداشت کرد.
البته به رغم گستردگی فعالیت های جامعه اسلامی کرواسی نسبت به جوامع اسلامی سایر کشورهای استقلال یافته از یوگسلاوی سابق غیر از بوسنی و هرزگوین ( که اصالتا ماهیتی اسلامی دارد) به طور قطع جریانات اسلامی نه تنها در کرواسی که در تمام کشورهای غیراسلامی دیگر با معذورات و محدودیت هایی مواجه اند که عملا ورود صریح و بی پرده آنها به برخی مسائل حساس و تحولات روز جهان اسلام را با مشکلاتی مواجه می کند اما با تمام این احوال، جوامع اسلامی در غرب اغلب تمام تلاش خود را برای تداوم پویایی و مقابله با تلاش های هماهنگ و جهت دار برای اضمحلال هویت مسلمانان در جریان وسیع غرب گرایی انجام می دهند.