به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به بروکسل، "هری کوپر" مشاورعالی خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ابتدای صحبت خود در جمع خبرنگاران ایرانی در بروکسل در پاسخ به این پرسش که اتحادیه اروپا چه سیاستهایی را درباره ایران می خواهد به اجرا بگذارد گفت: ما دوست داریم تا با ایران روابط بهتری داشته باشیم. شما مردمی تحصیلکرده و پیشرفته هستید و ما این نکته را از چهره میهمانانمان متوجه می شویم. شما نقش مهمی در خاورمیانه دارید و خاورمیانه در همسایگی ما قرار دارد. شما ملتی هستید که تاریخ و سابقه ای طولانی از تجارت و بازرگانی دارید و ما هم اهل تجارت هستیم بنابراین کارهای زیادی وجود دارد که می توانیم در کنار هم برای ثروتمند کردن همدیگر انجام دهیم.
موضوع دیگری که در آن ما اشتراک منافع چشمگیری داریم توسعه انرژی است و اروپا می تواند به عنوان بازاری برای گاز طبیعی ایران باشد. فکر می کنم که به نفع شما و ما است که ما در واردات گاز و شما در صادرات آن کاملاً به روسیه وابسته نباشیم. البته روابط دو جانبه ایران واتحادیه اروپا هنوز در حداکثر ظرفیت خود نیست. در واقع چند مشکل جلوی این توسعه روابط را می گیرد که مهمترین آن موضوع هسته ای ایران است.
کوپر در ادامه از خبرنگاران ایرانی این پرسش را کرد که ایران با 600 کیلوگرم مواد غنی شده چه کار می خواهد بکند. اما وی با این پرسش خبرنگاران رو به رو شد که اگر شما ایران را کشوری با تمدن درخشان می دانید چرا با فعالیت صلح آمیز هسته ای ایران که زیر نظر آژانس است مخالفید در حالی که اسرائیل از آن استفاده نظامی می کند.
کوپر در ادامه در پاسخ به پرسش خود و این تاکید خبرنگاران که ایران در صدد استفاده از مواد در نیروگاههای خود است گفت: درباره اسرائیل باید بگویم که ما خواهان خاورمیانه و در صورت ممکن جهانی عاری از تسلیحات هسته ای هستیم. خاورمیانه به نظر می رسد که در صورت داشتن سلاح هسته ای منطقه ای خطرناک خواهد بود و هر وقت می گویم خاورمیانه منظورم اسرائیل هم هست. مسئله هسته ای ایران این است که این موضوع دارای ابهام است.
وی وجود خبرنگاران مصمم و با تلاش در ایران را نشانه ای از یک جامعه آزاد توصیف کرد و گفت: همانطور که خاویر سولانا در سفارت آلمان در تهران گفت ما به هیچ وجه مشکلی با برنامه صلح آمیز ایران نداریم. ما حق ایران را بر اساس پیمان ان. پی. تی به رسمیت می شناسیم و آماده کمک به ایران در خصوص برنامه صلح آمیز هسته ای هستیم و فکر می کنیم که به سبب مسائل زیست محیطی برای کشورها داشتن برنامه هسته ای غیر نظامی خوب است و مطمئن هستم که ایران توانایی این را دارد که پایگاههای هسته ای بی خطر برای محیط زیست را داشته باشد. ما فکر نمی کنیم که ایران در حال ساخت بمب است. آژنس بین المللی تائید کرده که در فعالیت هسته ای ایران هیچ انحرافی در برنامه ایران دیده نمی شود.
وی در ادامه در پاسخ به پرسش چه موانعی وجود دارد که غرب حدس بزند که ایران می خواهد از آن در نیروگاه استفاده کند افزود: برای ساختن یک پایگاه هسته ای شما باید در ابتدا اورانیوم غنی شده داشته باشید و اینکه چگونه آن را به سوخت تبدیل کنید. هر راکتور یک مخلوط مختلفی از اورانیوم و مواد دیگری را برای کار کردن لازم دارد و تبدیل این اورانیوم غنی شده به سوخت به سختی غنی کردن اورانیوم است و همینطور در مرحله آخر اینکه باید قادر به ساخت راکتور باشید که این هم برای اینکه به محیط زیست ضرر نزند به تکنولوژی پیچیده ای نیاز دارد و در غیر این صورت خطراتی خواهد داشت که هزاران نفر را خواهد کشت. در اروپا هیچ کشوری نیست که بتواند راکتورهای هسته ای را به تنهایی بسازد و ما با کشورهای مختلف درباره ساخت این راکتور تبادل نظر و دانش داریم و ساخت آنها خیلی سخت است و کشورهایی هم که می سازند قطعات اصلی آن را از آمریکا وارد می کنند.
اگر بخواهیم دانش هسته ای صلح آمیز داشته باشیم باید با همکاری کشورهای دیگر باشد و هیچ کشوری آن را به تنهایی انجام نمی دهد. ما خیلی خوشحال خواهیم شد که با ایران همکاری کنیم، اما قبلاً باید از صلح آمیز بودن آن مطمئن باشیم. دو دلیل برای این ابهام می گویم. آژانس هیچ انحرافی پیدا نکرده اما برخی از سؤالات مطرح شده و ایران پاسخهایی داده که قابل قبول نیست. بازرسان آژانس برای بازدید سایت لویزان رفتند اما وقتی به آنجا رسیدند دیدند خاکبرداری شده و مقامهای ایرانی گفتند که می خواهند پارک بسازند. ممکن است این پاسخ درست باشد اما ما هیچ شاهدی بر درست بودن آن نداریم.
دلیل دوم این است که ایرانیها نرم افزاری را برای تشخیص تاثیر فشار بر آهن خریدادری کردند و آژانس علت خرید این نرم افزار را جویا شد که ایران پاسخ داد که می خواهد تاثیر تصادفات را بر روی همدیگر ببیند که هیچکس در دنیا به علت گران بودن این نرم افزار از آن برای تاثیر تصادفات استفاده نمی کند. من شاهدی ندارم و عکسی هم نمی توانم ارائه کنم اما ابهاماتی وجود دارد که باید روشن شود. اما در ادامه مدعی شد که ما درباره برنامه هسته ای ایران به دو دلیل نگران هستیم. اگر ایران به بمب اتمی دسترسی پیدا کند و اگر در منطقه چنین تصوری حاکم شود کشورهای منطقه نیز همین مسیر را دنبال خواهند کرد. در این صورت همه چیز ممکن است و تمامی خاورمیانه تبدیل به کابوس خواهد شد و امنیت ایران نه بیشتر بلکه کمتر خواهد شد.
وی در بازگشت به پرسش خود که ایران با این مواد غنی شده چه می خواهد بکند گفت: اگر اینها برای استفاده از نیروگاه است توافق ایران با روسیه برای تامین سوخت نیروگاه بوشهر برای 10 یا 20 سال است و ساخت این سوخت در انحصار روسیه است و اگر ایران می خواهد نیروگاههای جدید بسازد تا این مواد را در آنجا استفاده کند نمی دانم که آیا ایران بدون وابستگی به کشور دیگری می تواند نیروگاههای را که قول داده بسازد تا این مواد غنی شده را در آن بکار بگیرد یا خیر. اگر هم این کار بشود ساخت این نیروگاه 5 سال به طول خواهد انجامید.
هری کوپر در پاسخ به این پرسش که آیا اروپا این صنعت را یکباره بدست آورده یا با تلاش مردم خود گفت: البته این فناوری با تلاش به دست آمده است.
کوپر درباره پیشنهاد احمدی نژاد در سازمان ملل برای مشارکت تمامی دنیا در برنامه هسته ای ایران گفت: ما دوست داریم به نیروی هسته ای ایران کمک کنیم اما تنها می خواهیم اطمینان حاصل کنیم که این برنامه ای صلح آمیز است. ما خیلی خوشحال خواهیم شد تا به این نتیجه برسیم که برنامه هسته ای ایران صلح آمیز است که در این صورت ما علاوه بر این برنامه در تمامی مسائل می توانیم با هم تعامل داشته باشیم.
کوپر در پاسخ به پرسش دیگری اینکه چرا اروپا سند توافق شده در سال 2005 را که در آن سال روی 4 محور توافق شده بود عملیاتی نکرد و آن را متوقف کرد گفت: آنچه که من به خاطر دارم کمی متفاوت است . این توافق در سال 2004 در پاریس بود که در آن توافق شده بود ایران چند مسئله را به حال تعلیق در آورد که در میانه این دوره ایران بار دیگر تاسیسات اصفهان را به کار انداخت. در آن مقطع ما می توانستیم موافقتامه را متوقف کنیم ولی تصمیم گرفتیم تا به آن پایبند باشیم و بار دیگر ایران شروع به راه اندازی تاسیسات غنی سازی در نطنز کرد و این به آن معنی بود که تعلیق و متعاقباً توافق به پایان رسیده است. اگر به گذشته نگاه کنیم هر دو طرف اشکالاتی داشتند اما ایران و اروپا باید تلاش بیشتری برای پیدا کردن راه حلی پایدار به عمل می آوردند. بخشی از مسئله این است که برای اینکه راه حل پایداری برای برنامه صلح آمیز هسته ای ایران پیدا کنیم مجبور هستیم تا آمریکا را هم در این امر دخالت بدهیم. آمریکا لازم است تا روابطش را با ایران تغییر دهد و شما هم از رابطه بهتر با آمریکا سود خواهید برد. مهم بود که ما آمریکا را متقاعد کنیم که در مورد مسئله هسته ای ایران به گروه اتحادیه اروپا بپیوندند و این فرصتی برای هر دو طرف است.
مشاور مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه با اذعان به توانایی هسته ای ایران تاکید کرد در ایران شما تواناییهای هسته ای بسیاری از خود نشان دادید و نشان دادید که قادر هستید تا اورانیوم را غنی کنید و اگر در آینده کشوری سوخت را قطع کند می توانید سوخت مورد نیاز خود را تهیه کنید. بنابراین زمان خیلی معقولی است که دولت ایران نگاهی دوباره به برنامه هسته ای خود بیندارد و با توجه به تواناییهای خود به گفتگوها بازگردد و توافق صورت دهد. مسئله اینجاست که اگر توافقی بین ایران با دیگران انجام نشود تحریمهای بیشتری علیه تهران وضع خواهد شد و حتی ممکن است که تهدیدی نظامی هم علیه ایران جود داشته باشد البته من در صدد تهدید نیستم اما این واقعیتهایی است که ما را نگران می کند و ما علاقمند به برقراری روابط سازنده بین ایران و دیگر کشورها هستیم.
وی گفت: ما در اینجا کاملاً پایبند به یافتن راه حلی سیاسی برای این مطلب هستیم ولی این نیازمند انعطاف هر دو طرف است.