حجت الاسلام ابوالحسن نواب رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب قم در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه مرکز مطالعات تحقیقات، ادیان و مذاهب در سال 73 به منظور گفتگو با پیروان ادیان و مذاهب گوناگون و به منظور تکیه بر مشترکات تأسیس شد، اظهار داشت: اینک این مرکز به دانشگاه تبدیل شده و فعالیت می کند.
وی با اشاره به اینکه این دانشگاه به عنوان یک دانشگاه پژوهشی فعال است که بیش 100 اثر در زمینه ادیان و مذاهب چاپ کرده، گفت: فصلنامه معتبر این مرکز در 40 شماره چاپ شده است.
حجت الاسلام ابوالحسن نواب با اشاره به وجه تمایز این دانشگاه نسبت به دانشگاههای دیگر یادآورشد: آمار هیئت علمی این دانشگاه نسبت به دانشجویان بالاترین نسبت را در کشور دارد، به طوریکه به نسبت هر 6 دانشجو یک هیئت علمی دارد.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب قم با تأکید بر اینکه رویکرد دانشگاه پژوهشی است، افزود: دانشگاه مقطع لیسانس ندارد و تنها در مقاطع دکتری و فوق لیسانس دانشجو می پذیرد.
وی با تأکید بر اینکه توجهی از جهان به این دانشگاه معطوف شده و صدها گروه خارجی اعم از هیئتهای خارجی، استادان ادیان و مذاهب به منظور برگزاری نشست و ملاقاتهای علمی به این مرکز می آیند، گفت: دفاع عقلانی و قاطع درباره تشیع و اسلام چنان در این دانشگاه انجام می گیرد که در جایی دیگر انجام نمی گیرد. به طوریکه عادل تئودور خوری متأله و حکیم شهیر مسیحیت کاتولیک، را به این دانشگاه دعوت و با وی بحث و جدلهای علمی، رسمی و جدی برگزار کردیم.
دانشگاه ادیان و مذاهب با ادیان ستیز ندارد
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب قم با تأکید بر اینکه ملاقاتها و گفتگو در حد رهبران دینی جهان در این دانشگاه انجام می شود، افزود: دانشگاهی مشابه این دانشگاه با این وسعت و فراگیری رشته نداریم. اگر چه مراکز اسلام شناسی، شرق شناسی و غرب شناسی به صورت متفرقه در دنیا فعالیت می کنند، اما مکانی که ادیان همه ادیان ابراهیمی، غیر ابراهیمی و مذاهب اسلامی در آن فعالیت علمی و بحث و کنکاش علمی کنند با رویکرد علمی و آکادمیک سراغ نداریم. به طوریکه در این دانشگاه بنای ستیز با ادیان وجود ندارد .
دانشگاه ادیان و مذاهب در پی دستیابی به مشترکات ادیان ابراهیمی است
وی با اشاره به اینکه مرکز مطالعات زیر نظر دانشگاه فعالیت می کند، یادآور شد: این دانشگاه در پی دستیابی به مشترکات ادیان ابراهیمی و کاستن از آلام جهان است به طوریکه تا کنون 150 نفر از فضلای حوزه در مقطع فوق لیسانس فارغ التحصیل شدند که هم خواهران، برادران، هم ایرانی و غیرایرانی را در برمی گیرد.
نواب افزود: این دانشگاه با استقبال خوبی از سوی وزارت علوم رو به رو شد به طوریکه جای این دانشگاه در میان نهادهای علمی خالی بود و اینک به یکی از پرجاذبه ترین و ضروری ترین دانشگاههای کشور در آمده که در سطح ملی و بین المللی می تواند در معرفی ادیان به ویژه دین اسلام گامهای علمی ارزشمندی بردارد.
این مرکز فعالیت اولیه خود را با جمعی از دانشوران حوزه علمیه قم با برنامه های آموزشی داخلی در سه رشته ادیان ابراهیمی(مسیحیت، یهودیت)، ادیان شرق(بودیسم، هندویسم، خاور دور، ایران باستان) و مذاهب اسلامی (مذاهب کلامی، فرق و تصوف) در سال 73-74 آغاز کرد. در این دوره که حدود چهار سال طول کشید اعضای آن با زبان انگلیسی، سانسکریت و عبری آشنا شدند.
300 دانشجو در دانشگاه ادیان و مذاهب تحصیل میکنند
تربیت دهها طلبه فاضل و متخصص در دیگر ادیان و مذاهب با مدارک دانشگاهی کارشناسی ارشد و دکتری، راهاندازی تنها کتابخانه تخصصی در زمینه ادیان و مذاهب در ایران با چند ده هزار عنوان کتاب تخصصی به زبانهای گوناگون، انتشار فصلنامه هفت آسمان(تخصصی ادیان و مذاهب) و راهاندازی دورههای رسمی کارشناسی ارشد در گرایشهای مختلف ادیان و مذاهب، از مهمترین دستاوردهای یک دهه فعالیت مستمر مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب بوده است. دانشگاه ادیان و مذاهب در حال حاضر دارای سه دانشکده مذاهب اسلامی، ادیان و شیعه شناسی است که بیش از سیصد دانشجوی زن و مرد در این دانشکده ها به تحصیل مشغول هستند.