دکتر محمدتقی نوربخش عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور در گفتگو با خبرنگار مهر به تشریح تبعات سرانه درمان 6500 تومانی در سال 88 پرداخت و افزود: تا زمانی که نگاه هزینه ای به حوزه سلامت کشور داشته باشیم نمی توان از مشکلات موجود در بخش بهداشت و درمان رها شد و همچنان شاهد افزایش پرداخت هزینه های درمانی از جیب مردم خواهیم بود.
سرانه درمان به معنی میزان سرمایه گذاری در قانون بودجه به ازای هر شهروند ایران در هر ماه است اما این بدان معنا نیست که هر ایرانی هر ماه 6500 تومان در بخش درمان هزینه می کند. بلکه به معنای سرمایه گذاری از محل تخصیص منابع است.
نوربخش با تاکید بر اینکه هزینه های درمان نه تنها در ایران بلکه در دنیا به چالشی برای دولتها و حاکمیتها تبدیل شده است تصریح کرد: همه کارشناسان اقتصادی در دنیا معتقدند که نرخ تورم هزینه های درمانی دو برابر تورم جاری است.
عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور ادامه داد: اگر بخواهیم به نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی استناد کنیم که عدد 25 درصد است باید گفت که تورم در بخش درمانی کشور 50 درصد است.
این در حالی است که دکتر کامران باقری لنکرانی وزیر بهداشت همواره یکی از مشکلات نظام سلامت را تامین منایع مالی و توزیع ناعادلانه خدمات درمانی دانسته و عنوان داشته که در این بخش دچار اشکال جدی هستیم که نیاز به تحقیق و بررسی دارد.
نوربخش با اشاره به تعیین سرانه درمان در شورای عالی بیمه به عنوان مرجع کارشناسی رسمی کشور گفت: این شورا در سال 85 سرانه درمان را حدود 8500 تومان کارشناسی کرد که همان موقع نیز بسیاری از کارشناسان اقتصادی سلامت این عدد را قبول نداشتند.
عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور تصریح کرد: از سال 85 تا کنون اگر به نرخ تورم توجه کنیم باید این سرانه حداقل 15 هزار تومان تعیین شود.
بودجه بخش بهداشت و درمان در کشوری مثل انگلستان در سال 2006 این رقم در میلیارد تومان بوده است و این میزان در عرستان سعودی در دو سال قبل 20 هزار میلیارد تومان بود.
نوربخش با اشاره به این مطلب که هزینه های سرانه غیرواقعی از دو محل پرداخت می شود گفت: وقتی سرانه درمان غیرواقعی تعیین می شود نتیجه اش این می شود که هزینه های درمانی یا از جیب مردم پرداخت می شود و یا اینکه سیستم ارائه کننده خدمات درمانی باید آن را بپردازد.
عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور به اثرات و پیامدهای منفی تعیین سرانه درمان غیر واقعی اشاره کرد و افزود: داشتن تعرفه های غیرواقعی، بی انضباطی در بخش تعرفه های پرداختی، تضعیف بیمه ها و در نهایت کسری بودجه از جمله پیامدهای تعیین سرانه درمان غیرواقعی است.
کسری بودجه 1600 میلیارد تومانی وزارت بهداشت از اصلی ترین چالشهای مالی این وزارتخانه در سال جاری بود که اکثر کارشناسان وزارت بهداشت علت اصلی این موضوع را پایین بودن سرانه درمان در ایران می دانند.
نوربخش گفت: نگاه هزینه ای به تخصیص منابع در بخش بهداشت و درمان کشور نتیجه اش این می شود که هر سال با کسری بودجه در بزرگترین سیستم ارائه دهنده خدمات درمانی (وزارت بهداشت) مواجه شویم در حالی که دنیا نگاه سرمایه گذاری در این بخش دارد.