دلیل اول ـ پیشینه درخشان مجیدی: خالق "آواز گنجشکها" تا امروز اولین و آخرین نماینده سینمای ایران در اسکار بوده و نام او برای سینمادوستان ایرانی مترادف با حضور "بچههای آسمان" در میان پنج نامزد نهایی بهترین فیلم غیر انگلیسیزبان در هفتاد و یکمین دوره اسکار است. هر چند فیلم در اسکار سال 1999 موفق نبود و قافیه را به رقیب ایتالیایی خود واگذار کرد.
داوری مجیدی در جشنوارههای مختلف سینمایی، اظهار تمایل تهیهکنندگان هندی برای همکاری با وی در تولید فیلمی با موضوع کشمیر، ساختن فیلم تبلیغاتی برای بازیهای المپیک 2008 پکن همراه با چند فیلمساز معتبر و چند حضور برجسته بینالمللی دیگر از مسائلی است که نام مجیدی را برای رایدهندههای آکادمی اسکار آشنا جلوه میدهد.
دلیل دوم ـ موفقیتهای فیلم: نخستین نمایش داخلی "آواز گنجشکها" پارسال در جشنواره بیست و ششم فیلم فجر بود و نخستین نمایش جهانی آن به فاصله چند روز در بخش مسابقه پنجاه و هشتمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم برلین. گرچه فیلم مجیدی برای رقابت در برلین ناچار شد از بخش مسابقه بینالملل جشنواره فجر خارج شود، اما این خروج در نهایت به سود آن تمام شد.
رضا ناجی که به همراه مجیدی و چند ایرانی دیگر در مراسم اختتامیه جشنواره برلین 2009 حضور داشتند، شاید امیدی به درخشش در این رویداد معتبر سینمایی نداشتند. اما وقتی مجری مراسم نام ستاره "آواز گنجشکها" را به عنوان بهترین بازیگر مرد برلین خواند، نام ناجی هم در تاریخ سینمای ایران در کنار نام مجیدی جاودانه شد.
"آواز گنجشکها" پس از حضور موفق در جشنوارههای فجر و برلین، در چند جشنواره دیگر هم درخشیده و جوایزی برده است. اما این را همه میدانند که جایزه بردن از سه جشنواره معتبر کن، ونیز و برلین میتواند موفقیت احتمالی یک فیلم را در دیگر رویدادهای مشابه تا حدی بیمه و سیل جوایز را به سوی فیلم و عوامل آن روانه کند.
دلیل سوم ـ داستان و موسیقی متن: "آواز گنجشکها" داستانی جهانشمول دارد و حتی برای مخاطبی که زبان فیلم را نمیداند و گفتگوها را با خواندن زیرنویس دنبال میکند، جذاب است؛ داستان یک روستایی سادهدل که ورود او به شهر با اتفاقهایی عجیب و غریب همراه است و در نهایت بازگشتن به اصل خویشتن.
این داستان سرراست و عامهپسند را بگذارید در کنار موسیقی متن حسین علیزاده که خود نامی آشنا در موسیقی دنیا است و حضور نامش روی این فیلم بر ارزش و اعتبار آن میافزاید. ضمن اینکه اعضای آکادمی اسکار نشان دادهاند در انتخابهای خود بر وجه انسانی داستان و موضوع فیلمها توجه ویژه دارند که خوشبختانه "آواز گنجشکها" از این نظر کم ندارد.
دلیل چهارم ـ رضا ناجی: "آواز گنجشکها" فیلمی است متکی به بازیگر و این به هیچ وجه نفی قدرت کارگردانی مجیدی، داستان انسانی آن، فیلمبرداری درخشان تورج منصوری، موسیقی زیبای علیزاده و سایر بخشهای فیلم نیست. اما تصور "آواز گنجشکها" با بازیگری دیگر در نقش اصلی واقعا ممکن نیست.
همین بازی درخشان است که جایزه بهترین بازیگر مرد را از جشنواره فیلم برلین برای ناجی به ارمغان آورد؛ آن هم در حضور رقیبی چون دانیل دی لوئیس که قافیه را در برلین به ناجی باخت و در عوض اسکار همان سال را با "خون بپا میشود" برد. بردن جایزه بهترین بازیگر از دومین دوره جوایز اسکرین آسیا پاسیفیک هم سندی دیگر برای حقانیت ناجی است.
آکادمی اسکار در انتخابهای خود نشان داده به فیلمهایی که متکی به بازیگرند توجه ویژه دارد. همان سالی که مجیدی با "بچههای آسمان" نامزد اسکار شد، جایزه در نهایت به "زندگی زیباست" روبرتو بنینی ایتالیایی رسید که تقریبا در تمام صحنههای فیلم خود حضور داشت و اسکار بهترین بازیگر مرد را هم برد. پس عجیب نخواهد بود اگر بشنویم ناجی نامزد اسکار شده است.
دلیل پنجم ـ حمایت رسانههای معتبر: همین چند روز پیش بود که دو رسانه معتبر سینمای جهانی یعنی ورایتی و اسکرین در تحلیلهای خود از نامزدهای احتمالی اسکار بهترین فیلم غیر انگلیسیزبان "آواز گنجشکها" را یکی از بختهای حضور در میان 9 نامزد اولیه دانستند و از آن تعریف و تمجید کردند.
حضور در بین 9 نامزد اولیه اسکار هم برای "آواز گنجشکها"، مجیدی و ناجی یک موفقیت است، اما ما سینمادوستان ایرانی امیدواریم تازهترین ساخته فیلمساز بینالمللیمان از موفقیتهای قبلی خود فراتر برود و شاید مجسمه اسکار را امسال برای سینمای ایران به ارمغان بیاورد. تا روز سوم بهمنماه منتظر میمانیم.