تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۳۸۷ - ۱۲:۲۶

رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه تغییر واحد پولی کشور نیازمند تصویب مجلس شورای اسلامی است حذف سه صفر از واحد پولی را بهترین گزینه برای اصلاح نظام پولی کشور در بین سناریوهای مطرح شده در این باره عنوان کرد.

طهماسب مظاهری در گفتگو با مهر با اشاره به سناریوهای مختلفی که برای اصلاح نظام پولی کشور مطرح است، گفت: کارهای مطالعاتی در این خصوص از مدتها پیش به صورت رسمی آغاز شده و هم اکنون بانک مرکزی در حال بررسی های کارشناسی است.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه هنوز مشخص نشده که کدام یک از گزینه های مورد نظر در این خصوص بهتر است، از تمام صاحب نظران درخواست کرد که نظرات خود را در این خصوص مطرح کنند.

وی افزود: گزینه های حذف سه یا چهار صفر از واحد پولی کشور، حفظ وضع موجود با چاپ اسکناس درشت و ملاک قراردادن ماده یک قانون فعلی پولی و بانکی که می گوید یک ریال معادل یک صدم گرم طلا است، هر یک دارای معایب و محاسنی است.

وی با اشاره به تجارب سایر کشورها در این خصوص گفت: کشورهایی که از این تجربه استفاده کرده اند، ضریبی از سه صفر را حذف کرده اند؛ زیرا محاسبات را راحت تر می کند.

مظاهری ادامه داد: با این وجود به نظر می رسد حذف سه صفر از واحد پولی کشور نسبت به سایر گزینه ها برای مردم قابل پذیرش و راحت تر باشد، البته حذف چهار صفر نیز مطلوب است، اما حذف سه صفر محاسبات را روان تر می کند.

وی اضافه کرد: ملاک قراردادن قانون فعلی پولی و بانکی نیز برای مردم سخت خواهد بود و محاسبات را برای آنها دشوار می کند.

وی با بیان اینکه تغییر واحد پولی کشور نیازمند قانون است، گفت: این موضوع در نهایت پس از تصویب هیئت دولت باید به صورت لایحه در آمده و به مجلس شورای اسلامی تقدیم شود.

به گزارش مهر، سه سناریوی بانک مرکزی برای اصلاح واحد پولی کشور هم اکنون در شورای تخصصی کارگروه تحول اقتصادی دولت در حالی بررسی بوده و کلیات این موضوع نیز مورد تصویب قرار گرفته است.

دیدگاه مثبت وزیر اقتصاد

در همین حال، شمس الدین حسینی وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در این خصوص گفته است: واقعیت امر این است که بعد از چند دهه تحمل نرخهای مختلف در اقتصاد نیازمند این هستیم که تجدید نظری درخصوص صفرهای پول ملی انجام دهیم.

وی در عین حال افزوده است: اجرایی کردن این بحث مستلزم مدنظر قرار دادن چند نکته است؛ از جمله اینکه به لحاظ سیاست اقتصادی کار باید چه زمانی انجام شود که شاهد تثبیت نسبی سطح قیمتها در کشور باشیم و از نظر عملیات مالی نیز نیازمند تحقیقات و محاسبات هستیم که آن نیز درحال انجام است.

بازگشت به عقب

برخی از کارشناسان مسایل اقتصادی اصلاح رقوم پولی یا حذف چند صفر از واحد پولی کشور را یکی از نیازهای اقتصادی کشور برای تسهیل در مراودات تجاری دانسته‌اند؛ موضوعی که از سال‌ها پیش در دستور کار بانک مرکزی قرار داشته است.

هنگامی که طهماسب مظاهری در سال‌های 72 و 73 در بانک مرکزی بود، این موضوع در دستور کار اداره بررسی‌های اقتصادی بانک مرکزی قرار گرفت اما برخی مسئولان بعدی با این اقدام موافق نبودند و بررسیها در این باره متوقف شد.

این موضوع از آن زمان تاکنون چند بار در دستور کار اداره بررسی‌های بانک مرکزی قرار گرفته به طوری که در سالهای اخیر به منظور عرضه خدمات مطلوب تر و تسهیل در مراودات تجاری این موضوع بار دیگر در دستور کار اداره بررسیهای بانک مرکزی قرار گرفت و گزارش مبسوطی نیز در این باره تهیه شده است.

ترس از عواقب ناشی از اجرای نادرست و تحمل هزینه های آن یکی از عمده ترین دلایل مخالفان اصلاح رقوم پولی کشور است، زیرا اگر این موضوع درست اجرا نشود آثار تورمی در پی خواهد داشت .

با این حال، گزارش مبسوط بانک مرکزی و بررسیهای کارشناسی به این نتیجه منجر شد که مزایای آن بیش از معایب آن است و می توان پیامدهای منفی آن را با اجرای تدابیری به حداقل ممکن رساند. البته گفته می شود چنانچه این طرح به تصویب هم برسد تا اجرای کامل حدود دو سال طول خواهد کشید.

در همین حال، اوایل سال قبل برخی از نمایندگان مجلس ایده تغییر واحد پولی کشور را مطرح کرده‌ بودند که همچون کشور ترکیه واحد پولی ایران نیز تغییر یابد، زیرا یکی از دلایل کاهش نرخ تورم در ترکیه کاهش قیمت تمام شده لیر ترکیه بوده است.