عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری گفت: اگر قرار باشد طرحی برای یکسان کردن مناسبتهای قمری میان کشورهای جهان اسلام ارائه شود این طرح باید تمام مبانی فقهی را مدنظر قرار دهد، در غیر این صورت بحث در این مورد بی‌فایده است.

حجت الاسلام علیرضا موحدنژاد عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با طرح یکسان کردن مناسبتهای قمری در تمام کشورهای اسلامی که از سوی برخی کشورهای اسلامی مورد بررسی قرار گرفته، گفت: کارشناسان این طرح را باید با در نظرگیری مبانی فقهی ارائه کنند و لازمه آن بحثهای فقهی مختلفی است که طرح با آن منافات نداشته باشد.

وی افزود: اگر هیچکدام از علما و فقهای جهان اسلام با آن موافقت نکنند طرح بی فایده خواهد بود.

موحدنژاد با اشاره به اینکه برخی بر این مسئله قائلند که برای اثبات اول ماه، لازم نیست ماه تنها در منطقه ما دیده شود، اگر هر کجای دنیا که ماه رؤیت شد اول ماه برای ما ثابت می شود گفت: این دیدگاه در مورد ماه خاصی نیست اما موضوع این است که به لحاظ فقهی درباره آن اختلاف نظر وجود دارد. برخی از فقها استدلال می کنند که هلال ماه تنها باید در محلی که هرفردی زندگی می کنند قابل رؤیت باشد و درباره اینکه تا چه محدوده ای مد نظر است اختلاف نظر وجود دارد.

وی همچنین یادآور شد که برخی از مراجع بر این اعتقادند که اگر هلال ماه در مناطق غربی تر نسبت به منطقه ما دیده شد و رؤیت قبل از نیمه شب آن منطقه باشد قابل قبول است. برای مثال در آمریکا که بخشهای شرقی آن هشت ساعت تا هشت ساعت و نیم با ما فاصله زمانی دارند در صورت رؤیت هلال ماه در منطقه ما زمان از نیمه شب گذشته و دیگر قابل قبول نیست.عده ای دیگر از علما نیز اعتقاد دارند که اگر این هلال قبل طلوع آفتاب ما رؤیت شود ولو از نیمه شب هم گذشته باشد اول ماه ثابت می شود.

حجت الاسلام موحدنژاد تصریح کرد: اگر جهان اسلام بخواهد چنین طرحی به مرحله اجرا در آورد باید دلایل قوی در اختیار داشته باشد که فقها را بر مبنای فقهی مجاب کند.

عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری در ادامه با اشاره به همایش دو سال گذشته کشور مراکش گفت: تا کنون نه طرح خوب و نه مبنای فقهی درستی ارائه شده است . در این همایش طرحهای مختلفی برای یکسان کردن این مناسبها ارائه شد اما تمام آنها بدون ملاحظه مبانی فقهی ارائه شده اند.

موحدنژاد نتیجه گیری کرد تا کارشناسان نجوم طرح مناسبی در این زمینه با درنظرگرفتن مبانی فقهی ارائه نکنند، بحث درباره آن بی‌فایده خواهد بود.

برخی کشورهای اسلامی با استدلال وحدت در مناسبتهای مذهبی، خواهان یکسان شدن تقویم قمری هستند .