به گزارش خبرنگار مهر در کرمانشاه، امیر ابراهیم مقصودی فرد صبح یکشنبه در گفتگو با خبرنگاران، به مقایسه فعالیت های دامپزشکی در خصوص عملیات مبارزه علیه بیماری های دامی در پیش از انقلاب با حال حاضر پرداخت و اظهار داشت: پیش از انقلاب برنامه واکسیناسیون دام ها به صورت جامع نبود و تنها پس از معرفی کانون های بیماری در روستاها، اکیپ های واکسیناسیون اقدام به مایه کوبی دام می کردند و در مجموع عملیات واکسیناسیون حدود 30 درصد و میزان تلفات دامها بیش از 40 درصد بود، در حالیکه پس از انقلاب در راستای برنامه های زمان بندی شده و هدفمند در قالب طرحهای جامع توسعه، بدون توجه به کانون های بیماری در سطح کشور انجام می شود و همین امر موجب کاهش تلفات و درعین حال پوشش 90 درصدی واکسیناسیون دام ها شده است.
وی افزود: دراین راستا ریشه کن شدن بیماری طاعون گاوی طی یک برنامه مدون زمان بندی شده بود که محقق شد.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه با اشاره به سم پاشی اماکن و بدن دام ها در طرح جامع، گفت: حدود 90 درصد از بدن و اماکن دامی در حال حاضر علیه بیماریهای انگلی مختلف سم پاشی می شود که این مهم پیش از انقلاب صورت نمی گرفته است.
وی در خصوص مبارزه علیه بیماری های انگلی داخلی نیز گفت: پیش از انقلاب در این خصوص اقدام قابل توجهی صورت نمی گرفته، اما پس از انقلاب مطابق برنامه های مدون سازمان دامپزشکی کشور مبارزه علیه کلیه انگلهای خارجی و داخلی دام ها در حال انجام است.
مقصودی فرد درادامه راه اندازی سیستم GIS را اقدامی مؤثر به حساب آورد و گفت: با نصب این سیستم عملکرد شبکه های دامپزشکی در شهرستانها و ادارات ستادی قابلیت پیگیری روزانه دارد که این مهم قبل از انقلاب صورت نمی گرفته است.
کد گذاری کلیه واحدهای دام و طیور با استفاده از سیستم GPS از دیگر فعالیتهایی است که به گفته مقصودی فرد پس از انقلاب در دامپزشکی نهادینه شده است.
مقصودی فرد تأسیس هفت واحد کشتارگاه صنعتی طیور، دو واحد کشتارگاه صنعتی دام، دو واحد بسته بندی مواد پروتئینی، پنج واحد مرغ مادر، دو واحد جوجه کشی، 299 واحد مرغداری گوشتی صنعتی با ظرفیت چهار میلیون قطعه، 18 واحد مرغداری تخمگذار با ظرفیت 550 هزار قطعه، 12 واحد کارخانجات خوراک دام و طیور و 12 واحد کارخانجات فرآورده های گوشتی را از جمله فعالیت های مؤثر دامپزشکی استان پس از انقلاب به حساب آورد که علاوه بر تأمین مایحتاج عمومی به اقتصاد ملی نیز کمک نموده است.
وی افزود: نظارت بر فعالیت واحدهای ذکر شده و کنترل آفات و بیماری های این واحدها از آنجا حائز اهمیت است که بدانیم پیش از انقلاب تنها 14 واحد مرغداری صنعتی به ظرفیت 150 هزار قطعه، دو واحد مرغداری تخمگذار به ظرفیت 30 هزار قطعه و چهار واحد خوراک دام و طیور فعال بوده اند، اما پس از انقلاب حجم این واحدها به 359 واحد رسیده است.
مقصودی فعال شدن پستهای قرنطینه ای بین شهری و بین استانی و بین المللی را نیز از دیگر فعالیت ها ذکر کرد و گفت: علاوه بر فعال شدن پست های قرنطینه ای، صادرات دام نیز طی چند سال اخیر تحت نظارت دامپزشکی و طی مراحل قرنطینه ای رونق گرفته است و در حال حاضر استان کرمانشاه به عنوان پایلوت صادراتی عمل می نماید و طی دو سال اخیر بیش از 5/1 میلیون رأس دام پس ازدریافت خدمات دامپزشکی به خارج از کشور صادر شده است.
وی با تشریح نحوه فعالیت داروخانه ها، درمانگاه ها و بیمارستانهای دامپزشکی پیش و پس از انقلاب پرداخت وگفت: پیش از انقلاب هشت مغازه بدون مجوز داروهای دامپزشکی را توزیع می کردند، اما پس از انقلاب 41 داروخانه در استان با دریافت مجوز مشغول فعالیت می باشند.
مقصودی فر افزود: در خصوص مراکز پخش دارو نیز پیش از انقلاب مرکز پخش دارو وجود نداشته، اما در حال حاضر 17 مرکز پخش دارو در استان فعال می باشند، همچنین کلیه امور درمانی نیز پیش از انقلاب توسط شبکه های دامپزشکی انجام می شده، اما پس از انقلاب با فعال شدن بخش خصوصی 34 درمانگاه و 26 مرکز مایه کوبی وظایف درمان دام و طیور و عملیات واکسیناسیون را عهده دار هستند.
وی با تشریح وضعیت آزمایشگاهی استان پیش از انقلاب گفت: آزمایش های صورت گرفته پیش از انقلاب محدود و توسط شبکه های دامپزشکی انجام می شده، اما پس از انقلاب دو آزمایشگاه تخصصی دامپزشکی و سه آزمایشگاه تحت نظر درمانگاه در استان فعال شده اند و آزمایشگاه مرکزی اداره کل دامپزشکی استان نیز با تجهیز امکانات و امکان ارائه خدمات سرولوژی، میکرو بیولوژی، انگل شناسی، کنترل کیفی مواد غذایی، آنالیز خوراک دام، آبزیان و ... در آینده نزدیک با قابلیت ارائه خدمات به استان های غرب کشور به بهره برداری خواهد رسید.
مقصودی فر اضافه شدن بخش بهداشت و مبارزه علیه بیماریهای آبزیان به مجمموعه وظایف دامپزشکی را نیز از دیگر فعالیت های پس از انقلاب دامپزشکی به حساب آورد و افزود: مبارزه با بیماری های ماهیان سردآبی، گرم آبی، میگو و آبزیان تزئینی از جمله فعالیت های این بخش می باشد که پیش از انقلاب سابقه فعالیت نداشته است.
مقصودی فرد افزایش تعداد نیروهای دامپزشک استان از چهار نفر به 38 نفر را در ارتقاء سطح دانش فنی دامپزشکی استان مؤثر دانست و گفت: علاوه بر این، بخش خصوصی دامپزشکی استان نیز در قالب نظام دامپزشکی پس از انقلاب فعال گردیده و بسیاری از امور غیر حاکمیتی به این بخش واگذار شده است.
استان کرمانشاه یکی از قطب های تولید دام وطیور کشور محسوب می شود و سالیانه مقادیر قابل توجهی دام از این استان به خارج از کشور صادر می گردد.