خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: توجه تحلیلگران به اقتصاد اسلامی و نامگذاری سال 2009 به سال اقتصاد اسلامی در اروپا، افزایش حجاب در میان زنان روسیه و مشارکت 4 میلیون مسلمان در دومین گردهمایی گسترده در بنگلادش اخبار مهم جهان اسلام طی هفته گذشته بودند.

با توجه به تأکید نظام مالی اسلامی بر اصول اخلاقی، بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان اقتصادی اروپا بر این باورند که سال 2009 سال اقتصاد اسلامی در اروپا خواهد بود و از آن به عنوان اهرمی برای مبارزه با فساد اقتصادی و مبارزه با بحرانهای کنونی یاد می‌کنند.

2009 ؛ سال اقتصاد اسلامی در اروپا

با توجه به بحرانهای مالی که در سراسر جهان ایجاد شد، اواخر سال گذشته نگرش کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه به اقتصاد اسلامی تغییر کرد؛ به طوری که به توصیه کارشناسان اقتصاد جهان به سمت و سوی اقتصاد اسلامی سوق یافت. طی گردهماییها و نشستهای متعدد کارشناسان اقتصادی و حتی سیاستمداران اهتمام به اقتصاد اسلامی را مورد توجه ویژه قرار می دهند. وزیر امور خارجه سابق فرانسه ماه گذشته در دومین گردهمایی فعالیتهای بانکهای اسلامی در فرانسه اظهار داشت نباید فرانسه از این روند کناره گیری کند چون با این کار، شاهد خسارتهای بسیاری خواهیم بود. بنابراین به منظور رفع نیازهای فعلی و از سر گذراندن بحرانها چاره ای جز تمسک به اقتصاد اسلامی نیست و در ادامه به ضرورت ملحق شدن و بهره گیری از عملیات بانک اسلامی اشاره کرد. 

این وزیر در ادامه بهره گیری از بانکداری اسلامی را به نفع اقتصاد کشورش خواند که منجر به سرازیر شدن سرمایه های مسلمانان می شود. چرا که سیستم بانکی فرانسه بر ربا تأکید دارد و به همین دلیل مسلمانان تمایلی برای سرمایه گذاری در بانکها و مؤسسات آن ندارند.

کریستین لاگارد وزیر اقتصاد فرانسه نیز افزود: بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان اقتصادی بر این باورند که سال 2009 سال مطالعه اقتصاد اسلامی خواهد بود و فرانسه نیز آماده استقبال از بانکهایی است که عملیات بانکی آنها بر اساس شریعت اسلام باشد. نظام مالی اسلامی تأکید بسیاری بر اصول اخلاقی دارد و این نظام می تواند در برابر بحرانهای مالی بین المللی به خوبی مقاومت کند.

تعدادی از کارشناسان اقتصادی فرانسه نیز خواستار وسعت بخشی در ساخت پلهای ارتباطی با بانکهای اسلامی شدند و در این میان احترام و اخلاق را مورد توجه قرار داده و عنوان کردند بهره گیری از سیستم مالی سنتی و سیستم مالی اسلامی به ایجاد راهی جدید برای توسعه اقتصادی و خروج از بحرانهای کنونی منتهی می شود که نقش اخلاق در این میان بسیار پررنگ است. 

اولیویر باستری استاد و کارشناس اقتصادی فرانسه نیز با اشاره به اینکه عملیات بانکی اسلامی نقش تاریخی بازی خواهد کرد و از خطرات و بحرانها می کاهد، گفت: فرانسه تنها کشور اروپایی نیست که طی دوره های اخیر به اقتصاد اسلامی رجوع کرده بلکه بلژیک در این خصوص پیشگام است.

آزادی زنان مسلمان روسیه در برخورداری از پوشش اسلامی

حجاب نمادی از احساسات دینی و حقوق زنان مسلمان است، روسیه این روزها شاهد افزایش حجاب در میان زنانی است که با دستیابی به اطلاعات وسیع و دقیق به این ارزشهای حجاب پی برده‌اند. زولفیا گومیرف که معلم مدرسه ای در روسیه است، می گوید از 3 سال پیش به پوشیدن لباسهای اسلامی ترغیب شده و دانش آموزان و همکارانش در این زمینه بسیار تأثیر گذار بوده اند به طوری که آنها او را تشویق کرده اند به حجاب اسلامی روی آورد.

با توجه به اینکه حجاب نمادی از احساسات دینی تلقی می شود، مسلمانان این کشور با آزادی کامل شعائر دینی خود را به جا می آورند، به ویژه اینکه زنان مسلمان می توانند به راحتی حجاب داشته باشند. بسیاری از زنان محجبه، اطلاع رسانی گسترده، وسیع و دقیق دینی درباره حجاب را عامل اشاعه این موضوع قلمداد کردند. به طوری که استفاده روزافزون زنان روسیه از حجاب در مراکز دولتی و غیردولتی و استفاده از انواع مدلها و طرحهای اسلامی مؤید این موضوع است.

آزادی شغلی و تحصیلی مسلمانان روسیه از یک سو و تبیین جایگاه حجاب اسلامی از سوی دیگر منجر شده تا مسلمانان روسیه چون اقلیتهای مسلمان برخی کشورها در زمینه حجاب با مشکلی مواجه نشوند و حتی بتوانند برای پاسپورت خود عکس محجبه داشته باشند. زنان روسیه به صورت خودجوش و درونی و به دنبال اطلاع رسانی نسبت به این موضوع سعی در طراحی مدها و حجابهای اسلامی دارند چرا که آنها معتقدند مدهای اسلامی و ارائه الگوهای مناسب حجاب می تواند زمینه ای برای تشویق غیر مسلمانان باشد. زیرا بیشتر مردم این کشور غیر مسلمان هستند از این رو حجاب مناسب با رنگهای متنوع و مدلهای زیبا در جذب زنان غیر مسلمانان تأثیر به سزایی دارد.

در حالی که نهادهای دینی این کشور از طرحهای حجاب اسلامی در این کشور استقبال بسیاری می کنند و طراحان مسلمان را تشویق می کنند تا از حجاب اسلامی به عنوان وسیله ای برای جذب دیگران و به دنبال آن بیداری نسبت به این موضوع استفاده کنند. بی شک آزادی در اعتقادات و بیان آنها از حقوق اولیه بشری است که از سوی نهادهای بین المللی نیز مورد توجه قرار دارد از این رو جامعه روسیه به حجاب که متعلق به زنان این کشور است با با انعطاف برخورد می کند. 

مشارکت 4 میلیون مسلمان در دومین گردهمایی گسترده در بنگلادش

امسال حدود 4 میلیون مسلمان به رسم هر سال طی سه روز (11، 12 و 13 بهمن) در کرانه رود شهر تونگی شمال داکا جمع شده و ضمن اقامه نماز، در دومین گردهمایی گسترده پس از حج مشارکت کردند. هر ساله مسلمانان طی سه روز راهی شهر تونگی در 20 کیلومتری شمال داکا پایتخت بنگلادش می‌شوند تا در گسترده‌ترین گردهمایی مسلمانان پس از حج در نوار رود توراج شعائر معنوی خود را به جا آورند.

مراسم امسال با حضور 4 میلیون مسلمان از داخل و خارج داکا دیروز یکشنبه به پایان رسید و نماینده 108 کشور در این گردهمایی مشارکت داشتند. این تجمع به "اجتماع بیشوا" معروف است که از سال 1966 با تلاش جماعت تبلیغ و دعوی با هدف تشویق مردم بر انجام آموزه‌های اسلامی در زندگی روزانه آغاز شد. مسلمانان طی این سه روز علاوه بر اقامه نماز جماعت، بر مسائلی مانند ابعاد معنوی اسلام، ارائه راههایی برای اشاعه ارزشهای دین اسلام، تحکیم صلح در جهان بدون توجه به مسائل سیاسی تأکید می‌کنند. آنها طی این روزها دروس دینی را از سوی استادان دانشگاه و اندیشمدان فرامی‌گیرند.

ابوطاهر عضو شورای تبلیغ و دعوت اظهار داشت:40 سال است که در این گردهمایی شرکت می کند و از شهر بوجورا که در 250 کیلومتری تونگی است به این منطقه آمده است.

زاکر حسین کشاورزی در شمال بنگلادش می‌گوید: امسال سومین سالی است که در این گردهمایی مشارکت می‌کند و هر بار که به شهر خود بازمی‌گردد، به فهم بیشتری نسبت به اسلام دست یافته است. این گردهمایی یادآور حج برای کسانی است که نمی‌توانند به سفر معنوی روند و باعث به تزکیه نفس آنها می‌شود.

دولت بنگلادش از چند روز پیش از این ایام، اتوبوسها و قطارهایی را برای این سفر در نظر گرفت تا کسانی که می‌خواهند از نواحی مختلف بنگلادش به این منطقه سفر کنند بتوانند این مهم را محقق کنند. همچنین حضور 1 هزار و 100 نیروهای امنیتی به صورت ویژه و بی‌سابقه در این منطقه به همراه سگهای پلیس، تعبیه ایستگاههای بازرسی، استفاده از دوربینهای مراقبت، وجود هواپیما در اطراف منطقه برای دیدبانی و حفظ امنیت منطقه از خدماتی بود که دولت بنگال برای این گردهمایی در نظر گرفت.

ارکون و جابری؛ یک فرهنگ و دو چشم‌انداز

یک محقق لبنانی ضمن بررسی رویکردهای محمد ارکون و محمد عابد الجابری می‌گوید: آنچه را که ارکون عامل رشد و شکوفایی اندیشه اسلامی می‌داند، از منظر جابری عامل انحطاط و عقب‌ماندگی عقلی قلمداد شده است. دکتر نایله ابو نادر محقق و پژوهشگر لبنانی مؤلف کتاب "میراث و طریق میان محمد ارکون و محمد عابد الجابری" به بررسی و مقایسه اندیشه‌های این دو اندیشمند عرب می‌پردازد.

وی در این کتاب می‌آورد: محمد ارکون و محمد عابد الجابری شیوه‌های متفاوتی را اتخاذ می‌کنند. عابد الجابری در پی اثبات عقلانیت ابن رشد، شاهکارهای او و بررسی آن است. اما ارکون شیوه تفکیک را برمی‌گزیند. بنابراین عقل از منظر ارکون و جابری تفاوت بسیاری دارد. به طوریکه اختلاف این دو از پیوستن عقل به محدوده اسلامی نزد ارکون و محدوده عربی نزد جابری آغاز می‌شود و این موضوع مشترک با اختلافاتی میان آن دو همراه است. چرا که ارکون معتقد است عقل از سیاق تجربه اسلامی است، اما جابری آن را با تجارب عربی تعیین می‌کند و بر این اساس ارکون به پایه ها، اصول و محورهای معنی توجه می‌کند و جابری به نقد آن می‌پردازد. اما سعی هر دو بر این است که ریشه‌های میراث عربی اسلامی را بر اساس طبقات و بهره‌گیری از عقلی که سنت در اندیشه خود از آن ناشی می‌شود، مورد بررسی قرار دهند.

درباره تصوف، جابری تصوف اسلامی را غرق در موسیقی می‌داند به‌ویژه زمانی که صوفیها ادعا می‌کنند که مشاهداتشان مانند حقیقت در مقابل شریعت یا باطن در مقابل ظاهر است. اما ارکون کاملاً برعکس او می‌اندیشد و تجربه صوفی و خطابه‌ای را که از آن ناشی می‌شود، غنی‌ترین تجربه صوفی مبنی بر کشف معنی و وجود می‌داند که شوق دائم به سوی مطلق از آن تغذیه می‌شود.

اما برخلاف جابری، ارکون هیچ قطع رابطه‌ای میان شرق و غرب یا میان ابن رشد و ابن سینا ندید یا میان برهان از سویی و بیان و عرفان از سوی دیگر تعارضی ندید. همچنین او معتقد است که تحریم واقعی میان اندیشه سنی و اندیشه شیعه در سطح معرفتی یا در سطح استفاده از عقل وجود ندارد. زیرا مهم نزد ارکون کیفیتی است که عقل عربی اسلامی، اندیشه یونانی را فرا گرفت و نتیجه آن اندیشه ارزشمندی است که به ما رسیده. ارکون معتقد است که تحریم معرفت‌شناسی میان شکل و صورت تبلور اسلام در قرون اولیه هجرت و میان صورتی که خطابه‌های اسلامی رایج در قرن بیستم می گیرد، نیست. 

جابری نه به دین، نه به تجلی وحی توجهی ندارد؛ آنچه که ارکون در سطح وسیع‌تری به آن نگریست، چرا که می توان گفت جابری نسبت به تجاربی که به اسلام در ترکیه، ایران و اندونزی اختصاص یافته سهل انگاری کرده و به جدایی میان عقل عربی و عقل عربی اسلامی و میان فارسها و عربها و میان مشرق و مغرب قائل است و این تقسیمات را در تمایزات فکری و عقیده‌ای اش آورده که عربها بهتر از فارسها بوده و معتقد است که فارسها عامل ضربه زدن به اندیشه عربی هستند.

چهره نادرست اسلام در رسانه‌های غیراسلامی باید تصحیح شود

شرکت‌کنندگان در هشتمین اجلاس وزیران اطلاع‌رسانی کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی در مراکش طی بیانیه پایانی، خواستار مبارزه با تعصب و نژادپرستی شده و بر تصحیح چهره نادرست اسلام در رسانه‌های گروهی غیراسلامی تأکید کردند.

شرکت‌کنندگان در هشتمین اجلاس دو روزه وزیران اطلاع‌رسانی کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی که دو روز سه‌شنبه و چهارشنبه هشتم و نهم بهمن‌ماه در مراکش برگزار شده بود، طی بیانیه ای با توجه به  معنای احترام، تنوع در شیوه ارتباطی خواستار بازاندیشی در مبانی عصر معاصر و تلاش برای تبیین آزادی شده و همچنین مبارزه با تعصب و نژادپرستی را مورد توجه قرار دادند.

وزیران اطلاعات کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی طی این اجلاس همبستگی و انسجام با کمیته قدس به منظور بهتر برگزار شدن مراسم "قدس پایتخت فرهنگی جهان عرب در سال 2009" را مورد توجه قرار دادند. فعال سازی نقش ارتباطات در کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی جهت اطلاع رسانی دقیق از مسائل و موضوعات مهم مرتبط با کشورهای اسلامی و کمک به جوانان جهان اسلام در راستای مطالعه، پژوهش و تحقیق طی این اجلاس مورد تأکید قرار گرفت.

درخواست تخریب اماکن تاریخی عربستان با مخالفت مواجه شد

درخواست شورای امر به معروف و نهی از منکر عربستان مبنی بر تخریب برخی از اماکن تاریخی این کشور مخالفتهای بسیاری در پی داشت. چندی پیش شیخ احمد غامدی رئیس شورای امر به معروف و نهی از منکر منطقه مکه در عربستان خواستار از بین بردن 6 مکان تاریخی که جنبه بدعت دارند، شد.

یکی از این امکان قبرستان "حوا" بود که با تأکید بر اینکه دفن شدن حوا در این مکان به اثبات نرسیده است، خواستار تخریب و از بین بردن آن شد که این موضع با مخالفت شدید از سوی فرهیختگان آثار تاریخی همراه بود که این تصمیم را افتضاح خواندند؛ در حالیکه تخریب آن از سوی علمای دین عامل "خیر" اعلام شد.

عبدالرحمان انصاری استاد آثار تاریخی جزیرة العرب پیش از این اظهار داشت: کتابهای تاریخی و سفرنامه‌ها نشان می‌دهند که این قبرستان به حوا منسوب است. اما کسی آن را اثبات یا نفی نکرده است و نیاز به کاوش و جستجوهای باستانی و تاریخی دارد. این قبرستان میلیونها سال وجود دارد، اما تاکنون استخوان یا جسدی در آن برای بازرسی نیافته ایم؛ هرچند این کار آسان نیست.
اما شیخ عبدالله بن جبرین عضو شورای علمای بزرگ نیز با رأی شورای امر به معروف و نهی از منکر موافقت کرد و گفت: حضرت محمد (ص) بارها وارد مکه شد، اما به این مکان نرفت.

شیخ عبدالمحسن عبیکان مشاور قضایی وزارت دادگستری عربستان با اشاره به اینکه میان باقی ماندن آثار و استفاده از آنها تفاوت بسیاری وجود دارد، تصریح کرد: شاید در این اماکن اعمال بدعتی و خرافی انجام گیرد، اما این دلیلی برای تخریب و از بین بردن آثار تاریخی نیست و این کلام باطلی است که باید تصحیح شود. به طور مثال برخی افراد نیز کارهای خرافی در کعبه، خانه خدا انجام می‌دهند آیا باید گفت که خانه خدا باید تخریب شود که اگر اینگونه باشد باید تمامی اماکن را از بین برد. 

کمیته‌هایی برای مبارزه با اهانت به ادیان تشکیل شود

از آنجا که دین رو به گسترش اسلام از سوی بدخواهان در معرض اهانت و تخریب قرار دارد، برخی علمای دینی خواستار تشکیل کمیته‌هایی به منظور مبارزه با فعالیتهای اهانت‌آمیز افراد و گروههای مختلف شدند. با توجه به افزایش اهانت به اسلام و تهاجم به آموزه های فرهنگی و اندیشه ای از سوی غرب طی سالهای اخیر که در مجلات، کتابها، نمایشنامه ها، فیلمها، اخبار و حتی شیوه درسی و مطالعات علمی یافت می شود، اندیشمندان و علمای مسلمان راهکارهایی برای مبارزه با این پدیده عنوان کرده اند.

دکتر سیف عبدالفتاح نظریه پرداز سیاسی دانشگاه قاهره در مصر اظهار داشت: اهانتهای مکرری که از سوی نهادهای رسمی و غیر رسمی غربی به اسلام می شود، ناشی از پدیده اسلام هراسی است که بهترین وسیله برای مبارزه با حملات و تهاجم آنها، دفاع فکری و تمدنی است. این مبارزه، مبارزه اندیشه ای، فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی است. به طوری که برای مبارزه با اهانتهای مکرر نیازمند سازمانها، شوراها و رهبران مختلف نیستیم بلکه نیازمند احیای سازمانها و شوراهای موجود هستیم تا بر اساس واقعیتها فعالیت و به تدریج بتوانند اسلام را توسعه دهند.

دکترعبدالرحمان یسری رئیس بخش اقتصاد اسلامی دانشگاه اسکندریه نیز تحریم اقتصادی را وسیله ای برای جلوگیری از اهانت به اسلام و مسلمانان خواند و افزود: سلاح مال و اقتصاد از تأثیرگذارترین وسیله ها در این عصر است . به طوری که استفاده از سلاح تحریم نفتی در مقابله با آمریکا و کشورهای غربی بهترین وسیله است که به نظر من خسارتهای بسیاری را بر دشمنان وارد می کند که منجر می شود رویکرد خود را نسبت به جهان اسلام تغییر دهند.

دکتر عبدالصبور شاهین استاد دانشکده دارالعلوم دانشگاه قاهره با اشاره به اینکه جریانهای مختلف دینی که در شرق وجود دارد به طور کامل به غرب منتقل می شود و اختلاف میان مسلمانان را بسیارپررنگ می کنند، اظهار داشت: اسلام دارای زیباییهای بسیار زیادی است که باید در ارتباط با گروههای مختلف جمال و کمال آن چون رحمت و تسامح نشان داده شود . بنابراین گفتگوی ادیان مسئله ای است که تأثیر گذاری بسیاری دارد و باید از آن بهره مند شد.

پایگاه اینترنتی حضرت محمد (ص) به ده زبان راه‌اندازی می‌شود

در پی برگزاری نخستین نشست مرکز جهانی معرفی پیامبر اسلام، شرکت‌کنندگان خواستار راه‌اندازی پایگاه اینترنتی معرفی حضرت محمد به ده زبان زنده دنیا در راستای معرفی نبی اکرم شدند. عبدالله بن عبدالمحسن ترکی دبیرکل انجمن جهانی مسمانان و رئیس مرکز جهانی معرفی حضرت محمد دیروز سه شنبه 8 بهمن ماه به مناسبت برگزاری نخستین نشست مرکز جهانی معرفی پیامبر اکرم (ص) اظهار داشت: اولویت کاری این مرکز معرفی حضرت محمد در سطح داخلی، منطقه ای و بین المللی و به زبانهای مختلف است که باید صندوقی به منظور اجرای برنامه های این مرکز راه اندازی شود.

وی افزود: این مرکز برنامه معرفی پیامبر اکرم را به ده زبان زنده دنیا دنبال می کند و طی برنامه های آینده سعی دارد که به تمامی زبانها معرفی کند. این اقدام از طریق انتشار کتاب، نوار، برنامه های تلویزیونی و دیگر وسایل شرعی صورت می‌گیرد. این اطلاعات به زبانهای عربی، انگلیسی، فرانسه، اسپانیا، اردو، ترکی، بنگال، اندونزی، چینی و هندی برای مخاطبان غیر مسلمان خواهند بود.

دیگر شرکت کنندگان نیز خواستار راه اندازی پایگاه اینترنتی حضرت محمد (ص) به زبانهای اصلی جهان به ویژه ده زبان مذکور شدند تا ضمن حمایت و معرفی حضرت محمد و ادعاهای نادرست علیه پیامبر اسلام از بین برود.

گفتگو و خشونت از منظر اسلام در ژاپن بررسی شد

شرکت‌کنندگان طی برگزاری همایش " گفتگو در اسلام؛ تلاش مسلمانان در تثبیت گفتگو و افقهای آینده" در دانشگاه دوشیشا در توکیو به بررسی گفتگو و خشونت و افراط از منظر اسلام و ادیان توحیدی پرداختند و جایگاه مهم اسلام را در غلبه گفتگو بر خشونت یادآور شدند.

دانشگاه اسلامی محمد بن سعود نماینده آموزشگاه اسلامی عربستان در توکیو و دانشگاه دوشیشا در شهر توکیو دیروز همایش مشترک علمی با عنوان "گفتگو در اسلام؛ تلاش مسلمانان در تثبیت گفتگو و افقهای آینده" را در مقر دانشگاه دوشیشا در توکیو برگزار کردند.

سلیمان بن عبدالله ابا خیل مدیر دانشگاه محمد بن سعود عربستان با اشاره به جایگاه اسلام درباره گفتگو اظهار داشت: مسئله گفتگو و تفاهم میان پیروان ادیان اسمانی و معتقدان به مذاهب دیگر از اهمیت بسیاری برخوردار است، به همین منظور باید زبان گفتگو بر خشونت و افراط غلبه کند. برگزاری این همایش در راستای همکاری میان دو مرکز علمی به شمار می‌رود که محققان، پژوهشگران بسیاری در آن سهیم هستند. این همایش از مهمترین اقدامات برای بیداری و مبارزه با خشونت محسوب می‌شود و جایگاه اسلام را درباره پدیده خشونت و افراط نشان می‌دهد.

پروفسور کواتچی مورو رئیس مرکز مطالعات ادیان توحیدی دانشگاه دوشیشا در ادامه این همایش تصریح کرد: باید گفتگوهای سازنده‌ای میان پیروان ادیان مختلف در شرق و غرب صورت گیرد تا زمینه‌های همکاری و انسجام ملتها را فراهم کند.

قوانین خانواده مصر تعدیل می‌شوند

طی برگزاری نشست ماهانه مجمع مطالعات اسلامی الازهر تعدیل برخی از احکام و قوانین خانواده مصر به‌ویژه حضانت کودکان به مادران پیشنهاد شد و قرار است این نکات مورد بررسی قرار گیرند. مجمع مطالعات اسلامی الازهر طی برگزاری نشستهای ماهانه به ریاست محمد سید طنطاوی شیخ الازهر پیشنهاد برخی از کمیته‌های فقهی را مورد بررسی قرار می‌دهد.

پیشنهاد تعدیل برخی از بندهای قانون خانواده مصر از سوی دکتر زینب رضوان عضو شورای ملی حقوق بشر و معاون شورای ملی مصر ارائه شد و قرار است طی برگزاری نشستهای مختلف تعدیل قوانین به‌ویژه حضانت کودک به مادر مورد بررسی قرار گیرد. در این نشست که عصر پنج شنبه به ریاست محمد سید طنطاوی شیخ الازهر و رئیس مجمع مطالعات اسلامی الازهر برگزار شد، محمود حمدی زقزوق وزیر اوقاف مصر، علی جمعه مفتی مصر و احمد طیب رئیس دانشگاه الازهر حضور داشتند.

دو زن فلسطینی به عنوان قاضی منصوب شدند

پنج‌شنبه دهم بهمن‌ماه قاضی‌القضات فلطسین، دو وکیل زن را به عنوان قاضی شرعی منصوب کرد. شیخ تیسیر تمیمی رئیس شورای عالی قاضیان شرعی و قاضی القضات فلسطین این دو زن را به عنوان دو قاضی در فلسطین منصوب کرد و اظهار داشت: با اجماع فقهای معاصر برای اولین بار به این اقدام دست زده‌اند. چرا که قضاوت از مسائل مهم در زندگی زن و خانواده به شمار می‌رود و بسیاری از زنان بهتر از مردان می‌توانند این سمت را انجام دهند. من در دانشکده حقوق و دانشکده شریعت درس خواندم و زنان بسیاری را یافتم که در زمینه قضاوت بسیار خوب عمل می‌کردند؛ از این رو طی مراحلی این دو نفر را به عنوان قاضی در منطقه الخلیل و رام الله در نوار غربی منصوب کردم.

پیش از این، دو قاضی زن مذکور که به عنوان وکیل فعالیت داشتند، کاندیدای انتخاب قاضیان شرعی در فلسطین شدند و به منظور پیوستن به دادگاههای فلسطین در مسابقه انتخاب قاضی شرعی شرکت کردند. با نامزد شدن این دو وکیل زن، فلسطین نیز به دیگر کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس چون مصر، امارات، بحرین و دیگر کشورها با توجه به انتخاب زنان به عنوان قاضی پیوست.

در پایان سال 2007 برای نخستین بار دو زن وکیل در امارات به عنوان قاضی انتخاب شدند. در آغاز سال 2007 نیز به زنان مصری اجازه داده شد به عنوان قاضی فعالیت کنند و شورای عالی قاضیان این کشور نخستین قاضی زن را انتخاب کردند. در بحرین نیز در سال 2006 نخستین قاضی زن در دادگاه عالی مدنی این کشور منصوب شد. در سودان در سال 1965 زن قاضی در دادگاه مدنی مشغول فعالیت شد. در سال 1959 نیز زن قاضی در مراکش انتخاب شد. در الجزایر تعداد قاضیان زن به 500، در سوریه به 117 و در لبنان به 56 نفر می‌رسد.

جایزه ابن خلدون - سنگور به بهترین ترجمه اختصاص می‌یابد

سازمان آموزشی، فرهنگی و علمی عربی (الکسو) و سازمان بین‌المللی فرانکفون اعلام کردند: کاندیداتوری دریافت جایزه ترجمه ابن خلدون - سنگور در زمینه علوم انسانی به بهترین ترجمه از فرانسه به عریی یا برعکس اختصاص می‌یابد. سازمان آموزشی، فرهنگی و علمی عربی (الکسو) و سازمان بین المللی فرانکفون اعلام کردند: کاندیدا شدن برای دریافت این جایزه 31 مارس (اواسط فروردین) سال 2009 به پایان می‌رسد.

هدف از برگزاری این مسابقه ارتقای سطح ترجمه از عربی به فرانسه و برعکس عنوان شده است. این جایزه ایجاد زمینه‌ای برای تشویق و ایجاد انگیزه برای مترجمان و تعمیق تنوعات فرهنگی و زبانی به شمار می‌رود. ترجمه باید نخستین ترجمه از متن اصلی باشد و تاریخ آن از 5 سال پیش بیشتر نباشد.

نخستین دوره این مسابقه سال گذشته برگزار شد و محمد عابد الجابری اندیشمند مراکشی به خاطر ترجمه کتاب "عقل سیاسی در اسلام؛ دیروز و امروز"  از عربی به فرانسه آن را دریافت کرد. در پی امضای توافقنامه همکاری میان دو سازمان فوق در دسامبر سال 2001 این مسابقه به ترجمه کتابهایی در زمینه‌های علوم انسانی و ادبیات چون: فلسفه، جامعه‌شناسی، ادیان، شعر، تاریخ و جغرافیا از عربی به فرانسه و از فرانسه به عربی اختصاص می‌یابد.

مراسم پایتخت فرهنگی قیروان همزمان با ولادت پیامبر برگزار می‌شود

با توجه به انتخاب قیروان به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2009، قرار است مراسم رسمی آن 10 مارس ( 20 اسفند ماه) همزمان با ولادت حضرت محمد (ص) آغاز شود. عبدالرؤوف باسطی وزیر فرهنگ و میراث تونس با اشاره به اینکه قیروان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2009 معرفی شده، اظهار داشت: طی این سال سعی می شود علاوه بر برگزاری صدها برنامه دینی، فرهنگی و هنری، برنامه هایی برای معرفی حضرت محمد (ص) نیز برگزار و به همین دلیل نیز آغاز مراسم سالروز میلاد پیامبر خواهد بود.

در این مراسم سازمان تربیت، علوم و  فرهنگ اسلامی ( آیسیسکو) و تعدادی از سازمانها و شوراهای منطقه ای، بین المللی و محلی و برخی از کشورهای اسلامی همکاری می کنند.

حفاریهای رژیم صهیونیستی خرابی مسجدالاقصی را در پی خواهد داشت

شیخ تیسیر تمیمی با اشاره به اینکه حفاریهای رژیم اشغالگر اسرائیل زیر پایه‌های مسجدالاقصی همچنان ادامه دارد، از خطر فروپاشی و ریزش مسجدالاقصی با کوچکترین ضربه خبر داد و گفت: اینک مسجدالاقصی معلق در هوا است.

شیخ تیسیر تمیمی قاضی القضات فلسطین و رئیس شورای عالی قاضیان شرعی با اشاره به اینکه حفاریهای مستمر زیر مسجدالاقصی و همچنین گشایش زیرگذر زیر پایه های آن زمینه های تخریب و فروپاشی کامل مسجدالاقصی را به دنبال دارد، گفت: پس از مجروح شدن 17 دانش آموز فلسطینی در اثر فروپاشی کف کلاسی در نزدیکی مسچدالاقصی، خطر فروپاشی مسجدالاقصی بیش از پیش به چشم می خورد.

وی با اشاره به اینکه فروپاشی بخشهای مختلف در اطراف مسجدالاقصی ناشی از دامنه گسترده حفاریهایی است که صهیونیستها در زیر مسجدالاقصی به آن مشغول هستند، افزود: این مدرسه که تخریب شده کمتر از 100 متر از مسجدالاقصی فاصله دارد که نشانه گسترش بی امان فعالیت صهیونیستها است. رژیم اشغالگر اسرائیل با استفاده از مواد شیمیایی بسیار قوی صخره های سخت و خاکهای زیر مسجدالاقصی را از بین می برند تا مسجدالاقصی را از بین برده و بتواند موهومات خود را جایگزین کنند، به طوری که اینک مسجدالاقصی معلق در هوا است و خطر فروپاشی آن با تلنگر و زمین لرزه ای وجود دارد.

وی با بیان اینکه یهودی سازی قدس به سرعت پیش می رود، تصریح کرد: فعالیتهای گسترده یهودیان افراطی در شهر قدس، همچنین ساخت بیش از 3 هزار و 500 واحد مسکونی و اخراج شهروندان قدس از این سرزمین نشانه یهودی سازی قدس به شمار می رود.

چگونگی دفاع از مقدسات مسلمانان در قدس بررسی ‌شد

همایش "قدس" به منظور بررسی چگونگی دفاع از مقدسات مسلمانان و مسیحیان در قدس و مبارزه با یهودی‌سازی آن، دوشنبه 14 بهمن برگزار ‌شد. شورای عالی اسلامی قدس همایش فوق را با سخنرانی شیخ عکرمه صبری خطیب مسجدالاقصی و شیخ رائد صلاح رئیس جنبش اسلامی فلسطین برگزار کرد.

هدف از برگزاری این همایش بررسی تعرضات رژیم اشغالگر اسرائیل به مقدسات مسلمانان و مسیحیان و تعرض به مسجدالاقصی عنوان شده است. طی این همایش چگونگی مبارزه با یهودی سازی قدس و همچنین مبارزه با خصومتهای صهیونیستها در نوار غزه بررسی شدند. آمادگی دفاع از قدس و مسجدالاقصی و تجدید عزم برای یاری قدس و مسجدالاقصی و مبارزه با اهانت به مقدسات اسلامی و مسیحی قدس طی این همایش مورد بررسی قرار گرفت.

همایش "گفتگوی تمدنها" در عربستان برگزار می‌شود

همایش بین‌المللی "گفتگوی تمدنها" با هدف تحکیم تفاهم و تقریب میان ملتها و تأکید بر ارزشهای مشترک 10 ربیع الاول (17 اسفندماه) در عربستان برگزار می‌شود. هدف از برگزاری این همایش تحکیم تفاهم و تقریب میان ملتها و دولتها، تأکید بر ارزشهای مشترک، اشاعه صلح، صداقت، تسامح، عدالت، همبستگی، مساوات، حفظ کرامت انسانی و مکارم اخلاقی عنوان شده است.

کارشناسانی از کشورهای مختلف به ویژه فرانسه به منظور بررسی محورهایی چون صلح و آینده ، جلوگیری از خشونت و ترور و افراط و نژاد پرستی با همه اشکال، ارائه تصویری عملی به منظور خروج از واقعیتهای اسفباری که کرامت انسانی را تهدید می کند، می پردازد.

فرهنگ و گفتگوی تمدنها با هدف بررسی راههای فعال سازی تبادل فرهنگی میان دو فرهنگ اسلام و غرب و ارائه موانع این ارتباط و فعال سازی عناصر مهم چون ترجمه، برگزاری نمایشگاههای میراثی و هنری، بازگشایی راههای تفاهم و تقریب میان ملتها و دولتها از دیگر محورهای این همایش هستند .