رئیس انجمن بین‌المللی تحقیقات رسانه‌ای و ارتباطات در نشستی در مرکز تحقیقات صدا و سیما رسانه‌های جدید را عامل پیوند فرهنگ‌ها و ملت‌های مختلف دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای نشست علمی "چشم‌انداز رقابت میان رسانه‌های جدید با رسانه‌های قدیم" علیرضا پویا رئیس مرکز تحقیقات صدا و سیما با معرفی سوابق خانم آنابل سربرنی از وی دعوت کرد سخنانش را شروع کند.

دکتر سربرنی استاد دانشکده هنر لندن هم درباره تغییر رسانه‌ها گفت: رسانه‌های قدیمی مانند رادیو، تلویزیون و روزنامه جای خود را به رسانه‌های جدید داده‌اند. رسانه‌های قدیمی پیام را به مخاطب منتقل می‌کردند و مخاطب در برابر آنها منفعل بود. اما رسانه‌های جدید زمینه مشارکت مخاطب را فراهم کرده‌اند.

وی افزود: خبرگزاری‌ها، وبلاگ‌ها، شبکه‌های تلویزیونی و دنیایی که اینترنت در اختیار مخاطب قرار می‌دهد فضایی ایجاد می‌کند تا مخاطب در انتقال پیام‌ها سهیم شود. روزنامه‌ها اخبار را از طریق سایت به اطلاع مخاطبی می‌رسانند که می‌تواند آن مطلب را بخواند. دیگر نمی‌توان گفت ماجرای رابطه ایران و آمریکا فقط به مردم این دو سرزمین مربوط می‌شود.

سربرنی گفت: من یک مقاله درباره نامه دکتر احمدی‌نژاد به بوش نوشتم و مخاطبانی از چین، قطر، آلمان و... درباره آن اظهار نظر کردند. این امکان را رسانه‌های جدید فراهم کرده و فضای مفاهمه و گفتگو بین انسان‌ها را به وجود آورده‌اند. رسانه‌های جدید امکان دخالت مردم در خلق خبر را مهیا کرده‌اند و اصطلاح ژورنالیسم شهروندی مولود همین دوره است.

دانش‌آموخته دانشگاه کمبریج افزود: در جریان حملات تروریستی در لندن مردم با دوربین‌های شخصی و موبایل‌هایشان از حادثه عکس گرفتند. این عکس‌ها و تصاویر در شبکه‌های تلویزیونی و روزنامه‌ها و سایت‌های خبری منتشر شد. این سهمی است که رسانه جدید به مخاطبش می‌دهد.

این استاد دانشگاه گفت: رسانه‌های جدید متنوع و جذاب هستند. مخاطبان می‌توانند به زبان‌های مختلف رسانه مورد نظرشان را پیدا کنند. مخاطب این فرصت را دارد که به سمت رسانه برود و خوراک مورد نظرش را پیدا کند. این خوراک موسیقی، عکس، خبر، فیلم و... است که در فضای اینترنتی در دسترس و قابل استفاده است.

سربرنی با اشاره به امکانی که رسانه‌های جدید برای مخاطب ایجاد می‌کنند گفت: فاصله‌ها به لطف رسانه‌ها کوتاهتر شده است. من خوشحالم بازی آرسنال و چلسی را رایگان از تلویزیون ایران دیدم. در حالی که در لندن باید بهای آن را می‌پرداختم! سربازان آمریکایی همواره نگرانند تصاویر برخورد خشن آنها با مردم عراق پخش گسترده شود و مردم جهان را تحت تاثیر قرار بدهد.

وی افزود: رسانه‌های جدید زمینه آموزش از راه دور را فراهم کرده‌اند و در ایران دانشگاه پیام نور از این امکان استفاده می‌کند. به کمک رسانه‌ها می‌توان مشاغلی ایجاد کرد که از طریق رایانه بدون رفتن به محلی دیگر انجام شود. در شهری شلوغ مثل تهران باید از این امکان بیشتر استفاده کرد.

این پژوهشگر حوزه رسانه گفت: رسانه‌های جدید فضای رقابت را بیشتر کرده‌اند و ارتباط انسان‌ها در این دنیا آسانتر شده است. رسانه‌ها خود را نیازمند استفاده از نظر مخاطبی می‌دانند که در تولید اخبار، عکس و تصویر شریک است. در این دنیا رسانه‌های موفق شهرت و اعتبار ویژه دارند. رسانه‌های جدید به دلیل امتیازهایشان دنیا را فتح می‌کنند و جای رسانه‌های قدیمی را می‌گیرند.

دکتر سربرنی در پایان یادآور شد: تصویری که رسانه‌ها می‌دهند در ذهن مخاطب می‌ماند. به همین دلیل هر کشور و فرهنگی نیاز به شبکه‌ها، خبرگزاری‌ها و رسانه‌های مختلف دارد تا تصویری واقعی از خود و فرهنگ ارائه دهد. من در دیدار از ایران متوجه شدم استفاده از اینترنت و رسانه‌های جدید میان مردم مرسوم است و این می‌تواند بستر پیشرفت رسانه‌ای و اطلاعاتی باشد.