رئیس کمیسیون آموزش مجلس درباره اعتبارات آموزش عالی و پژوهشی کل کشور گفت: در سال 88 شاهد کاهش اعتبار تحقیقاتی از تولید ناخالص ملی هستیم این در حالیست که در سال پایانی برنامه چهارم قرار داریم و باید سهم پژوهش از تولید ناخالص ملی به 2 درصد می رسید!

علی عباسپور تهرانی فرد در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: اعتبارات 88 وزارت علوم و دانشگاههای آن در بخش هزینه ای یک هزار و 464 میلیارد تومان بوده که یک هزار و 357 میلیارد آن به بخش هزینه ای دانشگاهها و 106 میلیارد تومان اعتبار مراکز پژوهشی وابسته به وزارت علوم است.

رشد 15 درصدی اعتبارات هزینه ای دانشگاهها بدون درنظر گرفتن کسریها

وی اضافه کرد: از این رو شاهد رشد 15 درصدی اعتبارات هزینه ای دانشگاهها و مراکز پژوهشی نسبت به بودجه مصوب سال 87 هستیم که اگر کسری حدود 46 میلیارد تومانی اصلاحیه بودجه 87 را که به اعتبارات وزارت علوم اختصاص داده شده به بودجه مصوب 87 اضافه کنیم، این 15 درصد کاهش می یابد.

وزارت علوم در سال آینده 590 میلیارد تومان کسری خواهد داشت

رئیس کمیسیون آموزش گفت: بر اساس اظهار نظر وزارت علوم با بودجه پیش بینی شده برای سال 88، وزارت علوم در سال آینده با حدود 590 میلیارد تومان کسری مواجه خواهد بود این وزارتخانه عنوان می کند کسری باعث می شود که وزارت علوم برای دستیابی به اهداف تعیین شده در برنامه با مشکل مواجه شود.

کاهش 8 درصدی اعتبارات تملک دارایی وزارت علوم در لایحه بودجه 88

وی با اشاره به اعتبارات تملک دارایی که برای وزارت علوم در لایحه بودجه 88 پیش بینی شده است به مهر گفت: درحدود 430 میلیارد تومان اعتبار برای بخش تملک دارایی به وزارت علوم اختصاص یافته است که این بودجه نسبت به اعتبارات مصوب سال 87 در حدود 8 درصد کاهش داشته است.

عباسپور در ادامه از اختصاص اعتبار ویژه ای در لایحه بودجه برای تجهیزات دانشگاهی وزارت علوم خبر داد.

اعتبارات هزینه ای دانشگاههای علوم پزشکی در سال 88 

وی در خصوص اعتبارات هزینه ای دانشگاههای علوم پزشکی در سال 88 گفت: 593 میلیارد تومان اعتبار برای دانشگاههای علوم پزشکی در نظر گرفته شده است که این رقم درسال 87 ، 496 میلیارد تومان بود و با این اعتبار درسال آینده دانشگاههای علوم پزشکی با رشد 19 درصد اعتبارات هزینه ای مواجه می شوند.

رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به اعتبارات تملک دارایی دانشگاهها و مراکز پژوهشی وزارت بهداشت نیز گفت: برای سال 88 اعتباری معادل 100 میلیارد تومان در این بخش در نظر گرفته شده و این اعتبار در سال 87 معادل 102 میلیارد تومان بوده است.

اختصاص 59 صدم درصد تولید ناخالص ملی به پژوهش در لایحه بودجه 88

وی درباره اعتبارات تحقیقاتی کل کشور برای سال 88 گفت: این اعتبار در لایحه بودجه معادل 1 هزار و 670 میلیارد تومان است که بر اساس محاسبه وزارت علوم در حدود 59 صدم درصد تولید ناخلص ملی را در برمی گیرد. این اعتبار در لایحه بودجه 87، در حدود 65 صدم درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص می داد.

عباسپور اضافه کرد: در سال 88 ما شاهد کاهش در اعتبارات تحقیقاتی از تولید ناخالص داخلی هستیم این در حالی است که سال 88 سال پایان برنامه 5 ساله چهارم است که قرار بود در این سال سهم پژوهش از تولید ناخالص داخلی به 2 درصد برسد.

عدم درج اختصاص یک درصد اعتبارات شرکتها و بانکهای دولتی به پژوهش در لایحه بودجه

وی ادامه داد: از سوی دیگر، دولت در لایحه سال 88 مصوبه سال 87 را در خصوص اختصاص یک درصد اعتبارات شرکتها و بانکهای دولتی به پژوهش را لحاظ نکرده است البته ابراز تمایل کرده که این اعتبار به 2 و حتی 3 درصد نیز برسد.

رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: در سال 87 ما این اعتبار را به صورت قانون درآوردیم و این قانون صراحت داشت اما طبق گزارش عملکردی که به ما دادند این قانون به طور کامل عملیاتی نشد و به نظر می آید ضروری است که این مصوبه در بودجه 88 از قدرت قانونی بیشتری برخوردار باشد و تکلیف شود تا شرکتها به طور شفاف بدانند باید این درصد را به پژوهش اختصاص دهند.

تلاش مجلس برای افزایش سهم پژوهش از تولید ناخالص ملی

وی ابراز امیدواری کرد بتوانیم در مجلس یک درصد را در بودجه سال 88 به تصویب برسانیم و به کمیسیون تلفیق ارائه دهیم.

عباسپور ادامه داد: بنا بر گزارش معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری که در سال 87 مسئول عملیاتی کردن یک درصد شرکتها و بانکهای دولتی بود این قانون در گسترش ارتباط دانشگاه با صنعت بسیار موثر بوده از این رو یکی از محورهای مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

کل اعتبار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال 88

وی درباره کل اعتبارات معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای سال 88 به مهر گفت: از کل بودجه تحقیقاتی کشور، 530 میلیارد تومان آن زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار داده شده که 260 میلیارد تومان آن مستقیم به اعتبارات معاونت بر می گردد و بقیه اعتبارات مراکز تحقیقاتی سایر دستگاههای اجرایی است که باید زیر نظر معاونت علمی هزینه شود البته اختصاص این اعتبار به معاونت علمی که تازه تأسیس است و هنوز بسیاری از شرح وضایف آن مشخص نیست جای تأمل دارد.