ژنرال لانسانا کونته 74 ساله که از سال 1984 میلادی قدرت را در گینه در اختیار دارد، سحرگاه امروز پس از تحمل یک بیماری طولانی مدت درگذشت. اما پس از گذشت چند ساعت از فوت رئیس جمهوری، نظامیان به فکر در اختیار گرفتن قدرت در کشور افتادند.
این کودتا که کاملا در سکوت و بدون خونریزی اعمال شد، برنامه جانشینی رئیس جمهوری را که در قانون اساسی پیش بینی شده بود به هم ریخت.
وضعیت در گینه در حال حاضر به هم ریخته و موفقیت یا شکست کودتا هنوز مشخص نیست.
کاپیتان دادیس کامارا با قرائت بیانیه ای که از طریق رادیوی ملی گینه پخش شد، اعلام کرد: از امروز، اجرای قانون اساسی و هر گونه فعالیت های سیاسی و اتحادیه ای متوقف می گردد.
وی خاطرنشان کرد: دولت و نهادهای وابسته همچون مجلس نیز از امروز منحل می شوند و یک شورای مشورتی بزودی برای اداره مملکت تشکیل خواهد شد.
رئیس جمهور کونته نیز خود در سال 84 و پس از مرگ "احمد سکو توره" معروف به پدر استقلال گینه، با یک کودتای نظامی قدرت را در اختیار گرفت و پس از مرگ خودش نیز حکومت در این کشور به یک کودتای نظامی دیگر اما بدون خونریزی مواجه گردیده است.
کاپیتان کامارا که رئیس بخش سوخت در قسمت تدارکات ارتش گینه بوده است، از شیوع ناامیدی و فقر در کشور سخن به میان آورد و سیاستمداران را عامل این وضعیت معرفی کرد.
وی خاطرنشان کرد: مردم گینه در حالی پنجاهمین سالگرد استقلال خود را در روز دوم اکتبر برگزار کردند که نام کشورشان در فهرست فقیرترین کشورهای جهان قرار دارد. این کشور از منابع طبیعی بسیاری برخوردار است، اما تاریخ و حاکمان این کشور سرنوشت مردم را تغییر دادند.
این ژنرال گینه ای که رهبری کودتا در این کشور را برعهده گرفته است، گفت: فساد مالی، روش های نادرست حکومتمداری، هرج ومرج در دولت و فقر کشور ما را در یک وضعیت اقتصادی ناهنجار فرو بوده است که اکثر ساکنان گینه با آن دست به گریبان هستند.
کامارا در ادامه اعضای دولت را مسئول واقعی بحران های اجتماعی و اقتصادی در کشور معرفی کرد که به گفته وی، بی سابقه بوده است.
این سخنان در حالی بیان شد که پس از مرگ رئیس جمهور، رئیس پارلمان ملی گینه از رئیس دیوان عالی کشور خواستار اجرای قانون اساسی در کشور شده بود. وی همچنین از مردم خواست تا آرامش خود را حفظ کنند.
در همین حال، کمیسر صلح و امنیت اتحادیه آفریقا خبر داد که با دقت وضعیت در گینه را تحت نظر خواهند داشت.
کودتا در گینه در حالی رخ می دهد که در سالهای اخیر شاهد حضور کودتاچیان در اغلب کشورهای آفریقایی همچون موریتانی بوده و هستیم.
رئیس جمهوری متوفی گینه را بهتر بشناسیم:
- کونته در سال 1934 میلادی در شهر موسایا لمبایا در منطقه کیندیای گینه به دنیا آمد و مدت 24 سال بر این کشور حکومت کرد.
یک هفته پس از درگذشت اولین رئیس جمهوری گینه در سال 1984، کونه دست به کودتا زد و قدرت را در دست گرفت. وی دوبار شورش ها را خاموش کرد.
رئیس جمهوری متوفی گینه در این مدت انتخابات ریاست جمهوری را برگزار کرد که خود با 51.7 آراء توانست باردیگر به عنوان بالاترین مقام این کشور برگزیده شود.
بتدریج کونته اصلاحاتی در قانون اساسی بوجود آورد که وی را برای تا آخر عمرش به عنوان رئیس جمهوری گینه در این مقام حفظ می کرد. در سال 2003 میلادی نیز با وجود آنکه مریض بود اما در یک نظرسنجی 95.5 آراء را از آن خود کرد.
وی در روز 19 ژانویه 2005 میلادی یکبار مورد سوءقصد قرار گرفت اما جان سالم بدر برد. وی عاملان این ترور را به نابودی توسعه در گینه متهم کرده بود.
کونته در سالهای اخیر چندین بار برای معالجه به سوئیس رفت و پول های بسیاری را خرج کرد.