اراک - خبرگزاری مهر: معاون آبخیزداری سازمان جنگل‌ها و مراتع آبخیزداری کشور مساحت کل حوزه آبخیز کشور را 164 میلیون هکتار خواند و گفت: از این میزان 120 میلیون هکتار در وضعیت بحرانی هستند که در حوزه آبخیز سدها قرار دارند.

به گزارش خبرنگار مهر در اراک، محمد رضا شجاعی صبح امروز در جلسه شورای هماهنگی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی با اشاره به اینکه از این تعداد 42 میلیون هکتار دیگر در حوزه خارج از سدها قرار گرفته‌ اند افزود: اولویت سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور در اجرای پروژه‌ های آبخیزداری در خصوص اعتبارات ملی متمرکز شده است و اگر در حوزه‌های آبخیر بالادست سدهای مخزنی اقدامات حفاظتی انجام نشود، مخازن سدها از رسوب پر خواهد شد و سد از کاربری خارج می ‌شود.

وی عنوان کرد: پیش‌بینی اعتبارات لازم برای عملیات حفاظت آبخیزداری بالادست تقریبا برای تمام سدهای مخزنی انجام شده که بخشی از آن مطالعاتی و بخشی اجرایی است.

شجاعی با بیان اینکه در برنامه چهارم حدود 16 سد مخزنی را تحت پوشش عملیات آبخیزداری قرار می دهیم افزود: این سدها را در برنامه پنجم، توسعه خواهیم داد.

وی اعتبارات پیش‌بینی شده در سال جاری در این بخش از محل اعتبارات ملی را یک هزار میلیارد ریال در حوزه‌های آبخیز سدهای کشور و اعتبارات استانی 600 میلیارد ریال دانست و گفت: این اعتبارات بیشتر به حوزه های خارج از سدها می پردازد که از اعتبارات منابع ملی و استانی جذب می ‌شود.

شجاعی اظهار داشت: در سال گذشته از منابع مختلف اعتبارات، 500 میلیون تومان اعتبار جذب کردیم که برای سطحی معادل 20 میلیون هکتار از حوزه های آبخیز اختصاص داده شده است و در طی 16 سال در سطحی معادل 20 میلیون هکتار کار انجام داده ایم که با توجه به 120 میلیون هکتار حوزه آبخیز بحرانی رقم بسیار کمی است.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه از 413 میلیارد متر مکعب نزولات کشور، حدود 113 میلیارد آن قابل کنترل است، افزود: با اقداماتی که در این بخش در دستور کار داریم تا کنون نتوانسته ایم با محدودیت های موجود از این مقدار نزولات جوی استفاده کنیم. 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی نیز در سخنانی گفت: از عمده ‌ترین مشکلات حوزه ‌های آبخیزداری استان هدر رفتن سالانه نزدیک به 30 درصد آب‌ های سطحی موجود در عرصه ‌های آبخیز استان و فرسایش سالانه خاک حدود 15 تن در هکتار است که باید با برنامه ‌ریزی مناسب و تدوین برنامه ‌های اجرایی این مشکلات را حل کرد.

عباس مظفری با اشاره به ظرفیت حوزه آبخیز استان افزود: وجود آب‌ های سطحی استان بیش از 5/1 میلیارد متر مکعب در سال است که در حال حاضر هدر می‌ رود و با مهار آن به وسیله عملیات آبخیزداری بخشی از مشکلات آب استان برطرف خواهد شد.

وی تصریح کرد: اجرای عملیات آبخیزداری در استان تاکنون موجب کنترل فرسایش و رسوب در سطح 676 هزار و 500 هکتار شده و به میزان 50 درصد فرسایش خاک را کاهش داده است.

مظفری از جمله دستاوردهای فعالیت های آبخیزداری در اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان را کنترل رسوب به میزان دو تن در هکتار، کنترل سیل و استحصال هرز آب به میزان 85 میلیون متر مکعب، اصلاح و توسعه اراضی مرتعی در سطح حوزه های تحت عملیات آبخیزداری، ایجاد اشتغال به میزان دو هزار نفر و افزایش سطح درآمد آبخیزنشینان و ایجاد انگیزه و گسترش فرهنگ حفاظت از آب و خاک در بین ساکنین حوزه آبخیز دانست.