مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران از کاهش فروش نفت خام به 8 شرکت اروپایی در راستای سیاستهای سازمان اوپک و دستور رئیس جمهور برای 3 برابر شدن حجم سوآپ نفت خام از کشورهای حاشیه دریای خزر خبر داد و گفت: هم اکنون هیچ گونه نفت خامی در خلیج فارس ذخیره سازی نکرده ایم.

به گزارش خبرنگار مهر، علی عرشی صبح امروز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در حال حاضر کلیه واردات فرآورده های نفتی بر اساس درخواست شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و با نرخ های روز انجام می گیرد، گفت: با توجه به اینکه نیازهای کشور در این زمینه متفاوت بوده و قیمتهای بازار نیز نوسانهای زیادی داشته است، واردات فرآورده ها از طریق قراردادهای بلند مدت انجام نمی گیرد.

وی با بی سابقه خواندن وضع فروش فرآورده های نفتی در بازارهای بین المللی دنیا تصریح کرد: در سال 2008 میلادی در برخی از مواقع قیمت بنزین در بازارها کمتر از قیمت نفت خام بوده و حتی قیمت فروش نفتا به عنوان یک فراورده استراتژیک ارزشی به مراتب کمتر از نفت کوره داشته است.

اوضاع بازار نفت در سال 2009

این مقام مسئول در شرکت ملی نفت با اشاره به این موضوع که وضع بازار نفت در سال 2009 به هیچ وجه روشن نیست، بیان کرد: در این زمینه برنامه های متعددی از سوی آمریکا، استرالیا و کشورهای اروپایی برای بهبود وضع اقتصادی دنیا ارائه شده که هنوز اجرا یا موفق بودن این برنامه ها نهایی نشده است.

عرشی از افزایش ظرفیت پالایشی منطقه آسیا با ایجاد یک پالایشگاه 600 هزار بشکه ای در شرکت ریلانس خبر داد و بیان کرد: پیش بینی ما این است در ماههای آینده نیز عرصه فراورده های نفتی در منطقه آسیا بیش از تقاضای آن باشد.

به گفته وی همچنین با کاهش بهای هر بشکه نفت به حدود 40 دلار چنانچه این قیمتها در سطح کنونی باقی بمانند بازار با مشکلات متعددی مواجه خواهد شد به طوری که پیش بینی می شود سرمایه گذاری در میادین نفت به خصوص در آبهای عمیق با مشکلات اساسی مواجه شود.

مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت با اشاره به اینکه به نظر می رسد قیمتهای جهانی نفت از سال 2010 میلادی افزایش پیدا کند، یاد آور شد: بر اساس برآوردهای صورت گرفته در حال حاضر 35 فروند نفتکش غول پیکر در اقصی نقاط دنیا اقدام به ذخیره سازی نفت خام بر روی آبها کرده اند.

وی ادامه داد: حجم دقیق ذخیره سازی های نفت خام بر روی آب در حال حاضر بیش از 70 میلیون بشکه براورد شده است.

نفت خامی در خلیج فارس ذخیره سازی نکرده ایم

عرشی در ادامه با تاکید بر این موضوع که هم اکنون ایران مشکلی برای فروش نفت خام های خود ندارد، تصریح کرد: هم اکنون هیچ گونه نفت خامی در خلیج فارس ذخیره سازی نکرده ایم و اقدامات صورت گرفته برای پالایش نفت خام های سنگین کشور در پالایشگاه بندر عباس مشکل فروش نفت خام سنگین ایران را مرتفع ساخته است.

به گفته عرشی، مخلوطی از نفت خام های میادین سروش، نوروز و مایعات گازی در پالایشگاه بندر عباس فرآورش می شود که با اجرای این طرح سهم تولید بنزین به بیش از 8 درصد افزایش پیدا کرده است.

وی در ادامه با تاکید بر این موضوع که پس از سیاستهای اوپک برای کاهش سقف تولید، ایران نیز کلیه قراردادهای فروش نفت خام خود به صورت تک محموله را لغو کرده است، گفت: بر اساس این سیاستها فروش نفت خام ایران به 21 شرکت دنیا کاهش پیدا کرده که 8 شرکت از میان آنها اروپایی هستند.

تکذیب افزایش صادرات نفت به هند

مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت در پاسخ به مهر از تکذیب افزایش سه برابری صادرات نفت خام به شرکت ریلانس هند خبر داد و افزود: همچنین در حال حاضر هیچ گونه تبادلی برای فروش نفت خام و بنزین با این شرکت انجام نمی گیرد.

افزایش حجم سوآپ به 300 هزار بشکه

عرشی از دستور رئیس جمهور برای افزایش حجم سوآپ نفت خام از کشورهای حاشیه دریای خزر به حدود 300 هزار بشکه در روز خبر داد و بیان کرد: در حال حاضر به طور متوسط میزان سوآپ صورت گرفته از کشورهای حاشیه خزر حدود 100 هزار بشکه در روز براورد می شود.

وی از توسعه بازارهای فروش نفت خام ایران در شرق آسیا خبر داد و اعلام کرد: علاوه بر این یکی از سیاستهای شرکت ملی نفت افزایش حجم ذخیره سازیها در دفاتر فروش ایران در اروپا است.

به گفته عرشی هم اکنون حدود یک سوم صادرات نفت ایران به کشورهای اروپایی و مابقی به کشورهای آسیایی و آفریقایی انجام می شود.

وی در پایان از کاهش هزینه های حمل نفت خام توسط نفتکش ها خبر داد و خاطر نشان کرد: در شرایط کنونی هزینه حمل نفت توسط نفتکش ها به 40 واحد کاهش پیدا کرده است، این در حالی است که زمانی که هر بشکه نفت خام حدود 140 دلار ارزش داشت هزینه حمل توسط نفتکش ها به بیش از 100 واحد افزایش پیدا کرده بود.