فیروز زنوزی جلالی که امسال برگزیده بیست و ششمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و همچنین جایزه جلال آل احمد شده در گفتگو با خبرنگار مهر انتخابهای خود از آثار منتشر شده در سال 87 را به شرح زیر اعلام کرد:
رمان روانکاوانه: "کافکا در ساحل" نوشته هاروکی موراکامی با ترجمه مهدی غبرایی رمان بسیار موفقی است. این رمان از جنبه +پیوند میان واقع و فراواقع متن رمان نیرومندی است. یکی از مشکلات نویسندگان ایرانی بهویژه در حوزه ادبیات داستانی دفاع مقدس ضعف در پیوند وجه واقعی و فرا واقعی داستان است به همین دلیل مطالعه این رمان به نویسندگان الگوی مناسبی میدهد.
پژوهش ادبی: درحوزه کتابهای پژوهشی کتاب "حقیقت بوف کور" محمدرضا سرشار را کتابی موفق است و جرات نویسنده این کتاب در کنار گذاشتن یکسری از عادتهای کلیشهای و نظریات قدیمی ستودنی است.
وی در ادامه گفت: زمانی که مشغول نوشتن "باران بر زمین سوخته" بودم همه نقدهایی که بر آثار احمد محمود به ویژه رمان "همسایهها" نوشته شده بود بررسی کردم و به یک تعریف جدید رسیدم. آن زمان به این نتیجه رسیدم که در همه نقدها، خالد قهرمان اصلی "رمان همسایهها" شخصیتی معرفی شده بود که به رشد و تحول می رسد در حالی که این برداشت غلطی بود.
زنوزی افزود: در رمان "همسایهها" خالد متحول نمیشود. بلکه پسربچهای فریب خورده تصویر شده که در دام یک حزب گرفتار آمده است. من معتقدم پارهای نظریات ادبی آنقدر تکرار شده که ما بدون تحقیق آن را میپذیریم؛ اما سرشار در کتاب "حقیقت بوف کور" این روند کهنه را به کنار مینهد و با زیر سئوال بردن نظریههای از قبل تعریف شده و کلیشه ای مسیری جدید را باز میکند تا در برخی یقینها شک کنیم.
ادبیات دفاع مقدس: در زمینه ادبیات دفاع مقدس کار جدیدی نکرده ایم و در این حوزه آثاری که نوشته می شود عینا تکرار آثاری است که در سال 86 منتشر شده و این وضعیت نشان میدهد به تکرار رسیدهایم.
داستان طنز: در ادبیات داستانی طنز امسال آثار خاص و ویژه ای از شهرام شفیعی منتشر شده که قابل اعتناست این نویسنده ذهنیت نیرومندی دارد تنها یکی از مشکلاتش که من بارها به او یادآور شدم این است که جنس کارهایش خیلی غربی است و باید کمی ایرانی باشد.
ادبیات علمی تخیلی و ملو درام: در ژانر ملودرام و ادبیات علمی تخیلی در سالهای اخیرآثار شاخصی در ایران پدید نیامده است.
ادبیات مذهبی: در سالهای اخیر آثار زیادی در این زمینه منتشر شده اما اغلب آنها بیشتر جنبه شعاری دارند.
رمانی که گالدوس با عنوان "نازارین" نوشته اثری درخشان در حوزه ادبیات مذهبی است. این نویسنده اسپانیایی که بعد از سروانتس در اسپانیا خوش درخشید از زندگی حضرت مسیح به صورت قرینه استفاده کرده است و یک رمان کاملا هنری و مذهبی نوشته که به هیچوجه نمیتوان آنرا شعاری دانست.