به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، "بوم سازگانهای دشتی"، همه ساله میزبان گونه های مختلفی از پرندگان شکاری بومی و مهاجر نادر و کمیاب از سراسر کشور و جهان است.
طبق کنوانسیون بین المللی حفاظت از پرندگان شکاری که ایران نیز جزو آن است، کشور ما به دلیل قرار گرفتن در مسیر مهاجرت پرندگان شکاری، متعهد شده که از صید و قاچاق پرندگان جلوگیری کند و در حفاظت آنها بکوشد.
برآیندها نشان می دهد، با شروع مهاجرت پرندگان به منطقه، در طول فصل تابستان و پاییز، افراد سودجو و فرصت طلب از استانهای جنوبی کشور برای صید، خرید، انتقال و فروش پرندگانی نظیر"بالابان، شاهین و بحری" به این استان عزیمت کرده و با تطمیع، اغفال و استخدام افراد بومی منطقه به اهداف خود دست می یابند.
مسئول نظارت و بازرسی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان با تاکید بر لزوم ارائه برنامه جامع برای حفاظت از پرندگان شکاری در مناطق دشتی یا بوم سازگانهای دشتی استان اظهار داشت: امروزه نقش پرندگان شکاری از نظر اکولوژیک در طبیعت بسیار مهم است.
وحید خیرآبادی افزود: این پرندگان، کنترل کننده بسیاری از جوندگان و خزندگان نظیر موشها و مارها هستند، لذا حفظ و بقای بوم سازگانهای طبیعی مدیون پرندگان شکاری است و چنانچه اقدام به صید و زنده گیری پرنده شود، رفته رفته این گونه پرندگان از چرخه طبیعی خارج می شوند.
وی عنوان کرد: متاسفانه صیادان متخلف از مناطق جنوبی کشور و همچنین کشورهای عربی اقدام به صید این پرندگان نادر و فروش آن در کشورهای حاشیه خلیج فارس می کنند تا در قوش بازی مورد استفاده قرار گیرد که با این کار، نسل این پرنده حمایت شده را تهدید می کند.
خیرآبادی ادامه داد: در حال حاضر روشهای مختلفی مانند ایجاد و احداث کوخت، صید به روش سیار، صید با پایین کشیدن پرنده شکاری و زنده گیری جوجه های پرندگان شکاری برای صید پرندگان شکاری در منطقه به کار می رود.
مسئول نظارت و بازرسی اداره کل محیط زیست گلستان اضافه کرد: دشتهای شمال شهرهای مراوه تپه، کلاله، گنبد کاووس، آق قلا و بندرترکمن به دلیل وجود تپه ماهورهایی که برای لانه گزینی، تخم گذاری و جوجه آوری پرندگان شکاری مناسب است و مناطق دشتی استان نظیرکرند، هوتن، آی تمر، صوفیکم، گمیشان، نفتیجه، سقرتپه و نواحی تاریخی گرگان مورد توجه صیادان و قاچاقچیان بازهای شکاری است.
وی بیان داشت: در همین راستا، ماموران گارد اجرایی این اداره کل با کاربرد اصول حفاظتی و بررسی راه های ورودی به مناطق و برقراری گشتهای سیار، امکان حفظ و حراست از این گونه را در استان فراهم می آورند.
همچنین کارشناس مسئول اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان نیز از دستگیری دو شکارچی متخلف بازهای شکاری در شهرستان کردکوی در هفته جاری خبر داد.
میلاد بهرامی افزود: از دستگیرشدگان دو بهله پرنده شکاری " بالابان" به دست آمد و متهمان تحویل مقامات قضایی شهر کردکوی شدند.
به گفته وی، بالابان، پرنده ای دارای سطح پشتی و بالهای قهوه ای خاکی و دم قهوه ای پررنگ با راه راه عرضی سفید است و این پرنده بسیار جسور و درنده خوست که به حیوانات خیلی بزرگتر از خود حمله ور میشود و در کشورهای شیخنشین خلیج فارس، اغلب در قوشبازی مورد استفاده قرار میگیرد.
این مسئول از همه مردم طبیعت دوست خواست: در صورت مشاهده این موارد، به طور شبانه روزی به واحدهای تابعه یا اداره کل تماس گرفته تا با افراد سودجویی که قصد خروج این گونههای با ارزش را از استان دارند، برخورد قانونی صورت گیرد.
از ۳۰۴ گونه پرنده موجود در گلستان ۱۰۲ گونه از این پرندگان بومی هستند.