دکتر احمد تمیم داری، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی و عضو هیئت علمی شورای گسترش زبان و ادبیات فارسی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ادبیات انقلاب در دانشگاههای ایران ندیده گرفته نشده است بلکه این ویژگی رشتههای ادبیات است که تحول ادبی را در همان بدو پیدایش مطالعه نمیکنند و اگر عمر ادبیات انقلاب را از اول دهه 40 حساب کنیم این نوع ادبیات عمری 50 ساله دارد و 50 سال برای پژوهش دانشگاهی کمی زود است.
وی افزود: همه دانشگاههای دنیا تحولاتی را که در حوزه هنر بویژه داستان نویسی، شعر و نثر نویسی ایجاد میشود در همان دوره اولیه موضوع پژوهش قرار نمیدهند بلکه باید سالها از آن بگذرد و به صورت ادبیات کلاسیک مطرح شود تا کسانی که در حوزه ادبیات کلاسیک تخصص دارند به شیوهای آکادمیک به تحقیق در آن حوزه بپردازند.
برای پژوهشهای دانشگاهی ادبیات انقلاب باید به پختگی لازم برسد
تمیمداری با بیان اینکه تا نتیجه یک تحول درعرصه ادبیات کاملا خود را بروزندهد پژوهش دقیق امکانپذیر نیست خاطرنشان کرد: هزاران شاعر و نویسنده در یک دوره مشخص ظاهر میشوند که اغلب آنها به فراموشی سپرده میشود و تنها شاخصترین آنها ماندگار میشوند. بنابراین برای شناخت دقیق از ادبیات انقلاب باید صبر کرد تا مشخص شود که کدام نویسنده و شاعر در ذهن مخاطبان رسوب میکند و به عنوان سرمشق و الگو قرار میگیرد.
تشکیل رشته ادبیات معاصر در دانشکده ادبیات
این استاد دانشگاه نبودن گرایش تخصصی ادبیات معاصر در دانشکدههای ادبیات را از دیگر دلایل کمتوجهی به ادبیات انقلاب عنوان و تصریح کرد: بعد از گذشت صد سال از مشروطه تنها چند سالی است که ادبیات این دوره به صورت درسی دو واحدی در دانشکدههای ادبیات مطالعه میشود آن هم به شکلی که آثار ادبی این دوره به دلیل برخی ویژگیها ندیده گرفته میشود.
وی با بیان اینکه ادبیات دانشگاهی ما از زمان عقب مانده است گفت: شاعران قدیمی ایران آنقدر زیاد هستند که سیطره خود را در رشتههای زبان و ادبیات فارسی انداختند برای همین باید برای ادبیات معاصر دپارتمان جداگانهای درست کنیم و یک گرایش به ادبیات معاصر اختصاص دهیم.
تمیم داری در ادامه یادآور شد: انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی دو رویداد مهم در صد سال اخیر محسوب میشوند ولی شعرهای این دوره اغلب در دانشگاهها مورد توجه قرار نمیگیرد. مثلا شعرهای میرزاده عشقی و حتی بالاتر از آن شعرهای ملکالشعراء بهار به دلیل اینکه روزنامهای و مربوط به رویدادهای اجتماعی هستند با استقبال دانشجویان و استادان روبرو نمیشود در کل تنها شعرهایی که جوهره هنری دارند ماندگار خواهند بود.
لزوم حمایتهای دولت از دانشجویان
این استاد دانشگاه در ادامه با بیان اینکه یکی دیگر از دلایل نبود پژوهشهای دانشجویی نبود حمایت از سوی دولت است گفت: دولت باید با حمایت و تشویق دانشجویان و استادان زبان و ادب فارسی آنها را به فعالیتهای پژوهشی ترغیب کند. با این حمایت دانشجویان و استادان احساس خواهند کرد که نظام انقلابی به آنها ارج و بها میدهد و برای فعالیت انگیزه پیدا خواهند کرد.
وی افزود: امروز سازمانهای فرهنگی ارتباط محدودی با دانشجویان دارند در صورتی که باید تعاملات بین دانشگاه و سازمانهای فرهنگی گسترده باشد. امروز تنها سازمان ارتباطات فرهنگ و هنر اسلامی و وزارت ارشاد هستند که تا حدودی با دانشجویان ارتباط دارند.
تمیم داری در پایان تاکید کرد: سازمانهای فرهنگی، مراکز تحقیقاتی، مجلس شورای اسلامی و حوزههای علمیه با امکانات ویژهای که در اختیار دارند بخشهای پژوهشی دانشگاهها را فعال کنند چرا که پیشرفت پژوهشهای ادبیات انقلاب در گرو فعال سازی دانشگاههاست.