معاون وزیر نیرو با بیان اینکه هم اکنون حدود 280 سد با حجم مخزنی 35 میلیارد متر مکعب در حال بهره برداری است، اعلام کرد حدود 120 سد با حجم مخزن 22 میلیارد متر مکعب در حال اجرا و حدود 450 سد به حجم مخزن بیش از 50 میلیارد متر مکعب در دست مطالعه است.

به گزارش خبرنگار مهر ، رضا عطار زاده امروز درهفتمین کنفرانس هیدرولیک ایران در تهران با اشاره به رشد اقتصادی و جمعیتی و افزایش شاخصهای سلامت و رفاه، گفت: این فاکتورها نیاز به آب را افزایش داده و این کالا به عنوان یکی از اصلی ترین محورهای توسعه و آبادانی مطرح است که در این راستا اجرای طرح های توسعه ای منابع آب جهت تامین نیازهای توسعه و رفاه سایر بخشها ضروری است.

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا افزود: البته اجرای این طرحها در کشورهایی که با مشکلات کم آبی روبرو بوده و دوره های خشکسالی هراز چندگاهی گریبانگیر آنها می شود به مراتب دشوراتر است. در این راستا، ایران با توجه به قرار گیری در اقلیم خشک و نیمه خشک با چالشهای متعددی روبرو است که مدیریت بخش آب تمهیداتی در بخشهای سازه ای و غیر سازه ای در نظر گرفته است.

وی در تشریح چالشهای بخش غیر سازه ای تصریح کرد: اجرای طرحهای توسعه در نقاط مختلف کشور با توجه به محدودیت منابع آب و نگرشهای ملی و نیز لزوم توجه به ارزش و هزینه کامل آب در حوضهای آبریز یکی از این چالشها است، ضمن اینکه مقابله با تهدیدهای فزاینده در تحقیق کیفیت منابع سطحی و زیرزمینی و برداشتهای بی رویه از منابع آبی به عنوان یکی دیگر از چالشهای بخش غیر سازه ای مطرح است.

عطارزاده با تاکید بر رعایت الزامات برنامه ریزی در مقیاس حوضهای آبریزی، خاطرنشان کرد: حل و فصل مناقشات و تنشهای اجتماعی و سیاسی ناشی از رقابت مصرف کنندگان بخشهای مختلف و نیز مناطق مختلف حوضه آبریز در خصوص تقسیم و تسهیم آب از جمله دیگر چالش ها است.

این مقام مسئول در وزارت نیرو حفظ اکو سیستمهای آبی و پیشگیری از تهدیدهای فزاینده در این زمینه ، افزایش راندمان مصرف آب در بخشهای مختلف و تقویت مدیریت سیل و خشکسالی  را از دیگر چالشها عنوان کرد.

وی  اظهار داشت: تقویت اقتدار و هماهنگی دستگاههای مختلف در اجرای برنامه های مرتبط با مدیریت منابع آب، ایجاد توازن بین مصارف مختلف ، ایجاد پایگاههای اطلاعاتی مناسب و تشکیل سامانه های حسابداری ملی آب ، استفاده از روشهای نوین مدیریت حوضه و توجه به مدیریت به هم پیوسته منابع آب از جمله دیگر چالشها هستند.

به گفته معاون وزیر نیرو در حال حاضر حدود 280 سد با حجم مخزنی 35 میلیارد متر مکعب در حال بهره برداری است و حدود 120 سد با حجم مخزن 22 میلیارد متر مکعب در حال اجرا و حدود 450 سد به حجم مخزن بیش از 50 میلیارد متر مکعب دردست مطالعه است.

عطارزاده افزود: در این میان، ظرفیت تولید انرژی برق آبی به بیش از 5 هزار مگاوات ساعت می رسد. همچنین می توان به حدود 45 شبکه بزرگ آبیاری و 100 مورد طرح بزرگ انتقال آب اشاره کرد که بیش از پیش اهمیت توجه و مهندسی هیدرولیک را اشکار می سازد.

معاون وزیر نیرو لزوم توجه به آبهای مرزی و اجرای طرحهای توسعه در جهت استحصال بیشتر آبها را یکی از چالشهای بخش سازه ای عنوان و تصریح کرد: به درازا کشیدن اجرای طرحها و خارج شدن از زمان برنامه ریزی شده برای آنها و نیز اشکال در مطالعات و طراحی برخی طرحها از جمله دیگر چالشها است.

وی با تاکید بر ضرورت توجه به مسائل اجتماعی ،محیط زیستی و اقتصادی اظهار داشت: اجرای یک طرح سازه ای با هدف توسعه منابع آب بدون در نظر گرفتن این معیارها دارای اثرات منفی و مخرب تری از فواید آن است. در این راستا، مهندسین باید با توجه به شرایط اقلیمی و معیارهای روز دنیا به سمت طراحی سازه های به نام بالاتر بهره برداری و ایجاد زیر ساختهای توسعه ای با توجیه پذیری سرمایه گذاری قدم بردارند.

عطارزاده گفت:  اولویت بندی و زمان بندی درست نیز باید مورد توجه قرار گیرد که در این راستا لزوم توجه به مهندسی ارزش و بازبینی طرحها به خوبی نقش خود را می توانند در مهندسی هیدرولیک نشان دهد.

معاون وزیر نیرو اظهار داشت: با توجه به تجارب ارزشمندی که طی نیم قرن اخیر متخصصان داخلی در ارتباط با این علم کسب کرده اند ایران قادر است تا بدون استفاده از شرکتهای خارجی مباحث مربوط به طراحی و اجرای سازه های آبی را به انجام برساند. این در حالی است که صادرات خدمات مهندسی هیدرولیک به سایر کشورها و عضویت پیشگام در نهادها و مجامع علمی این رشته خود موید رشد و بالندگی این رشته مهندسی در ایران است.