محققان دانشگاه موناش به منظور بهبود توانایی های سیستمهای هوش مصنوعی به بررسی عملکرد سیستم بینایی زنبورها پرداخته و دریافتند این حشرات با استفاده از مکانیزمی خاص توانایی بالایی در تشخیص صورت افراد در زوایای نامتعارف دارند.

به گزارش خبرگزاری مهر، تحقیقات محققان دانشگاه موناش مبنی بر بررسی سیستم بینایی زنبورها می تواند در بهبود سیستمهای هوش مصنوعی و برنامه های رایانه ای تعیین هویت از روی صورت موثر واقع شود.

بر اساس این تحقیقات محققان اعلام کردند که زنبورهای عسل به خوبی توانایی شناسایی صورت انسانها را دارند حتی در صورتیکه از زاویه ای کاملا نامتعارف قادر به دیدن آن باشند. این کشف می تواند به بهبود تکنولوژی های متفاوت از جمله سیستمهای تصویربرداری یاری رساند.

به گفته محققان مغز زنبورها که از کمتر از یک میلیون نرون تشکیل شده است در یادگیری عملیات پیچیده بسیار توانا است و برنامه نویسان رایانه ای و گرافیکی که در تلاش برای حل اختلالات پیچیده شناسایی بصری هستند می توانند از این پدیده در رفع مشکل خود استفاده کنند.

اکثر سیستمهای هوش مصنوعی موجود در تشخیص صورت افراد مختلف در زوایای متفاوت دچار ضعف هستند. این در حالی است که زنبورها با استفاده از مکانیزم میانگین گرفتن از تصاویری که در گذشته مشاهده شده است توانایی منحصر به فردی در شناسایی چهره افراد در زوایای نامتعارف و غیرعادی دارند.

این توانایی در شرایطی به زنبورها تعلق داده شده است که مغز این حشرات 0.01 درصد از مغز انسان را تشکیل می دهد. محققان به منظور بررسی این توانایی در زنبورها دسته هایی آزاد از این حشرات را به واسطه قرار دادن پاداش قند در ازای تشخیص صحیح تصاویر مختلف و قرار دادن مواد تلخ در ازای تشخیص نادرست مورد آزمایش قرار دادند.

تصاویر بر روی نمایشگرهای عمودی به نمایش درآمده و زنبورها به تدریج آموختند که به سمت تصویر صحیح پرواز کنند. در انتهای آزمایش مغز زنبورها توانایی انجام تشخیص های پیچیده را به دست آورده و زمانی که زنبورها در آزمایشی بدون پاداش شرکت داده شدند، تنها حشراتی که در آزمایشهایی با نماهای مختلف شرکت داده شده بودند توانایی تشخیص تصویر چهره ای را که نسبت به زویه ای جدید چرخش یافته بود، داشتند.

نتایج نشان داد که مغز زنبورها به صورت آشکار از شیوه گرفتن میانگین تصویری برای حل مشکلات پیچیده بصری استفاده می کند. به بیانی دیگر زنبوری که توانایی تشخیص یک چهره را از دو زاویه مختلف داشته باشد، می تواند همان چهره را به راحتی و از زاویه جدید تشخیص دهد.

بر اساس گزارش ساینس دیلی، تکمیل این آزمایشها در آلمان و استرالیا دو سال به طول انجامیده و نتایج آن در نشریه علمی PLoS ONE منتشر شده است.

 به گفته محققان ارتباط میان اجزا مختلف یک موضوع با قرار گیری در زوایای مختلف تغییر می کند و در شناسایی آن مشکلاتی به وجود می آید. اما توانایی زنبورها در رفع این مشکلات با استفاده از مکانیزم مغزی منحصر به فرد می تواند در رفع این مشکل در سیستمهای رایانه ای و برنامه های گرافیکی تاثیر قابل توجهی داشته باشد.