به گزارش خبرنگار مهر، اجلاس وزرای گردشگری کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو در تهران برگزار شد .
طی این اجلاس نقش و اهمیت صنعت گردشگری در تعاملات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در دنیای امروز به عنوان یکی از شاخصهای مهم در تعیین میزان رشد اقتصادی و اجتماعی مورد تأکید قرار گرفت .
کشورهای آذربایجان ، ایران، ترکیه، پاکستان ،افغانستان ، تاجیکستان، ازبکستان و قزاقستان ، قرقیزستان و ترکمنستان اعضای سازمان همکاریهای اقتصادی ( اکو) هستند که دبیرخانه آن نیز در تهران قرار دارد.
در میان آثار و بقایای تاریخی بی شمار و منحصر به فرد ایران اسلامی که حاکی از تمدن و غنای فرهنگی است، جذابیتهای مذهبی بسیاری وجود دارد که می توانند مستقلا به عنوان یک قطب قوی گردشگری به کار گرفته شده و در معرفی و گسترش تاریخ، فرهنگ و ارزشهای دینی مؤثر واقع شوند.
اما به نظر می رسد این ظرفیتهای ارزشمند به خوبی مورد توجه قرار نگرفته و از آنها به منظور جلب و جذب گردشگر و اشاعه فرهنگ دینی و مذهبی استفاده مناسب نمی شود.
سید محمد جواد ابطحی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه آیات متعددی در قرآن کریم وجود دارد که ویژگی مؤمن را تشریح و از صفات او را "گردشگر" توصیف می کند، اظهار داشت: اسلام و قرآن به گردشگری دعوت می کنند. از سوی دیگر حضرت علی (ع) در وصیت خود به فرزندانش آنها را به دیدن و بررسی آثار اقوام صالح دعوت کرده و اینکه از آثار اقوام ناصالح پند گیرند.
وی تصریح کرد: گردشگری دینی یعنی بررسی قواعد و سنن الهی حاکم بر تاریخ و عبرت آموزی که نباید جهت پر کردن اوقاف فراغت و تنها برای تفریح باشد. اسلام مسلمانان را به پند گرفتن از اقوام پیشین سوق می دهد. اینکه وضعیت خود را با اقوام دیگر مقایسه کنند و به بررسی کارهای آنها بپردازند و کارهایی را که باعث عذابشان شده تکرار نکنند.
سید محمد جواد ابطحی با بیان اینکه مسلمانان باید در شهرها و مناطق مختلف گردش و چرایی تمدنها و سقوط آنها را بررسی کرده و آن را دستمایه پیشرفت و ترقی قرار دهند، یادآور شد: گردشگری دینی به طور مستقیم می تواند به انتقال مفاهیم دینی کمک کند و می توان از آن جهت انتقال مفاهیم دین اسلام و انقلاب اسلامی بهره گرفت. بسیاری از آداب و رسوم در کشورهای مختلف مانند هند وجود دارد که در گردشگری دینی مورد استفاده قرار می گیرند که از مظاهر شرکت و خرافه به شمار می روند، اگر ما بتوانیم در مقابل آن مظاهر توحید را ارائه و آموزه های اسلامی را تبیین کنیم، در انتقال این مفاهیم به نسل آینده و به مخاطب از طریق گردشگری دینی موفق عمل کرده ایم.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با تأکید بر اینکه گردشگری دینی در اقتصاد، سیاست و اجتماع تأثیر بسیاری خواهد داشت، افزود: متأسفانه پس از انقلاب اسلامی ایران به طور کلی بر روی گردشگری دینی کم کار کرده ایم و گردشگری دینی مغفول مانده است. مدیریت فرهنگی باید با همکاری کمیسیون فرهنگی مجلس، شورای عالی انقلاب فرهنگی، سازمان ارتباطات اسلامی، سازمان تبلیغات و دانشگاهها باید به دور از موازی کاری طرحی را تدوین کند که در صنعت چشم انداز نیز مورد توجه قرار گیرد و به برطرف کردن این نقیصه بپردازد.
ابطحی با اشاره به اینکه طی جلسات مختلف با سازمان میراث فرهنگی کشور مطرح شده که طی سه سال گذشته بر میزان گردشگری افزوده شده است، اظهار داشت: بر اساس آمار ارائه شده از 2 میلیون گردشگر بیش از 1 میلیون نفر آنها گردشگران مذهبی بوده اند که اگر بتوانیم از پتانسیل انقلاب اسلامی ایران بهره مند شویم بهتر می توان به انتقال مفاهیم دینی و انقلاب اسلامی کمک کرد.
وی یکی از نقاط قوت گردشگری در کشور را وجود زیارتگاهها، مساجد و معابد خواند و گفت: اگر آنها در وضعیت مطلوب قرار گیرند و امکانات و تسهیلات ویژه ای مانند رستوران، هتل، اعطای هدایا برای آنها در نظر گیریم در جذب گردشگر موفق می شویم.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در ادامه گفت: به منظور تقویت صنعت توریسیم باید مفاهیم دینی و ارزشمند انقلاب و اسلام را در چارچوب ارزشهای دینی خود تبیین کرده و از هر گونه فعالیتهای غیراخلاقی پرهیز کنیم.