به گزارش خبرگزاری مهر، دراین کنفرانس که در سالن اجتماعات دانشکده ادبیات دانشگاه مرمره و با حضور استادان و دانشجویان این دانشگاه برگزارشد، یاسینی سرکنسول ایران در استانبول طی سخنانی گفت: روابط فرهنگی دوکشور دارای سابقه طولانی است. اشتراکات تاریخی،دینی و فرهنگی و مرز مشترک، زمینه توسعه وگسترش روابط فرهنگی دوکشور را فراهم نموده است.
وی افزود: موافقتنامه فرهنگی ایران وترکیه که تعیین کننده چگونگی مناسبات فرهنگی وعلمی بین دوکشور است،در سال 1959 در تهران به امضاء رسیده و سال 2009 پنجاهمین سال این موافقتنامه است.
سرکنسول کشورمان در پایان با اشاره به سفر دکتراحمدی نژاد و دیدار وی با "عبداله گل" رئیس جمهور ترکیه و اعلام سال 2009 بعنوان سال "عرصه فرهنگی ایران و ترکیه " از سوی روسای جمهوری دو کشور، ابراز امیدواری نمود تا با همکاری مراکزعلمی و فرهنگی ترکیه برنامههای مشابه به اجرا درآید.
دکتر"آدنان" رئیس دانشکده ادبیات مرمره ضمن تشکر از حضور سرکنسول ایران وتقدیر از وابستگی فرهنگی کشورمان به جهت همکاری در برگزاری این کنفرانس، با اشاره به تاثیر و تاثرات فرهنگی دو ملت ایران و ترکیه از یکدیگر سابقه طولانی و اهمیت روابط دوکشور گفت: این کنفرانس به مناسبت پنجاهمین سال امضاء موافقتنامه فرهنگی ایران وترکیه برگزار شده است.
وی اظهار امیدواری کرد که در سال 2009 برنامه فرهنگی مشترکی بین مراکز علمی دو کشور برپا شود .
در ادامه برنامه اساتید به ارائه مقالات خود پرداختند.
ابتدا دکتر ذکریا کورشون رئیس گروه تاریخ دانشگاه مرمره با اشاره به منابع تاریخی در خصوص روابط ایران و عثمانی گفت: همواره روابط دوکشور دارای فراز و نشیبهایی بوده است. با توجه به تحولات بین المللی، ایران و عثمانی با اتخاذ سیاستهای منطقی برای حفظ منافع خویش تلاش میکردند. سایر قدرتهای جهانی همواره در پی ایجاد اختلاف بین این دوکشور و در برخی از موارد به دنبال سوء استفاده از این دوکشور بودند . برای مثال دولت وقت بریتانیا برای جلوگیری از نفوذ و توسعه روسیه در اروپا به دولت عثمانی توصیه می نماید که با دولت ایران از در دوستی برآید. وزیر خارجه وقت دولت عثمانی در پاسخ به درخواست دولت بریتانیا چنین میگوید: بطور اصولی بین عثمانی و ایران رابطه دوستانه و منطقی برقرار بوده و نیازی به وساطت سایر دول برای ایجاد دوستی نیست.
پروفسور"گوگهان چتین سایا" رئیس دانشگاه شهیر و استاد دانشگاه استانبول تکنیک در سخنان خویش به بررسی روابط ایران و ترکیه از قرن 18 تاکنون پرداخت وگفت: این دوکشور همواره در مقابله با تهدیدهای بین المللی از جمله نفوذ امپریالیسم مواضع مشترکی را اتخاذ کردهاند. امروز نیز مشاهده میشود که سیاستهای امریکا و اسرائیل (رژیم صهیونیستی) در منطقه خاورمیانه که تهدیدی برای دوکشور محسوب میشود، باعث نزدیکی دوکشور به یکدیگر و گسترش روابط فیمابین شده است.
وی در پایان در خصوص دوکشور ایران و ترکیه گفت: این دوکشور همچون دوقلوهای به هم چسبیده هستند که اگر هرکدام به خواهد اقدامی بر خلاف نظر دیگری انجام بدهد، هر دو رنج خواهند برد و در صورت تفاهم هر دو در آرامش زندگی خواهند کرد.
در ادامه دکتر"عثمان قاضی اوزگودنلی"استاد دانشگاه مرمره در مقاله خود به بررسی وضعیت فرهنگی و اجتماعی دوره سلجوقیان پرداخته وگفت: حکومت سلجوقیان تحت تاثیر فرهنگ و زبان و ادبیات فارسی قرار گرفتند و خدمات بسیاری در زمینه فرهنگی و اجتماعی ارائه نمودند. تأسیس مدارس و تربیت دانشمندان، نمونهای از خدمات سلجوقیان بود. مراودات دانشمندان در دوره سلجویان موجبات حسن روابط فیمابین را فراهم کرده بود.
دکتر" محمد تقی امامی" استاد بازنشسته تاریخ دانشگاه شهید بهشتی با ارائه مقاله ای باعنوان "صلح آماسیه و کارنامه بیست و دو سال دوستی ایران و عثمانی" به بررسی روابط ایران و عثمانی در دوره شاه اسماعیل صفوی و شاه طهماسب پرداخت وگفت: روابط دو کشور همواره با فراز و نشیب همراه بوده و علیرغم کشمکشهای موجود، دوکشور در مقابل تهدیدات خارجی سیاست حسن همجواری را اتخاذمی نمودند. برای نمونه فشارهای ازبکان از شرق به حکومت صفوی و فشارهای اروپاییان در مرزهای غربی به حکومت عثمانی، باعث دوستی و همبستگی دو کشور گردید.
وی با اشاره قراردادهای مرزی دوکشورافزود: از سال 1932 به بعد هیچ گونه مسئلهای و اختلافی بین دو کشور به وجود نیامده و طرفین براستحکام روبط تاکید نمودند.
دکتر" امامی" در پایان با توجه به اهمیت حسن روابط دو کشور و با اشاره به وضعیت موجود در روابط فیمابین ابراز امیدواری کرد که روابط دو کشور روز به روز گسترش یابد.
در ادامه دکتر"محمود فتوحی"استاددانشگاه فردوسی مشهد با ارائه مقالهای باعنوان"حلقههای روشنگری مشروطه ایران در استانبول"به بررسی این موضوع پرداخت وگفت: در دوره مشروطیت، ترکیه گذرگاه ورود اندیشههای جدید و مظاهر تمدن نوین به فلات ایران بوده است. در آن زمان شهر استانبول همچون امروز چهار راه شرق و غرب بود و به همین جهت محل تحصیل و تجمع آزادیخواهان و نواندیشان ایرانی بوده است.بسیاری از مردان انقلابی ایران در عصر تجدد برای تحصیل یا برای نشر اندیشههای خود به ترکیه وبویژه شهر استانبول مهاجرت کردهاند.
وی افزود: اغلب روزنامهها و آثار انتقادی فارسی در دوران تجددخواهی در شهرهای بمبی، کلکته، استانبول و قاهره چاپ میشد. در این میان شهر استانبول نقش بارزی داشت و مرکز انتشار رمانها و روزنامههای آزادیخواهان ایرانی بود.
دکتر"خدیجه اورچون باریشته"استادتاریخ هنردانشگاه مرمره به ارائه مقاله خویش در خصوص فرش ایران و ترکیه پرداخت.
وی با مقایسه فرش ایران و ترکیه و ارائه تصاویری از نمونههای فرش دوکشور در دورههای مختلف گفت: با توجه به اشتراکات دینی، فرهنگی و مشابهتی فراوان در آداب و رسوم و باورهای دو ملت، وجه اشتراک بسیاری در فرش دو کشور از جمله در نقش، بافت و ملزومات دیده میشود.
در حاشیه این کنفرانس نمایشگاه عکس آثار معماری دوره سلجوقیان وصفویه در شهر اصفهان برپا شده بود.