سفیر ایران در افغانستان با بیان اینکه در حال حاضر افغانستان صحنه رقابت اقتصادی میان کشورهای خارجی شده است، گفت: با احیای جاده ابریشم روابط تجاری ایران و افغانستان می تواند توسعه یابد.

به گزارش خبرنگار مهر، فدا حسین مالکی امروز در همایش و نمایشگاه بازسازی افغانستان در تهران گفت: اخیرا در منطقه آزاد تجاری چابهار 50 هکتار زمین به تجار افغانی برای توسعه روابط تجاری ایران و افغانستان تخصیص داده شده است.

وی اظهار داشت: افغانستان به دلیل موقعیت خاص خود، سه دهه جنگ را سپری کرده و به همین دلیل در شرایط فعلی این کشور نیاز به بازسازی دارد.

مالکی با اشاره به اهمیت منطقه آزاد و تجاری چابهار در توسعه روابط تجاری ایران و افغانستان اذعان داشت: در این منطقه طی یک روز شاهد ثبت 54 شرکت تجاری از سوی افغانستان بوده ایم، همچنین راه اندازی خط هوایی بین چابهار و کابل و تخصیص 50 هکتار زمین به تجار افغانی از دیگر فاکتورهایی است که موجب توسعه روابط اقتصادی بین دو کشور می شود.

به گفته سفیر ایران در افغانستان، از سوی دولت بر احیای جاده ابریشم تاکید شده، این درحالی است که در حال حاضر افغانستان صحنه رقابت اقتصادی میان کشورهای خارجی شده است، بنابراین با احیای این جاده روابط تجاری ایران و افغانستان می تواند توسعه چشمگیری بیابد.

مالکی ادامه داد: 300 میلیون دلار برای اعطای تسهیلات بانکی به افغانستان در تیر ماه سال جاری مصوب شده اما هنوز این مبلغ پرداخت نشده و با موانعی مواجه شده است.

در این همایش محمد یحیی معروفی سفیر افغانستان در ایران نیز گفت:  افغانستان با گذراندن سه دهه جنگ که تاثیر منفی بر روابط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی این کشور داشته نتوانست با اقتصاد جهانی هماهنگ شود، این درحالی است که این موانع منجر شد تا افغانستان نه تنها از اقتصاد جهانی، بلکه از اقتصاد منطقه نیز عقب بماند.

سفیر افغانستان در ایران افزود: هم اکنون نوع جدیدی از روابط در عرصه تجارت افغانستان شکل گرفته و افغانستان با تصویب قانون اساسی جدید برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شورای ولایتی، گامهای جدیدی را در راستای بهبود روابط اقتصادی افغانستان با سایر کشورها برداشته به نحوی که رشد اقتصادی این کشور در سال 2005 به 50 درصد رسیده است.

وی تصریح کرد: امید می رود که کشورهای دوست و همسایه در زمینه بازسازی عراق گامهای موثری بردارند. این در حالی است که اجرای سیاستهای اصل 44 نیز در ایران شروع شده است که به این ترتیب بخشهای خصوصی به خوبی می توانند در اقتصاد نقش داشته باشند.

به گفته معروفی، تجار افغانی در زمینه دریافت جواز کار، مجوز اقامت، نحوه تعیین مالیات و پایبندی شرکتهای ایرانی به تعهداتشان با مشکلاتی مواجه هستند که لازم است این مسائل مرتفع شود. از سوی دیگر، برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور، افغانستان باید مشوقهای خاصی را برای تجار و سرمایه گذاران ایرانی در نظر گیرد.

وی اظهار داشت: منطقه آزاد چابهار می تواند در توسعه روابط اقتصادی دو کشور نقش آفرین باشد چراکه علاوه بر گسترش روابط تجاری ایران و افغانستان، موجب دسترسی افغانستان به آبهای آزاد می‏شود.

همچنین در این همایش سیدصادق سید بابایی دبیر کل اولین همایش و نمایشگاه بازسازی افغانستان نیز گفت: بر اساس آمار آژانس حمایت از سرمایه گذاری افغانستان، در زمینه سرمایه گذاری برای بازسازی این کشور پس از ترکیه، آمریکا، چین و امارات متحده عربی، ایران رتبه پنجم را به خود اختصاص داده است.

وی با انتقاد از اینکه ترکیه به رغم نداشتن وجه اشتراک با افغانستان رتبه اول سرمایه گذاری در این کشور را به خود اختصاص داده است، اظهار داشت: وجود مشکلاتی در زمینه گمرک، ترانزیت، حمل و نقل، نبود اطلاعات کافی از بازار دو کشور، وجود مشکلات در صدور ویزا، ذهنیت منفی بازار افغانستان نسبت به صادر کنندگان ایرانی و نبود ضمانت کافی برای سرمایه گذاران موجب شده است تا ایران نتواند رتبه اول سرمایه گذاری در افغانستان را به خود اختصاص دهد.

جهانبخش سنجابی رئیس شورای سیاستگذاری نیز در این همایش گفت: همایش بررسی راهکارهای بازسازی افغانستان به صورت تخصصی به دنبال تبیین فرصتهای سرمایه گذاری ایران در افغانستان است.

وی افزود: در این همایش که با همکاری 67 ارگان و سازمان حاکمیتی برگزار شده است، شش کمیسیون تخصصی و 12 میزگرد تجاری برگزار می‏شود.