معاون رئیس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس نخست وزیران کشورهای عضو پیمان شانگهای با اشاره به ضرورت بررسی آسیبهای سوء بحران مالی جهان بر روی کشورهای عضو سازمان از آمادگی ایران برای تبدیل این تهدید به فرصت و گسترش همکاریهای لازم در این زمینه خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، معاون اول رئیس ‌جمهور صبح امروز در سخنانی در اجلاس نخست وزیران سازمان همکاری‌ شانگهای در آستانه گفت: جمهوری اسلامی ایران معتقد است اعضای سازمان همکاری شانگهای با برخورداری از ظرفیتها و فرصتهای وسیع همکار‌یهای چند جانبه و همچنین موقعیت مهم ژئوپلیتیک و ژئواکنومیک می‌توانند از طریق تشریک مساعی و هم‌اندیشی با یکدیگر نوید بخش آینده‌ای روشن برای ملتهای منطقه باشند.

وی در این اجلاس تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاست راهبردی و اصولی خود مبنی بر گسترش و تقویت همکاریهای منطقه‌ای و چند جانبه با کشورهای آسیایی و تشکلهای منطقه‌ای تلاشهای مستمری را در جهت تقویت همکاری و تعامل با سازمان همکاریهای شانگهای به عمل آورده است.

داوودی تاکید کرد: معتقدیم اعضای سازمان همکاری شانگهای با برخورداری از ظرفیتها و فرصتهای وسیع همکاریهای چند جانبه و همچنین موقعیت مهم ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک می‌توانند از طریق تشریک مساعی و هم‌اندیشی با یکدیگر نوید بخش آینده‌ای روشن برای ملتهای منطقه باشند. ضمن آنکه این قابلیتها سازمان را در برابر چا‌شهای مختلف سیاسی، امنیتی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی مقاوم و فعال می‌کند.

وی تاکید کرد:‌ بر این اساس جمهوری اسلامی ایران در چارچوب اصول اهداف مندرج در منشور سازمان و به عنوان یک عضو ناظر وظیفه خود می‌داند تا تلاشهای همه جانبه و روزافزون خود را برای مشارکت و همکاری‌ بیشتر با سازمان ادامه دهد.

معاون اول رئیس جمهور در تشریح توانمندیهای جمهوری اسلامی ایران که می‌تواند نقش موثری در جهت تحقق و نیل به مقاصد و اهداف سازمان همکاری شانگهای ایفاء کند. برخورداری از امنیت، رشد و شکوفایی اقتصادی و رفاه و عدالت، برخورداری از مزیت نسبی انرژی (نفت و گاز) و امکان بهره‌گیری کشورهای عضو از این فرصت، بهره‌مندی از مزیت پیوستگی جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی با کشورهای آسیایی مرکزی و کشورهای عضو، برخورداری از زمینه‌های فرهنگی غنی که می‌تواند مانع از رشد افراط‌گرایی در منطقه شود که قدرتهای فرامنطقه‌ای به دلیل شکست سیاستهای سلطه‌طلبانه خود به دنبال تشدید این نوع افراط‌گرایی در منطقه هستند، وجود مزیتهای حمل و نقلی و جغرافیایی به واسطه همسایگی وهمجواری با دو حوزه آبی دریایی خزر و خلیج فارس و امکان بهره‌گیری کشورهای عضو از قلمرو ایران برای انتقال کالا و انرژی به بازارهای جهانی و برخورداری از سطح مقبول و روبه رشد دانش فنی و ارائه خدمات را از نمونه این توانمندیها برشمرد.

وی افزود: اینکه در پرتو دستاوردها و نتایج مثبت نشست سال گذشته سران سازمان در بیشکک و اجلاس اخیر سران در شهر دوشنبه ‌ابتکارات و تحرکاتی با هدف تقویت همکاریها و تعمیق تعامل بین دولتهای عضو و ناظر در حوزه‌های گوناگون به ویژه همکاریهای اقتصادی نظیر اجلاس اخیر وزیران بازرگانی کشورهای عضو و نشست آتی وزیران راه و همچنین همکاریهای امنیتی و اطلاعاتی نظیر اجلاس اخیر مقامات اطلاعاتی کشورهای عضو صورت گرفته است که به نوبه خود ارزشمند و نویدبخش می‌باشد. در این ارتباط جمهوری اسلامی ایران از ایده کلوپ انرژی حمایت می‌کند.

داوودی در بخش دیگری از سخنانش گفت: در پرتو رویکرد جدید سازمان مبنی بر تقویت و گسترش همکاری‌ با اعضای ناظر، جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد این روند استمرار و تحکیم یابد و از رهگذر آن با تعیین گروههای کاری ویژه مشترک، ساز و کارهای مشخص و متقابلاً سودمند برای اجرای برنامه‌های همکاریهای راهبردی و چندجانبه و تقویت پیوندها بین دولتهای عضو و ناظر تعیین گردد.

وی ادامه داد: به منظور تقویت همکاریهای اقتصادی مناسب است که پروژه‌ها و برنامه‌های همکاریهای راهبردی و چندجانبه بین اعضاء و کشورهای ناظر مبادله شود.

معاون اول رئیس جمهوری اسلامی ایران همچنین تاکید کرد که با در نظر داشت اهمیت جذب منابع مالی کشورهای عضو برای توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی مردم منطقه امیدواریم موقعیت و ظرفیتهای اعضای ناظر برای مشارکت در برنامه‌های صندوق توسعه سازمان مورد توجه قرار گرفته و مدنظر قرار گیرد.

وی خاطرنشان ساخت: با عنایت به چشم‌انداز تولید و مصرف انرژی در بین کشورهای عضو و ناظر ضروری است راهبردهای ملی اعضاء و ناظرین در این حوزه همسو گردد و تعامل و همکاریهای نزدیک و بیشتری بین کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده عضو و ناظر سازمان به منظور تعیین رهیافتهای مشترک و متقابلاً سودمند برقرار گردد، پیشنهادات جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور دارنده ذخایر عظیم انرژی نفت و گاز در امور سوخت و انرژی می‌تواند راهگشا باشد.

داوودی گفت : با توجه به موقعیت ژئواستراتژیک ایران به عنوان کشوری که دارای بازاری وسیع بوده و موقعیت ترانزیتی ویژه‌ای را داراست توصیه می‌شود تعامل بیشتر اعضاء با جمهوری اسلامی ایران در حوزه حمل و نقل ایجاد گردد.

وی گفت:‌ با توجه به ویژگیهای گفته شده و موقعیتهای ممتاز اقتصادی و سیاسی کشورها حضور و عضویت ایران در کنسرسیوم بانکی اعضاء می‌تواند هزینه‌های روابط اقتصادی را کاهش و حجم روابط را افزایش دهد.

وی اعلام کرد که به منظور مقابله با افراط‌گرایی و تروریسم کور در منطقه، جمهوری اسلامی ایران آمادگی توسعه همکاریهای فرهنگی با کشورهای عضو سازمان را دارد.

معاون اول رئیس جمهور گفت:‌ خشکسالی و بحران غذا همکاری اعضا برای رفع آن انتظار است. همچنین بایستی در مورد آسیبهای سوء بحران مالی کشورهای جهان و کاهش اثرات آن بر روی کشورهای عضو سازمان تدابیر لازم اتخاذ شود. جمهوری اسلامی ایران برای تبدیل این تهدید به فرصت و برای گسترش همکاریهای لازم در این زمینه آمادگی کامل دارد.

داوودی در پایان تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران با توجه به موقعیت استراتژیک خود در منطقه و با تکیه بر ظرفیتها و امکانات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی خود آمادگی دارد همکاریهای خود را با سازمان همکاری شانگهای و کشورهای عضو آن گسترش و تعمیق بخشد.