تبریز - خبرگزاری مهر: عضو هیئت علمی دانشکده شیمی دانشگاه تبریز گفت: پژوهشگران قطب علمی شیمی پاک و مواد جدید دانشکده شیمی دانشگاه تبریز موفق به سنتز نانوذرات اکسید روی و بررسی خواص فتوکاتالیزی آن در تصفیه آبهای آلوده شدند.

به گزارش خبرگزاری مهر در تبریز ، دکتر سهیل عابر اظهار داشت : هدف از اجرای این طرح بررسی حذف حشره کش دیازینون از آبهای آلوده در حضور نانوذرات اکسید روی با استفاده از فرآیند UV/ZnO بوده است .

وی گفت: نانوذرات اکسید روی در واکنش های فتوکاتالیزی به عنوان فتوکاتالیزور مورد استفاده قرار می گیرند و از آنجا که کاهش اندازه ذرات و در نتیجه افزایش سطح ویژه کاتالیزور باعث بهبود فعالیت فتوکاتالیزی می شود، در این کار پژوهشی ذرات اکسید روی در ابعاد نانو به روش رسوبی در ساختار ورتزیت با اندازه 14 نانومتر سنتز شد.

به گفته دکتر عابر، در اجرای این طرح پژوهشی بمنظور پیش بینی میزان حذف حشره کش دیازینون با غلظت های اولیه مختلف طی فرآیند UV/ZnO مدل سینتیکی ارائه شد.

وی یادآور شد: بازده کوانتائی فرآیند حذف فتوکاتالیزی دیازینون، با کاهش اندازه ذرات اکسید روی از 33 نانومتر (نمونه تجاری) به 14 نانومتر (نمونه سنتزی) افزایش و میزان انرژی الکتریکی مصرفی کاهش یافت و حذف 80 درصد از حشره کش پس از انتخاب شرایط بهینه در مدت زمان 80 دقیقه حاصل شد.

دکتر عابر افزود: در این طرح در حضور نانوذرات اکسید روی سنتز شده و تحت تابش نور UV، اثر برخی از عوامل عملیاتی از قبیل pH، غلظت اولیه حشره کش، زمان و شدت تابش نور UV و مقدار نانوفتوکاتالیزور بر روی کارآیی فرآیند تخریب فتوکاتالیزی دیازینون مطالعه و همچنین فعالیت فتوکاتالیزی نانوذرات اکسید روی سنتز شده با نمونه تجاری مقایسه گردید.

به گفته وی این طرح در مدت یک سال و با صرف هزینه ای بالغ بر 50 میلیون ریال به انجام رسید.

بر پایه این گزارش مرحوم دکتر نظام الدین دانشور مجری طرح و آقایان دکتر سهیل عابر، میر سعید سید دراجی، دکتر علیرضا ختائی و دکتر محمدحسین رسولی فرد از همکاران این طرح بودند.