به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه بر اساس این تفاهم نامه که به امضای فاطمه واعظ جوادی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، پرویز فتاح وزیر نیرو، محمدرضا اسکندی وزیر جهاد کشاورزی، رحیم قربانی استاندار آذربایجان غربی، احمدعلی رضا بیگی استاندار آذربایجان شرقی و اسماعیل نجار استاندار کردستان رسید، مقرر شد با در نظر گرفتن این که دریاچه ارومیه و تالاب های اقماری حاشیه آن در سطح بین المللی و ملی یک زیست بوم بسیار با ارزش و با اهمیت است که تامین کننده تنوع زیستی غنی ارزشهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سطح حوزه است لازم است همه نسبت به حفظ آن کوشا باشند.
در ادامه این سند راهبردی آمده است: با در نظر گرفتن اینکه دریاچه ارومیه به عنوان یک تالاب بین المللی در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده و در سازمان علمی، فرهنگی ملل متحد به عنوان یک ذخیره گاه زیست کره شناخته شده و در سطح کشور عنوان پارک ملی را به خود اختصاص داده است، برنامه ریزی برای حفظ آن بسیار ضرورت دارد.
در این سند راهبردی ضمن تایید لزوم تقویت همکاریهای مشترک بین کلیه ارگانهای مرتبط در سطح حوزه آبریز دریاچه ارومیه به عنوان یک زیست بوم واحد، تفاهم نامه همکاری مشتمل بر مفاد زیر منعقد شد:
ماده 1- محدوده جغرافیای همکاری ها
این تفاهم نامه کل حوزه آبریز دریاچه ارومیه و اراضی واقع در داخل مرز آن به ویژه دریاچه ارومیه و تالاب های اقماری آن را در بر می گیرد.
ماده 2- طرح مدیریت جامع
1- چشم انداز مدیریت بلندمدت که دریاچه ارومیه دریاچه ای با آب کافی برای پایدارسازی چشم انداز زیبا و تنوع زیستی غنی که مردم و جوامع محلی از ظرفیت های حوزه آبریز آن بهره برداری خردمندانه می کنند و آگاهانه در حفاظت پایدار آن کوشا هستند و دریاچه بستری برای تقویت تعامل و گسترش همکاریهای سازنده میان نهادها در سطوح ملی واستانهای ذیربط است.
2- هدف نهایی مدیریت دریاچه ارومیه، برقراری یک نظام مدیریت زیست بومی برای دریاچه ارومیه و تالابهای اقماری آن مبتنی بر اصول مدیریت یکپارچه منابع آب و خاک در سطح حوزه آبریز و توسعه پایدار و مشارکت موثر کلیه ذینفعان از جمله جوامع محلی در امور مدیریت دریاچه.
3- برنامه راهبردی مدیریت جامع دریاچه ارومیه که پیوست یک این تفاهم نامه است، شرح اهداف راهبردی و اولویت بندی اقدامات اجرایی لازم، شاخص ها و هدفگذاریهای مربوطه را در بر می گیرد و پروتکل های پایش و زون بندی کاربری ها نیز برای دوره پنج ساله تدوین و متعاقبا به عنوان ضمائم مربوطه عملیاتی خواهد شد.
ماده 3- ساز و کارهای اجرایی
1- بر اساس این تفاهم نامه کمیته ملی مدیریت پایدار حوزه آبریز دریاچه ارومیه در سطح ستادی و شورای منطقه ای مدیریت حوزه آبریز دریاچه ارومیه به طور مشترک بین استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان تشکیل می شود که جزئیات شرح وظایف و ساختار آنها پیوست شماره 2 این تفاهم نامه است.
تبصره 1- وظیفه اصلی این کمیته تنظیم ظرفیت های توسعه و هماهنگی و تلفیق فعالیت های توسعه در سطح حوزه آبریز با در نظر گرفتن اصول مدیریت زیست بومی و در راستای پایداری دریاچه ارومیه و زیست بومهای وابسته به آن است.
شورای منطقه ای مدیریت حوضه آبریز دریاچه ارومیه گزارشات عملکرد سالانه خود را تنظیم و منتشر خواهند نمود.
2- در سطح حوزه ای، شورای منطقه ای مدیریت حوزه آبریز دریاچه ارومیه تشکیل می شود این شورا به عنوان بازوی اجرایی کمیته ملی عمل خواهد کرد. تشکیل این شورا به صورت حوزه ای است و به طور مشترک بین استانهای آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی شکل می گیرد و با توجه به اینکه بخشی از حوزه آبریز دریاچه ارومیه در استان کردستان واقع است، نمایندگان ذیربط آن استان نیز در شورا عضویت خواهند داشت.
تبصره 2: این شورا وظیفه اجرای برنامه مدیریت جامع دریاچه ارومیه و ارزیابی و بازنگری آن را در سال پنجم اجرا را بر عهده دارد.
ماده 4 - ساز و کارهای مالی
1- هر یک از استانهای عضو این تفاهم نامه در قالب بودجه های استانی به سهم خود هزینه های عملیات اولویت بندی شده در برنامه مدیریت جامع دریاچه ارومیه را بر اساس بررسی کارشناسی و پیشنهاد دستگاه اجرایی ذیربط در بودجه ریزی سالانه پیش بینی و به دستگاه مربوطه تخصیص خواهد داد.
تبصره 1: بودجه های مرتبط سازمانهای غیر دولتی و جوامع محلی پس از تصویب و تخصیص از طریق ادارات کل حفاظت محیط زیست استانی عملیاتی خواهد شد.
تبصره 2: سازمان ها و وزارتخانه های ذیربط نیز حسب اولویتهای پیش بینی شده و مفاد برنامه جامع مدیریت دریاچه ارومیه با هماهنگی شورای منطقه ای مدیریت حوضه آبریز دریاچه ارومیه، بودجه هایی را از محل منابع ملی تخصیص بدهند.
2- دبیرخانه مرکزی شورای منطقه ای مدیریت دریاچه ارومیه دراستان آذربایجان غربی مستقر خواهد بود و ریاست دوره اول این شورا با استان آذربایجان غربی است که به صورت دوره ای دو ساله حسب تصمیم شورا، ریاست شورا قابل تغییر خواهد بود.
3- هر سه استان واقع در حوزه و عضو شورای منطقه ای باید گزارش بودجه های تخصیصی و اقدامات انجام شده را در پایان هر سال به شورا ارائه دهند.
ماده 5- حل اختلاف
1- در صورت بروز هرگونه اختلاف در اجرای مفاد تفاهم نامه، دفتر حقوقی هر یک از امضا کنندگان این تفاهم نامه، مرجع رسیدگی و رفع اختلاف است.
ماده 6- تاریخ قرارداد
این تفاهم نامه در شش ماده و شش تبصره در 8 نسخه که هر یک از اعتبار و ارزش واحدی برخوردار است تهیه و تنظیم و در تاریخ 27 مهرماه سال 1387 هجری شمسی به امضا طرفین رسیده و از تاریخ امضا لازم الاجرا خواهد بود.
تبصره 1: این تفاهم نامه از تاریخ امضا تا پنج سال اعتبار دارد و پس از آن نیز تا اعلام کتبی هر یک از طرفها به قوت خود باقی خواهد بود.