معاون آموزشی سازمان نهضت سوادآموزی تصریح کرد: ریشه کن شدن بی سوادی به موارد زیادی همچون اراده عمومی و ملی و ایجاد قوانین و مقررات منظم برای کودکان واجب التعلیم نیاز دارد که این امر ضروری هنوز در کشورمان محقق نشده است.

علی ابراهیمیان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه سازمان نهضت سوادآموزی طی برنامه چهارم توسعه موظف به تامین کامل باسوادی در گروه سنی زیر 30 سال شده است، اظهار داشت: این برنامه در صورتی محقق می شود که بی سوادی در جامعه ما تولید نشود که می توان گفت این مسئله فرض محالی است.

وی تاکید کرد: زمانی که به مطالعه پیشرفت بسیاری از کشورهای جهان در زمینه سوادآموزی و تحصیلات می پردازیم و روش های آنها را با فعالیت های صورت گرفته در کشورمان مقایسه می کنیم به این نتیجه می رسیم که آنها قوانین و مقررات اجتماعی محکمی در این زمینه دارند.

معاون آموزشی سازمان نهضت سوادآموزی ادامه داد: به طور مثال در اروپا اگر کودکانی که در سن تحصیل هستند از 8 صبح تا 5 بعداز ظهر در خیابان دیده شوند پلیس آنها را بازداشت کرده و به دنبال آن والدین این دسته از کودکان باید پاسخ دهند که چرا فرزندانشان در مدرسه حضور نداشتند. حتی اگر مراجع قضایی به این نتیجه برسند که والدین آنها به مسئولیت خود درست عمل نمی کنند از والدین آنها سلب مسئولیت می شود و همین قوانین کمک می کند که بازمانده از تحصیل در جامعه آنها وجود نداشته باشند و بی سوادی در جامعه وجود نداشته باشد.

8 میلیون و 500 هزار نفر در 30 سال گذشته با سواد شده اند

ابراهیمیان با اعلام اینکه سازمان نهضت سوادآموزی توانسته طی 30 سال گذشته 8 میلیون و 500 هزار نفر را باسواد کند، افزود: طی این مدت درصد با سوادی از 42 درصد به 86 درصد رسیده است.

وی از جمعیت بالای 9 میلیون بی سواد در کشور خبر داد و اظهار داشت: زشتی های بی سوادی ریشه در مسائل مختلفی همچون  بازماندگی از تحصیل، دخالت والدین در تحصیل جنسیتی فرزندان، اشتغال کودکان و ... دارد که موجب تولید مداوم بی سوادی در کشور و عدم ریشه کن شدن آن شده است.

معاون آموزشی سازمان نهضت سواد آموزی با تشریح اینکه بحث سوادآموزی در اغلب کشورهای پیشرفته دنیا توسط چند ارگان و سازمان پیگیری می شود و سازمان های سواد آموزی تنها مسئولیت سیاست گذاری و برنامه ریزی را بر عهده دارند، اظهار داشت:  ولی در جامعه ما سواد آموزی تنها باید از طریق نهضت سواد آموزی پیگیری شود و آموزشیاران ما باید خانه به خانه برای جلب نظر افراد بی سواد حضور پیدا کنند و در بسیاری از موارد نیز مورد بی احترامی قرار گیرند که این تنها یکی از نارسایی ها و کاستی های مربوط به سواد آموزی در کشور ما است.

40 درصد از برنامه های برنامه چهارم توسعه جلوتر هستیم

ابراهیمیان با اشاره به اینکه در برنامه چهارم توسعه ضمن اینکه پایان بی سوادی زیر 30 سال طی سه سال اول برنامه تاکید شده است ، گفت: از روز اجرای برنامه تا به امروز نه تنها اهداف کمی آن به طور کامل محقق شده است بلکه 40 درصد از برنامه های آن نیز جلوتر هستیم و همچنین آن را در سال جاری نیز به قدرت دنبال می کنیم.

وی هدف از این برنامه را افزایش تقاضای اجتماعی برای سوادآموزی دانست و افزود: در مواد قانونی عنوان شده است که سازمان نهضت سوادآموزی باید برنامه راهبردی داشته باشد تا طی آن و براساس شرایط جامعه روستایی و شهری سواد آموزی به شیوه های مختلفی اجرا شود تا به دنبال آن تقاضا اجتماعی بیشتر شده و افراد بیشتری تحت پوشش قرار گیرند.

معاون آموزشی سازمان نهضت سواد آموزی اظهار داشت: رئیس جمهور خواسته اند که مسئولان سواد آموزی سیاست های جدیدی را طراحی کنند تا براساس آن هم ورودی بی سوادی مسدود شود وهم برنامه های آن از 30 سال به 5 سال تقلیل یافته و در گروه سنی زیر 50 سال با حمایت های دولت دنبال شود.

عدم حمایت از برنامه های سواد آموزی توسط مسئولان

وی با بیان اینکه اگر این برنامه محقق شود ایران جزء معدود کشورهایی خواهد بود که پایان بی سوادی را در گروه سنی زیر 50 سال اعلام می کند ، ادامه داد: اما تنها این برنامه در یکی دو سال ابتدایی خود مورد حمایت مسئولان قرار گرفت و تصویب کل برنامه به لحاظ اعتباری و نیروی انسانی در چرخه خود باقی مانده که امیدواریم در چند ماه آینده برنامه راهبردی آن نیز تصویب شود.

ابراهیمیان تعداد سوادآموزان در سال گذشته طبق برنامه توسعه را به طور متوسط حدود یک میلیون و 500 هزار نفر دانست و افزود:همچنین حدود 800 هزار نفر برای تثبیت سواد جذب برنامه های نهضت شده اند که با اجرای برنامه راهبردی این تعداد بعضا به 2 تا 3 برابر افزایش می یابد.

وجود یک میلیون بی سواد در گروه سنی 10 تا 30 سال

وی با بیان اینکه بی سوادان در گروه سنی 10 تا 50 سال، 4 میلیون نفر از جمعیت کل کشور را تشکیل می دهند، اظهار داشت: البته تنها حدود یک میلیون نفر از آنان در گروه سنی 10 تا 30 سال هستند.

معاون آموزشی سازمان نهضت سوادآموزی در خصوص رتبه بندی استانها از نظر جمعیت بی سواد گفت: استانهای تهران، اصفهان، خراسان رضوی و فارس از نظر فراوانی دچار بی سوادی بالایی هستند که البته باید این موضوع را با توجه به جمعیت بالای آنها در نظر گرفت.

ابراهیمیان ادامه داد: از لحاظ درصد بی سوادی استان سیستان و بلوچستان با 32 درصد بی سواد رتبه بالایی را در بی سوادی به خود اختصاص داده است.

وی استانهای یزد، سمنان و بوشهر را در وضعیت بالای با سوادی دانست و گفت:  این استانها به علت داشتن جمعیت کم و پیشینه تمدنی از وضعیت خوبی در سوادآموزی برخوردار هستند.

وی با بیان اینکه استانهای مرزی کشور از نظر بی سوادی رتبه بالایی را دارند، اظهار داشت: به جز استان سیستان و بلوچستان، استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان نیز از نظر سوادآموزی با میانگین های کشوری فاصله دارند که بیشترین علت آن باورهای خاص و خرده فرهنگی هایی است که در این مناطق کشور حاکم است.