بهره برداری آزمایشی از کل طرح خط انتقال آب سد دوستی به مشهد در دی ماه سال جاری صورت می گیرد.

مدیرعامل شرکت مهندسی مشاور طوس آب در گفتگو با مهر در خصوص پروژه انتقال آب ازسد دوستی به مشهد گفت: پروژه انتقال آب از سد دوستی به مشهد در حدود 94 درصد پیشرفت دارد، لوله گذاری آن به طور کلی به اتمام رسیده و اولین پمپ به طوررسمی وارد مدار شده، این درحالی است اگر قرار بر استارت زدن یک پمپ باشد قطعا باید بسیاری از مسائل مربوط به پروژه به اتمام رسیده باشد.

سعید نی ریزی افزود: با برنامه ریزیهای صورت گرفته قرار بر این است که بهره برداری آزمایشی از این طرح در دی ماه سال جاری برای کل خط باشد، این درحالی است که ظرفیت خط انتقال آب از سد دوستی به مشهد که یک پروژه بسیار مهم در صنعت آب کشور محسوب می شود 170 میلیون مترمکعب است.

وی تصریح کرد: این خط انتقال آب به گونه ای طراحی شده که آب را به صورت لحظه ای 6 مترمکعب در ثانیه منتقل می کند، البته هم اکنون امکانات برای انتقال 2 مترمکعب در ثانیه  فراهم شده چراکه قرار است از 6 پمپ خط، 2 پمپ در دهه فجر فعال شود، ولی با فاصله زمانی 6 ماه بعد، بقیه تاسیسات نیز وارد مدار شده و در نهایت به ظرفیت انتقال 6 مترمکعب آب در ثانیه می رسیم.

به اعتقاد نی ریزی، ایران باید دامنه تعاملات خود را با ترکمنستان افزایش دهد، چراکه در شرایط مذاکره می توان هر برنامه ای را که به نفع دو طرف باشد عملیاتی کرد، تجربه 15 ساله کار ایران با ترکمن ها نشانگر این است که می توان پشت میز مذاکره به شرط اینکه رابطه برد- برد را برای دو طرف در نظر داشت، به توافقاتی رسید.

وی در خصوص انتقال بخشی از سهم آب ترکمنستان در سد دوستی به ایران به جای بدهی های این کشور به ایران خاطرنشان کرد: از جمله این توافقات این است که ترکمنستان بدهیهای خود را از طریق آب به ایران واگذار کند، این امر عملی است ولی خیلی سریع الفصول نیست.

به گفته مدیرعامل شرکت مهندسی مشاور طوس آب، موافقت طرف ترکمن برای انتقال بخشی از آب سد دوستی به ایران رسما اعلام نشده، ولی بستر مذاکره فراهم است. البته در مسائل بین المللی نمی توان پیش بینی کرد که مذاکره چه طور جلو رود بنابراین باید در طی مذاکره تاکتیک به نحوی باشد که به صورت برد- برد مذاکرات پیش رود و البته باید منافعی نیز برای طرف مقابل دیده شود.

وی اظهار داشت: در غرب ایران و در سد خدا آفرین نیز که بر روی سد ارس احداث شده پروژه مشترکی در حال انجام است ضم اینکه در شرق نیز پیمانکاران ایرانی تامین آب برای شهرهای مجاور سیستان و مراکز استانهای افغانستان را در حال انجام دارد، ولی این امر باید گسترش یابد.

نی ریزی تاکید کرد: در شرق کشور در افغانستان و در کشورهای همسایه می توان منابع آبی را پیش بینی کرد که مبنای دوستی بین کشورها باشد و چه خوب است که یک روزی ایران با کشورهای تاجیکستان تا عراق و ترکمنستان در یک پیوستگی بزرگ پروژه های مشترکی را اجرا کند.

به گزارش مهر، وزیر نیرو در بازدیدهای اخیر خود از طرح انتقال آب از سد دوستی به مشهد بر اتمام ساخت این سد تا پایان سال 88 تاکید کرد. این درحالی است که شهریورماه سال 78 توافقنامه ای برای احداث سد دوستی میان ایران و ترکمنستان به امضا رسید که البته نتایج طرح مطالعاتی احداث آن در سال 58 به دولت ایران و شوروی سابق ارائه شده بود و مطالعات تکمیلی نیز توسط یک موسسه مطالعاتی ترکمنستان با همکاری شرکت طوس آب صورت گرفت و سال 78 به تائید وزارت آب ترکمنستان و وزارت نیرو ایران رسید.