مدیر کل‌ هنرهای نمایشی صبح امروز در نشست رسانه‌ای پنجمین همایش آئین‌های عاشورایی اظهار امیدواری کرد تعزیه پس از ثبت ملی در اربعین امسال، نوروز 88 ثبت جهانی شود.

به گزارش خبرنگار مهر، حسین پارسایی در این نشست در تئاتر شهر با اشاره به همایش آئین‌های عاشورایی به عنوان ادای دین جامعه هنری به واقعه کربلا و شخصیت امام حسین (ع) یادآور شد: سال 83 این رویداد با برپایی خیمه‌گاهی در فضای باز تئاتر شهر برپا شد. آن زمان رسانه‌ها این رویداد را درست انعکاس دادند و خیمه‌گاه عاشورا مورد توجه هنرمندان قرار گرفت.

وی افزود: امسال پنجمین دوره این همایش در حالی برگزار می‌شود که یکی از برنامه‌های مهم تئاتری تلقی می‌شود و برای همه اهالی هنرمندان یا مردم بسیار تأثیرگذار بوده است. مخاطبان همیشه همان مردمی هستند که به دسته‌ها و مجالس عاشورایی ملحق می‌شوند. تئاتر شهر در ایام سوگواری میزبان مردم و خیمه‌گاه و نخبگان تعزیه کشور است.

مدیر کل هنرهای نمایشی درباره میزبانی شهرستان گرگان از پنجمین دوره همایش آئین‌های عاشورایی اظهار داشت: گرگان از معدود شهرهایی است که از دیرباز تالار حرفه‌ای نمایش داشته و از شهرهای تأثیرگذار در تئاتر بوده است. در ایام برگزاری همایش شاهد اجرای همزمان آثار نمایشی در شهرهای گوناگون استان گلستان خواهیم بود.

پارسایی با اشاره به حمایت اداره کل هنرهای نمایشی از اجرای عمومی آثار منتخب همایش گفت: آیین‌های همایش در فضای باز تئاتر شهر اجرا می‌شود و گرگان نیز میزبانی برخی آئین‌ها را در کنار آثار صحنه‌ای عهده‌دار خواهد بود. همچنین به دلیل موفقیت سال گذشته نمایش "در قاب ماه" حسین مسافرآستانه، این نمایش همزمان با بخش صحنه‌ای همایش در تالار وحدت اجرا می‌شود.

وی ادامه داد: اینکه چرا نمایش‌های موضوعی با مفاهیم دینی و عاشورایی هنوز مورد اقبال عموم قرار نگرفته و سهمی بسزا در نوآوری تئاتر ندارند بحثی تازه نیست. از آنجا که نگاه مخاطب پرداختن به تئاتر دینی است، وقتی هنرمندان قصد نوآوری و معاصرسازی داشته باشند مخاطبی که عادت به تماشای سوگواری دارد در مقابل این آثار مقاومت می‌کند.

مدیر کل هنرهای نمایشی افزود: ذائقه مخاطب اجازه نمی‌دهد که هنرمند تنها به معاصرسازی بپردازد. نمایش‌هایی چون "کرگدن" فرهاد آئیش و "مانیفست چو" محمد رحمانیان نیز مفاهیم دینی را در سطح گسترده بیان می‌کنند و اگر نقدی به آنها وارد است تنها به لحاظ شکل و ساختار است.

پارسایی درباره ثبت ملی و جهانی تعزیه گفت: ثبت جهانی تعزیه نیاز به مقدماتی دارد که اساسی‌ترین آن تهیه گزارش تصویری از تعزیه ایران است. گزارش‌های همایش‌ آئین‌های عاشورایی و برپایی خیمه‌گاه تعزیه به یونسکو ارسال شده و بسیار تأثیرگذار نیز بوده است. خوشبختانه تا اربعین حسینی ثبت ملی تعزیه انجام خواهد شد و امیدواریم نوروز 88 آن را به ثبت جهانی برسانیم.

پنجمین همایش آئین‌های عاشورایی از 9 تا 24 دی‌ماه در تهران و گرگان برگزار می‌شود.